A borkrémleves a karácsonyi menü kedvelt levese. Forrón, habgaluskával fogyasztva igazi ünnepi étel, de kevesen tudják, hogy nyárra is érdemes eltenni a receptjét. Hidegen ugyanis pikáns desszert lehet belőle. Persze mindkét verzióját csak módjával érdemes kanalazni, hiszen alkohol van benne, így a fejünkbe szállhat. Mértékletesen fogyasztva viszont ez a leves, amely a forralt bor és a madártej ízvilágát egyesíti magában, megalapozza az ünnepi hangulatot.
A karácsonyi borkrémleves fehérborból, mégpedig édes fehérborból készítve a legjobb. Van, aki egyenesen édes tokaji szamorodniból készíti, de más édes borból is finom. Aki még különlegesebb levesre vágyik, egy kis tokaji aszút is csempészhet a leves alapjául szolgáló borba – nem kell sok, elég 1 dl bort aszúval helyettesíteni. Lássuk, hogyan készül ez a finomság!
A borból tegyél félre egy keveset. A többit hígítsd fel a vízzel, keverd össze a citromlével, a citrom lereszelt vagy csíkokra vágott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel, majd forrald fel.
Amíg a bor felforr, válaszd szét a tojásokat, és a tojássárgákat keverd habosra a cukorral, majd lazítsd egy kevés tejszínnel. Ez lesz a borkrémleves krémes alapja. A forró bort hagy kicsit hűlni, majd óvatosan, apránként keverd össze a tojásos keverékkel, vigyázva, nehogy összerántsa a tojást.
A levest tedd fel még egyszer a tűzre, alacsony lángra, hogy kicsit besűrűsödjön, de vigyázz, hogy ne forrjon fel, csak lassan krémesedjen. Add hozzá a mazsolát is, amelyet előbb egy kis borba is beáztathatsz, de ez nem kötelező.
A tojásfehérjét verd kemény habbá a porcukorral, és kanalanként szaggasd bele a levesbe, majd főzd 1-2 percig vele együtt. Ezzel a habgaluskával tálald a borkrémlevest. Ha nem szereted a habgaluskát, tejszínhabbal díszítve is az asztalra teheted ezt az ünnepi finomságot.