Illatos és ropogós: így készül a tepsis sült almatorta
Az alma a tél egyik kedvenc gyümölcse. Így még egészen biztosan nem etted, de ha kipróbálod, állandó vendég lesz az asztalodon. Íme, a tepsis sült almatorta!
Az almát hétköznapi gyümölcsnek tartjuk, pedig szuperegészséges. Tele van az immunrendszert támogató vitaminokkal és antioxidánsokkal, például a náthaszezonban szinte létfontosságú C-vitaminnal. Rosttartalma a fogyókúrázók legjobb barátjává teszi. Ráadásul finom, és százféle étel készíthető belőle a levestől a kompóton át a süteményekig, de használhatod turmixok alapanyagául, saláták összetevőjéül, sőt, akár húsok köreteként vagy töltelékeként is. Most egy különleges receptet mutatunk: egy olyan almatorta receptjét, amelyik szinte csak a zamatos töltelékből és a tetejére rápirult ropogós zabpehelyből áll. Tálalhatod karamell-öntettel, de akár egy gombóc vaníliafagyival is. Ha kipróbálod, egészen biztosan többször is követelni fogja a család! Még jobb, hogy nagyon rövid idő alatt elkészül. Csak odateszed sülni, és mire végeztek az ebéddel, máris ott illatozhat az asztalon a csodás almatorta!
1/2 bögre durvára vágott dió, mogyoró, pekándió, mandula (ízlés szerint, akár vegyesen is)
1/2 bögre olvasztott vaj langyosra hűtve
1 teáskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál almáspite-fűszerkeverék
egy csipet só
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vajazz ki alaposan egy sütőtepsit.
Készítsd elő a gyümölcsöket. Egy nagyobb tálban keverd el az alma- és körteszeleteket a citromlével. Ha nem szereted a körtét, akkor készítheted csak almából is a süteményt, ilyenkor a körték helyett is almákkal számolj. De tehetsz bele más gyümölcsöt is, például fagyasztott meggyet, málnát, vagy akár narancsot, banánt is.
Egy másik tálban keverd össze a kristálycukrot, a barnacukrot, a lisztet és az almáspite-fűszerkeveréket. Szórd rá ezt a cukros keveréket az alma- és körteszeletekre, hogy mindenütt beborítsa őket, forgasd is össze velük alaposan. Ezután borítsd bele a cukros gyümölcsöt az almatorta sütéséhez előkészített tepsibe, és terítsd el egyenletesen.
Készítsd el az almatorta ropogós „borítását”. Keverd össze a zabpelyhet, a lisztet, az almáspite-fűszerkeveréket, a sót, az olajos magvakat és a barnacukrot. Keverd el az olvasztott vajat a vaníliakivonattal, és öntsd a zabpelyhes keverékre, majd alaposan keverd össze az egészet. A masszát morzsold rá a gyümölcsre a tepsiben.
Süsd az almatortát az előmelegített sütőben 40-45 percig, vagy addig, amíg a zabpelyhes keverék szépen megpirul a tetején. Még melegen tálald, adhatsz mellé egy gombóc vaníliafagyit, tejszínhabot vagy karamell-öntetet.
A hűtőben egy-két napig eláll. Meg is melegítheted, de hidegen is nagyon finom.