kulcsár edina
Érik a paradicsom, a paprika, itt az ideje, hogy elkészüljön a lecsó télire! Hogy olyan íze legyen decemberben is, mint nyáron, ahhoz érdemes bevetned ezt az apró trükköt, mutatjuk!
Bőségesen érik a paprika és a paradicsom, bőven jut a bográcsba; no meg a kamrába is elkészülhet a lecsó télire. Lecsót főzni mindenki tud, éppen ezért mindenki másképpen csinálja egy picit. Vannak, akik szerint kizárólag bográcsban van jó íze, némi füstölt kolbásszal. Sokan csakis tojással tudják elképzelni, másokat a hideg is kiráz ettől a gondolattól, de azon is nagy a vita, vajon hámozva vagy héjastul kerüljön-e bele a paradicsom. De az biztos, hogy a lecsó télire szinte minden háztartásban elkészül, hiszen nincs is jobb, mint a mínuszokban lekapni egy üveget a kamrapolcról, és a nyári ízeit az asztalra varázsolni. Mutatjuk, mitől lesz olyan, mintha frissen szedett paprikából, paradicsomból készült volna!
Befőzéskor a lecsót mindenki úgy készíti, ahogyan ebédre: aki csípősen szereti, tesz bele erős paprikát, van, aki megbolondítja egy kis cukkínivel is, de alapszabály, hogy kolbászt, szalonnát befőzéskor nem szabad beletenni, hiszen megavasodhat, hamarabb romlik. Vannak, akik lepasszírozzák a paradicsomot, és ebbe a masszába főzik bele a paprikát, mások megdinsztelik a hagymát, és elkészítik a lecsót úgy, ahogy egyébként tennék, majd így töltik üvegekbe. De egyre többen vannak, akik kihagyják a hagymát, mert állítják: így sokkal frissebb íze lesz a befőttnek. Bár így nem elég csak lekapni a polcról a lecsót, és feltenni a tűzre, hanem előtte hagymát kell párolni alá, az ízek magukért beszélnek: olyan, mintha éppen most szedted volna a paprikát és a paradicsomot a kertből. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés: