Mindenkit levesz a lábáról ez a isteni finom, laktató vacsora. A töki pompos, vagy más néven kenyérlángos a vásárok népszerű étele; de pofonegyszerűen elkészítheted otthon is. Mutatjuk a legtutibb receptet!
Nem csupán házi pizza készülhet a sütőben, hanem isteni kenyérlángos is! Az omlós kelt tészta, a bacon és a lila hagyma találkozása fantasztikus ízeket varázsol az asztalra; és ez a vacsora olyan laktató, hogy garantáltan nem marad éhes utána senki. Gyorsan elkészül, és valamivel olcsóbb is, mint a házi pizza. A tésztát feljavíthatod egy kis főtt krumplival is, hogy sokáig puha maradjon, de sima kenyértésztával is remek fogás a kenyérlángos. Hiszen úgysem kell sokáig tárolni, legtöbbször még melegen megeszi a család. Megbolondíthatod egy kis sajttal is, de nélküle is isteni. Mutatjuk, hogyan készítsd el!
Kelt tészta, tejföl, bacon és lila hagyma: ezzel a négy alap hozzávalóval már isteni kenyérlángos készíthető. Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
A kenyérlángos lelke a minőségi füstölt szalonna.
50 dkg finomliszt
2,5 dl víz
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
1,5 teáskanál porélesztő
4 evőkanál olaj
20 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy bacon
1 kis pohár tejföl
4 gerezd fokhagyma
1 fej lila hagyma
A tészta készülhet főtt krumplival is, de az alap kenyértésztából is isteni lesz ez a vacsora. Fotó: Pixabay
Elkészítés:
Egy keverőtálba szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a meglangyosított vizet, a porélesztőt, a cukrot és a sót, majd végül az olajat. Lágy, könnyű kelt tésztát gyúrj belőle; majd keleszd meleg helyen 40 percet.
Míg a tészta kel, készíts elő a feltétet. Vágd kisebb kockákra a szalonnát, karikázd fel a hagymát, a tejfölhöz add hozzá az összezúzott fokhagymát.
A megkelt tésztából formázz cipót, majd nyújtsd ki 2,5 centi vastagra. Tedd olajozott tepsibe, és nyomkodd szét úgy, hogy lefedje az egész tepsit. Ezután mehet rá a feltét.
Tehetsz rá reszelt sajtot is, de enélkül is mennyei a kenyérlángos.
Langyosítsd meg a tejfölt, hogy kéz-meleg legyen; ha jéghidegen teszed a tésztára, leállíthatja az élesztőt, és nem lesz elég magas a kenyérlángos.Kend a fokhagymás tejfölt egyenletesen a tésztára, majd szórd rá a bacont és a lila hagymát. Ha sajtot is szeretnél tenni rá, azt is most kell rászórni.
180 Celsius fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a tészta széle aranybarna, ropogós. Máris tálalhatod; melegen a legfinomabb. A tetejét díszítheted friss zöldlevelekkel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.