Létrehozva: 2021.07.21.

Ezért kell celofánt tenni a lekváros üvegek kupakja alá

Vannak, akik szerint teljesen felesleges a celofán a lekváros üvegre, ha kupakot is használsz. Pedig egyáltalán nem az; mutatjuk, mikor érdemes bevetned ezt a trükköt!

Örök vita a háziasszonyok között, kell-e celofán a lekváros üvegre, ha egyébként fedőt is teszel rá. Az egyik oldal szerint ez már elavult módszer, főleg azért, mert ilyenkor mindenképpen kell tartósítószer is a befőzéshez. Hiszen a szorosan záródó kupak, és az üvegben képződő vákuum tartósítja a lekvárt; ha celonfánt teszel a fedő alá, akkor légrés maradhat. Ám ez tévhit; nagyon sok háziasszony tesz el lekvárt kizárólag celofánnal, és tartósítószer nélkül sem romlik meg. Sőt, a celofán a lekváros üvegre sokszor kupak miatt kellhet...

Fotó: Pixabay.com

A nagykönyv szerint egy befőttesüveg-fedőt csak egyszer érdemes használni, különben a sérülések miatt megromolhat a lekvár. Elég egy kis lepattant zománc, egy rozsdafolt, vagy a kupak deformálódása, és máris bejutnak a kórokozók a finom, friss lekvárba. Ám főképp azok szerint, akik rengeteg lekvárt tesznek el, képtelenség, hogy minden szezonban új kupakokat szerezzenek be, és nem csak azért, mert drága mulatság: a különböző méretű fedők beszerzése ugyanis igencsak macerás. Ilyenkor kapóra jöhet egy kis celofán.

Fotó: Boros Valéria (Facebook – Vali hagyományos konyhája)

Ugyanis a befőttes gumival jó alaposan leszorított celofán nem hagyja, hogy a sérülésekből a szennyeződés a lekvárba kerüljön, így a romlás se következik be. Ám ha ezt a módszert használod, és általában a celofán használatánál nem árt egy kis extra elővigyázatosság.

Fotó: Pixabay.com

Az üvegek, a celofán legyen steril és makulátlan, a befőttes gumi pedig bivalyerős. Fordíts különös gondot a szárazdunsztra is: pakold tele meleget jól tartó régi kabátokkal, tollpárnákkal, hogy minél hosszabb idő alatt hűljenek ki a lekvárok. Amikor töltöd a lekvárt az üvegekbe, nagyon figyelj, hogy egy csepp se maradjon az üveg száján. Gumival duplán zárd le a celofánnal az üvegeket, és amilyen erősen csak tudod, csavard rájuk a kupakot. Arra nagyon figyelj, hogy az üvegek ne tudjanak feldőlni a dunsztban. Ezután már csak meg kell várnod, hogy kihűljenek; ha jó alaposan kibélelted a dunsztban a helyüket, ez akár két nap is lehet. Ezzel a módszerrel újra felhasználhatod a sérült kupakokat; de sokan ép, ám már egyszer használt fedők alá is tesznek celofánt, biztos, ami biztos.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Furcsa ételek, amelyek megbotránkoztatják az embereket

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

borsonline.hu

Megdöbbentő vallomást tett a Bestiák egykori sztárja

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Hitéről vallott Peller Mariann: „Soha senkire nem szeretnék ráerőszakolni semmit”

vg.hu

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Önkezével vetett véget az életének a szentesi nő feltételezett gyilkosa

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús