Létrehozva: 2021.07.18.

A grillezés már a múlté, ez lett most a nagy divat

Nincs párja a szabadban sült, enyhén füstízű, omlós húsnak! Egyre többen hódolnak a kerti sütögetésnek; de még mindig kevesen tudják, mi a különbség a smokerezés és a grillezés között...

A smokerezés és a grillezés csupán abban hasonlít, hogy mindkettőt szabadtéren csinálják. Sokan minden kinti sütögetésre azt mondják, grilleznek, pedig a smokerezés, vagy a barbecue egy külön műfaj. Míg a grillen gyorsan és közvetlenül a parázs felett sülnek ropogósra a húsok, addig a barbecue-nál ez egy rendkívül összetett és hosszú folyamat. Ám aki akár csak egyszer is kóstolt már ily módon készült húst, azóta sem felejtette el az ízét.

Fotó: Shutterstock

Akárcsak a grillezés, a barbecue-zás is több ezer éves eljárás: már az ősidőkben is készítettek úgy sülteket, hogy egy földbe ásott gödörbe raktak tüzet, és arra tették a húst. Így a füst alaposan átjárta a húsdarabokat, és a végeredmény egy rendkívül omlós, füstös étel lett. Bár ma már nem gödörben sül a hús, azért az alapok megmaradtak: vagyis a smokerezés lényege, hogy a hús több órán át sül, alacsony hőfokon, és sütés közben a füst is dolgozik. Vastagabb húsokat, amiket nem lehet grillezni, csak így érdemes szabadtéren sütni.

Fotó: Shutterstock

A smoker sokkal több, mint egy sima grillrács: egy zárt eszközről van szó, amiben a füst alaposan át tudja járni a hússzeleteket. A mai barbecue-k őshazája az Egyesült Államok déli része, ahol a texasi olajláz alatt a dolgozók olcsón jutottak hozzá maradék vastag fémcsövekhez és hordókhoz; és ezekből smokereket készítettek. Sok sütő a mai napig henger formájú, és a sütés módja sem sokat változott azóta. Például nem mindegy, hogy milyen hús kerül a rácsra.

Fotó: Shutterstock

Grillezni leginkább tarját, csirkét és kolbászokat, steak húsokat érdemes; míg a smokerbe azok valók, amik vastagabbak, és legalább a húsz százalékuk zsír. Itt ugyanis órákon át sülnek a húsok, marhánál például nem ritka a 12-14 órás sütési idő, és ez alatt egy sovány hús borzasztóan kiszáradna. Dagadó, lapocka, oldalas és tarja egyaránt jó, vagy akár a marhaszegy is.

Fotó: Shutterstock

A barbecue-zás során a sütési hőmérséklet legfeljebb 110-120 Celsius fok, és, hogy mennyi ideig tart, azt az mondja meg, milyen húst teszünk a rácsra. Ez a sütögetés sokkal több időt és türelmet igényel, de aki szereti az omlós, szaftos, különleges sülteket, annak érdemes megpróbálkozni vele.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kilőttek az eladások, most érdemes új autót venni Magyarországon

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál