RETRO RÁDIÓ

Most sem késő befőzni: a tél kedvence ez a lekvár

Orange,Pumpkin,And,Ginger,Jam,On,A,Wooden,Background.,Cold
Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2021. 11. 23. 11:40

Igazi különlegesség lehet ilyenkor ősszel a sütőtöklekvár, naranccsal megbolondítva pedig isteni finom. Főzz belőle néhány üveggel, nem bánod meg.

A fűszerezés is rád van bízva, de ha ránk hallgatsz a recept szerint mindegyiket beleteszed. A klasszikus téli és ünnepi fűszerek illenek ehhez a különleges lekvárhoz. Karácsonyi reggeleken egy kis kaláccsal fantasztikus lesz. Akár ajándéknak is tökéletes. Íme a narancsos sütőtöklekvár receptje!

Narancsos sütőtöklekvár

Narancsos sütőtöklekvár Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 db sütőtök ( megtisztítva nagyjából 800 g )
  • 4 db narancs
  • 2 db citrom leve
  • 80 g cukor vagy édesítő
  • 2 ek dzsemfix
  • ( ízlés szerint 1 tk fahéj, 1 kk szegfűszeg, 1 kk csillagánizs)
  • Így kézítsd el:

  • Hámozd meg a tököt és kockázd fel. Tedd fel főni annyi vízben, ami éppen ellepi.
  • 15 percen át forrald, addig megpuhul. Közben a narancsokat pucold meg, a fehér hártyáktól is alaposan szabadítsd meg. A citrom levét csavard ki.
  • 3 kanál forró lekvárban keverd el a dzsemfixet és add hozzá úgy, hogy ne legyen csomós. Alaposan keverd össze az egésszel.
  • Öntsd bele a csavart citromok levét, (a fűszerek közül, amit szeretsz szintén mehet hozzá ) és forrad tovább 3 percig.
  • Töltsd a lekvárt üvegekbe.
  • Jó étvágyat!

    Tudtad?

    A sütőtök, a kukoricához és a burgonyához hasonlóan, Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép-és Dé-Amerika trópusi vidéke az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott, Európában hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és temesztett növény Magyarországon is. Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos elkészítési módra lenne lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert használhatunk hozzá, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltó köret, püré is készülhet belőle.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.