RETRO RÁDIÓ

Zseniális receptek, ha imádod a fokhagymát

Canned,Garlic,In,Glass,Jar,And,Wicker,Mat,And,Rosemary
Létrehozva2021. 10. 07. 12:40

A fokhagyma köztudottan erősíti az immunrendszert és hatóanyagaival egy sor csúnya betegség megelőzésben nyújt hathatós segítséget. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást, megfázás esetén segít a nátha gyors visszaszorításában.

Ezt az egyszerű finomságot afrodiziákumként is bevethetjük. Arról nem beszélve, hogy a magyar konyha egyszerűen elképzelhetetlen fokhagyma, méghozzá sok fokhagyma nélkül! Többféle recept is létezik, hogy tegyük el télre.

1. Olajban eltett fokhagyma (görög recept)

Fotó: shutterstock.

  • ½ kg tisztított fokhagymagerezd
  • 2 babérlevél
  • 2 egész chili
  • 1/2 kiskanál oregano
  • 25-30 szem feketebors
  • Olíva olaj
  • A fokhagymát megtisztítjuk és kis 100-200 ml-es üvegbe tesszük. Közérakjuk a chilit, a babérlevelet, az oreganot és a borsszemeket. Olíva olajjal felöntjük és az üveget lezárjuk. Minimum 10 napig érleljük.

    2. A méz megszelídíti a hagymát

    Fotó: shutterstock

    A méz maga is gyógyszer, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli finomság. Remek gyulladásgátló, de ha migrén, vagy krónikus fájdalomtól szenvedünk, akkor is segíthet. Ráadásul rengeteg energiát ad, ha a nap közepén úgy érezzük, elfogyott az erőnk, a cukros üdítők helyett együnk meg egy kis kanál mézet. Káros mellékhatások nélkül nyújt azonnali segítséget.

    Hozzávalók:

  • dunsztos üveg, jól záródó fedéllel
  • fokhagyma
  • méz
  • Elkészítés:

  • Egy dunsztos üvegbe öntsünk mézet, és nyomjuk tele pucolt fokhagymagerezdekkel. A tetejét jól lezárva, a kamrában sokáig eláll.
  • Egy másik módszer: Vagdossuk össze a fokhagymát, de akár fokhagymanyomóval össze is törhetjük. Szórjuk a befőttes üvegbe. Öntsünk rá annyi mézet, hogy elfedje. Keverjük el. Zárjuk le a tetejét, és tegyük sötét helyre 1 hétre. Naponta 1 evőkanállal fogyasszunk belőle. Pár hét alatt a fokhagyma besötétedik, és megszínesíti a mézet is. A méz folyóssá válik.
  • Hatásai

  • remek értágító
  • véralvadásgátló: csökkenti a káros koleszterin- és a triglicerid-szintet, ami hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségekre
  • erőteljes antibiotikum, fertőtlenítő, nyálkaoldó
  • gombaölő
  • légúti megbetegedések gyógyszere
  • antioxidánsként erősíti az immunrendszert és regenerálja a sejteket
  • vérnyomáscsökkentő
  • Mennyit fogyasszunk belőle? Megelőzésre minden nap egy gerezdet együnk meg egy kis mézzel. Megbetegedések, fertőzés esetén 3-4-szeres adagot is nyugodtan bekanalazhatunk. Reggel, éhgyomorra fogyasztva a leghatékonyabb. Ráadásul a fokhagymát mézzel együtt fogyasztva nem csak a kellemetlen szaga múlik el, de a gyógyhatása is megtöbbszöröződik. Ha ezt a kúrát követjük minden nap, még a súlyunkat is könnyebben kontrollálhatjuk. A nap folyamán bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat sikeresebben feldolgozhatjuk, és a méregtelenítés folyamata is könnyebb lesz.  

    3. Fermentált fokhagyma

    Fotó: shutterstock

    1 liter vizet forraljunk fel 1 púpozott evőkanál sóval és hűtsük le. Tegyük üvegekbe a megtisztított fokhagymát, szórjunk közé szemes borsot vagy mustármagot, koriander magot, esetleg köményt, majd öntsük rá a sós vizet és lazán csavarjuk rá a tetőt. Két hétig tegyük félre, de nézzünk rá, mert mint a vizes uborka, ez is kiforrhat, akkor pótoljuk a kimaradt sóoldattal. Amikor leáll a forrás, légmentesen zárjuk le és rakjuk a kamrába. Kellemesen savanyú lesz, két hét múlva már fogyasztható, de akár tavaszig is eláll a finom, ropogós savanyú fokhagyma. Nem kell bele tartósítószer.

     

    4. Sültfokhagyma-krémleves

    Fotó: Ripost

    Hozzávalók:

  • 400 g vöröshagyma
  • 200 g fokhagyma
  • 160 ml natúr joghurt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek mustár
  • jódozott só
  • őrölt fekete bors
  • Elkészítése:

    1. A friss fokhagymát tisztítsuk meg, aztán a gerezdeket keverjük össze az olaj felével. Majd tegyük azokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 fokon 25-30 perc alatt süssük meg.

    2. Közben a vöröshagymát tisztítsuk meg, és kockázzuk apróra. A maradék olajat hevítsük fel egy lábosban, és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát.

    3. A sült fokhagymát halmozzuk rá a vöröshagymára, öntsük fel 1 liter vízzel (zöldségleves alaplé is jó), ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, majd főzzük puhára.

    4. Miután kihűlt, turmixoljuk össze, és dúsítsuk a natúr joghurttal. Ezután öntsük vissza az edénybe, újra melegítsük fel, és már tálalhatjuk is!

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.