Igazán mámorító az illata, az íze pedig fenséges. A borkrémleves már karácsonyi vacsora legelején meghozza az ünnepi hangulatot.
A borkrémleves a karácsonyi menü kedvelt levese. Forrón, habgaluskával fogyasztva igazi ünnepi étel, de kevesen tudják, hogy nyárra is érdemes eltenni a receptjét. Hidegen ugyanis pikáns desszert lehet belőle. Persze mindkét verzióját csak módjával érdemes kanalazni, hiszen alkohol van benne, így a fejünkbe szállhat. Mértékletesen fogyasztva viszont ez a leves, amely a forralt bor és a madártej ízvilágát egyesíti magában, megalapozza az ünnepi hangulatot.
A karácsonyi borkrémleves fehérborból, mégpedig édes fehérborból készítve a legjobb. Van, aki egyenesen édes tokaji szamorodniból készíti, de más édes borból is finom. Aki még különlegesebb levesre vágyik, egy kis tokaji aszút is csempészhet a leves alapjául szolgáló borba – nem kell sok, elég 1 dl bort aszúval helyettesíteni. Lássuk, hogyan készül ez a finomság!
Borkrémleves
Ha mazsolát is teszel bele, előbb áztasd be pár percre borba, így még pikánsabb lesz! Fotó: Mindmegette.hu
A borból tegyél félre egy keveset. A többit hígítsd fel a vízzel, keverd össze a citromlével, a citrom lereszelt vagy csíkokra vágott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel, majd forrald fel.
Amíg a bor felforr, válaszd szét a tojásokat, és a tojássárgákat keverd habosra a cukorral, majd lazítsd egy kevés tejszínnel. Ez lesz a borkrémleves krémes alapja. A forró bort hagy kicsit hűlni, majd óvatosan, apránként keverd össze a tojásos keverékkel, vigyázva, nehogy összerántsa a tojást.
A levest tedd fel még egyszer a tűzre, alacsony lángra, hogy kicsit besűrűsödjön, de vigyázz, hogy ne forrjon fel, csak lassan krémesedjen. Add hozzá a mazsolát is, amelyet előbb egy kis borba is beáztathatsz, de ez nem kötelező.
A tojásfehérjét verd kemény habbá a porcukorral, és kanalanként szaggasd bele a levesbe, majd főzd 1-2 percig vele együtt. Ezzel a habgaluskával tálald a borkrémlevest. Ha nem szereted a habgaluskát, tejszínhabbal díszítve is az asztalra teheted ezt az ünnepi finomságot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.