tóth gabi
Egyszerűen ellenálhatatlan az íze.
A nyár sztárja a friss csemege kukorica, amit szinte mindig főzve szoktunk elfogyasztani. Azonban van élet a főtt kukoricán túl is, ezért a kukorica rajongók most jól figyeljenek: a grillezett kukorica elképesztően finom, füstös aromájú, ha pedig fűszervajjal készíted el, nagyon izgalmas karaktert az édeskés íznek.
A legjobb kint, szabad tűzön grillezni a kukoricát, de ha erre nincs lehetőséged, akkor sem kell elkeseredni. Egy jó elektromos grillsütő vagy egy nagyobb serpenyő is tökéletesen megfelel a célra. Elképesztően finom és laktató fogást varázsolhatsz az asztalra.
Először győzödj meg róla, hogy a kukoricacsövek frissek és zsengék. A levelei és a bajusza legyen szép zöld és zsenge, a kukoricaszemek pedig lédúsak. Ha mégis úgy érzed, hogy már nem olyan frissek a csövek, érdemes kicsit előfőzni, hogy könnyebben megpuhuljanak a szemek.
A kukorica leveleit ne vedd le, hanem hajtsd le és alul kösd össze. Ez azért praktikus, mert így kézzel tudod forgatni a kukoricacsöveket az összekötött leveleknél fogva.
Mielőtt hozzákezdenél a grillezéshez, készíts fűszervajat, szinte bármilyen zöldfűszer jól illik hozzá.
Fokhagymás: kb. 20 gramm szobahőmérsékletű vajhoz keverj egy-két gerezd frissen zúzott fokhagymát és kész is vagy vele.
Pikáns: a szobahőmérsékletű vajba csepegtess néhány csepp limelevelet, a héjából is reszelhetsz bele ízlés szerint, majd adj hozzá felaprított perezselymet, sót és friss vagy szárított chilit.
Kenegesd meg a kukoricacsöveket a fűszervajjal, majd helyezd úgy a grillrácsra, hogy a levelek ne égjenek meg. Forgatás közben is ízesítheted kedved szerint, az ínyencek reszelt sajtot is olvaszthatnak rá.
Körülbelül 15-20 perc alatt készre sül a kukorica, fogyasztás előtt még megöntözheted egy kis limelével vagy még rakhatsz egy adagot az általad készített fűszervajból.
Ha serpenyőben szeretnéd elkészíteni, akkor érdemes a leveleket teljesen eltávolítani a csövekről sütés előtt. Nagyjából 8-10 percig kell sütni a kukoricákat, amíg szép aranybarna színt kapnak, mert így jön elő igazán a finom édeskés-karamellizált íze a sült kukoricának. Utólag is megkenheted fűszervajjal vagy szórhatsz rá sajtot, tölts mellé egy finom háziszörpöt és élvezd ezt az isteni csemegét.