Az alma a tél egyik kedvenc gyümölcse. Így még egészen biztosan nem etted, de ha kipróbálod, állandó vendég lesz az asztalodon. Íme, a tepsis sült almatorta!
Az almát hétköznapi gyümölcsnek tartjuk, pedig szuperegészséges. Tele van az immunrendszert támogató vitaminokkal és antioxidánsokkal, például a náthaszezonban szinte létfontosságú C-vitaminnal. Rosttartalma a fogyókúrázók legjobb barátjává teszi. Ráadásul finom, és százféle étel készíthető belőle a levestől a kompóton át a süteményekig, de használhatod turmixok alapanyagául, saláták összetevőjéül, sőt, akár húsok köreteként vagy töltelékeként is. Most egy különleges receptet mutatunk: egy olyan almatorta receptjét, amelyik szinte csak a zamatos töltelékből és a tetejére rápirult ropogós zabpehelyből áll. Tálalhatod karamell-öntettel, de akár egy gombóc vaníliafagyival is. Ha kipróbálod, egészen biztosan többször is követelni fogja a család! Még jobb, hogy nagyon rövid idő alatt elkészül. Csak odateszed sülni, és mire végeztek az ebéddel, máris ott illatozhat az asztalon a csodás almatorta!
Tepsis sült almatorta
Egy pillanat alatt elkészül ez a ropogós, zamatos, illatos édesség Fotó: Unsplash.com
Körte helyett akár fagyasztott meggyet, málnát, vagy lecsepegtetett meggybefőttet is tehetsz az alma mellé a tepsibe Fotó: Unsplash.com
A tetejére:
1,25 bögre zabpehely
1 bögre liszt
1 bögre barnacukor
1/2 bögre durvára vágott dió, mogyoró, pekándió, mandula (ízlés szerint, akár vegyesen is)
1/2 bögre olvasztott vaj langyosra hűtve
1 teáskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál almáspite-fűszerkeverék
egy csipet só
Magában is tálalhatod, de tejszínhabbal, karamellszósszal vagy vaníliafagyival fokozhatod az élményt Fotó: Unsplash.com
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vajazz ki alaposan egy sütőtepsit.
Készítsd elő a gyümölcsöket. Egy nagyobb tálban keverd el az alma- és körteszeleteket a citromlével. Ha nem szereted a körtét, akkor készítheted csak almából is a süteményt, ilyenkor a körték helyett is almákkal számolj. De tehetsz bele más gyümölcsöt is, például fagyasztott meggyet, málnát, vagy akár narancsot, banánt is.
Egy másik tálban keverd össze a kristálycukrot, a barnacukrot, a lisztet és az almáspite-fűszerkeveréket. Szórd rá ezt a cukros keveréket az alma- és körteszeletekre, hogy mindenütt beborítsa őket, forgasd is össze velük alaposan. Ezután borítsd bele a cukros gyümölcsöt az almatorta sütéséhez előkészített tepsibe, és terítsd el egyenletesen.
Készítsd el az almatorta ropogós „borítását”. Keverd össze a zabpelyhet, a lisztet, az almáspite-fűszerkeveréket, a sót, az olajos magvakat és a barnacukrot. Keverd el az olvasztott vajat a vaníliakivonattal, és öntsd a zabpelyhes keverékre, majd alaposan keverd össze az egészet. A masszát morzsold rá a gyümölcsre a tepsiben.
Süsd az almatortát az előmelegített sütőben 40-45 percig, vagy addig, amíg a zabpelyhes keverék szépen megpirul a tetején. Még melegen tálald, adhatsz mellé egy gombóc vaníliafagyit, tejszínhabot vagy karamell-öntetet.
A hűtőben egy-két napig eláll. Meg is melegítheted, de hidegen is nagyon finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.