"Magyar Péter nem az akinek látszik"- a volt barátnő szavai beigazolódtak

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.11.

Berobbant a lecsószezon, így tedd el, hogy télen is friss íze legyen

Érik a paradicsom, a paprika, itt az ideje, hogy elkészüljön a lecsó télire! Hogy olyan íze legyen decemberben is, mint nyáron, ahhoz érdemes bevetned ezt az apró trükköt, mutatjuk!

Bőségesen érik a paprika és a paradicsom, bőven jut a bográcsba; no meg a kamrába is elkészülhet a lecsó télire. Lecsót főzni mindenki tud, éppen ezért mindenki másképpen csinálja egy picit. Vannak, akik szerint kizárólag bográcsban van jó íze, némi füstölt kolbásszal. Sokan csakis tojással tudják elképzelni, másokat a hideg is kiráz ettől a gondolattól, de azon is nagy a vita, vajon hámozva vagy héjastul kerüljön-e bele a paradicsom. De az biztos, hogy a lecsó télire szinte minden háztartásban elkészül, hiszen nincs is jobb, mint a mínuszokban lekapni egy üveget a kamrapolcról, és a nyári ízeit az asztalra varázsolni. Mutatjuk, mitől lesz olyan, mintha frissen szedett paprikából, paradicsomból készült volna!

Fotó: Shutterstock

Befőzéskor a lecsót mindenki úgy készíti, ahogyan ebédre: aki csípősen szereti, tesz bele erős paprikát, van, aki megbolondítja egy kis cukkínivel is, de alapszabály, hogy kolbászt, szalonnát befőzéskor nem szabad beletenni, hiszen megavasodhat, hamarabb romlik. Vannak, akik lepasszírozzák a paradicsomot, és ebbe a masszába főzik bele a paprikát, mások megdinsztelik a hagymát, és elkészítik a lecsót úgy, ahogy egyébként tennék, majd így töltik üvegekbe. De egyre többen vannak, akik kihagyják a hagymát, mert állítják: így sokkal frissebb íze lesz a befőttnek. Bár így nem elég csak lekapni a polcról a lecsót, és feltenni a tűzre, hanem előtte hagymát kell párolni alá, az ízek magukért beszélnek: olyan, mintha éppen most szedted volna a paprikát és a paradicsomot a kertből. Mutatjuk a receptet!

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 kg zöldpaprika
  • 2 kg érett paradicsom
  • ízlés szerint só
  • Fotó: Shutterstock

    Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a zöldségeket, a paprika csumáját vágd ki, majd vágd fel hosszú szeletekre vagy karikákra. A paradicsomot tedd egy-két percre forró vízbe, majd húzd le a héját. Ezután darabold fel.
  • Először a paradicsomot tedd a lábasba, és miután felforrt, mehet bele a paprika is. Most add hozzá a sót, és várd meg, amíg a keverék újra felforr. Nem kell hosszú órákig főzni, elég, ha egyet rottyan, már veheted is le a tűzről.
  • Még forrón töltsd csírátlanított, tiszta befőttesüvegekbe. Forrón tekerd rájuk a kupakot, majd állítsd őket fejre 10-15 percre. Ezután mehetnek a szárazdunsztba, ahol hagyd őket hűlni 1-2 napot.
  • Van, aki tesz bele egy kevés tartósítószert, de ha tisztán dolgozol, akkor nem forrnak fel a lecsók, és télen is élvetheted a friss paprika és paradicsom ízét.
  • Fotó: 123RF

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek