FAZÉK

Hihetetlen vita a lecsó körül! Hámozni vagy nem hámozni?

Itt a lecsószezon és bizony erről az ételről is elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, hiszen mindenki másként készíti. A legnagyobb vitát mégis az váltja ki, vajon megszabaduljunk-e a zöldségek héjától vagy sem.
címkék:

Lecsószezonban aktuálissá válik a kérdés, hogy hogyan készíthető el a legfinomabban. Ebben viszont megoszlanak a vélemények. Bár a lecsóról már kiderült, hogy nem eredendően magyar étel, mégis a hagyományos magyar konyha egyik jellemzője. A környező országokban is készítenek hasonló ételt, ilyen az olasz a pepperonata és francia ratatouille. Amivel azért a többség egyetért, az az, hogy négy alapanyag elhagyhatatlan a lecsó készítésénél. A zsiradék, hagyma, paprika és a paradicsom.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vélemények abban oszlanak meg: hámozni, vagy nem hámozni?

Aki evett a hámozott és a hámozatlan zöldségekből készült lecsóból is, megállapíthatja, hogy a kettő nem ugyanaz. Más az állaguk, és a végeredmény is. A hámozott kissé pépesebb állagú, és könnyebben emészthető, de az íze is értelemszerűen különbözik. A hámozatlan viszont ropogósabb. Vannak, akiket nem zavar a paradicsom héja, de fontosnak tartják, hogy kockára legyen vágva az ételben, és napon érett paradicsom, valamint jó minőségű paprika legyen az alapanyag. Ahhoz, hogy eldönthessük, melyik a finomabb változat, mindenképpen érdemes megkóstolni mindkettőt, nem pedig beszállni egy eldönthetetlen vitába. Nem annyira bonyolult a hámozás!

Mi kerüljön a lecsóba?

A négy alapanyagon kívül rengeteg más egyebet is beletesznek a lecsóba. Fokhagymát, cukkinit, rizst, tojást, kolbászt, padlizsánt. Még pirospaprika is szokott bele kerülni, pedig nem pörköltet készítünk. Persze ezekkel az ízekkel gazdagabbá is tehetjük az ételt, de többen is állítják, hogy az alap lecsó a lehető legletisztultabb eredi íz.

Milyen sorrendbe kerüljenek bele az alapanyagok?

Az apróra vágott hagyma után jöhet a paprika. Esetleg előbb kerüljön bele a paradicsom? Vannak, akik az elején teszik bele a paradicsomot, hogy levet eresszen, de vannak, akik a paprikával kezdenek. Aki levesesebben szereti, annak érdemes a paradicsommal kezdenie. Nem csak a két véglet lehetséges, mert egyre többen kísérleteznek azzal, hogy minden egyszerre kerüljön a lábosba. Az is előfordul, hogy a paprikát grillezik, a paradicsomot pedig alacsony hőfokon sütik, hogy még intenzívebb legyen az íze. Csak a végén kerülnek egybe a lábosban az alapanyagok.

Talán egyetlen dolog van, amivel viszont mindannyian egyetértünk: a lecsó isteni étel!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?