RETRO RÁDIÓ

Te is kopogtatod a dinnyét? Felesleges, mutatjuk, hogyan kell választani!

Te is kopogtatod a dinnyét? Felesleges, mutatjuk, hogyan kell választani!
Létrehozva2021. 06. 23. 07:45

Sokan a fülükre hagyatkoznak, amikor ki akarják választani a legédesebb dinnyét a piacon, de azt kevesen tudják, hogy a kopogtatással csak azt tudjuk kideríteni, túlérett-e a gyümölcs. Vagyis hiába szép a hangja, attól még lehet vízízű.

Ha nyár, akkor dinnyevásárlás: ilyenkor útszéli árusoknál, piacokon, zöldségeseknél hegyekben állnak a hatalmas, zöld gyümölcsök. Nem csupán jó szomjoltó és édes, de nagyon egészséges is, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Emellett nagyon alacsony a kalóriatartalma, így diéta alatt is minden további nélkül fogyasztható. Megéri tehát hazacipelni – csakhogy nagyon nem mindegy, milyet választunk, egy tökízű dinnyére napokig rá se néz a család, és mehet a komposztra. Érdemes alaposan szemügyre venni a dinnyéket, a külsejük ugyanis mindent elárul az ízükről!

Fotó: Pixabay.com

Bátran menjünk az orrunk után!

Fotó: Pixabay.com

Dinnyevásárlás alkalmával kicsit vigyük távolabb a többi gyümölcstől a kiszemelt példányt, és erősen szimatoljuk meg. Ha érett, akkor enyhén édes illata van, ami hasonlít a dinnye ízére. Viszont, ha túl intenzív az illat, akkor akár túlérett is lehet.

Nézzük meg a hasát!

Fotó: Pixabay.com

Minden dinnyén van egy hatalmas, sárgás folt, ami nem azt mutatja, hogy éretlen, hanem azt, hogy ezen a felületen érintkezett a földdel, így itt nem kapott napfényt. Minél sötétebb a folt, annál jobb a dinnye: ugyanis ez azt jelenti, hogy a gyümölcs elegendő időt volt a napon, azaz nem szedték le idejekorán.

Vizsgáljuk meg a szárát is

Fotó: Pixabay.com

A kiszáradt szárú dinnye nedvdús és érett. Ugyanis a termelők számára a szár állapota mutatja, hogy beérett-e a termés; sokszor azonban idő előtt leszedik, csavarással. Ha zöld vagy csavart a szár, akkor azt a dinnyét inkább nem vegyük meg.

Egyáltalán nem számít a méret

Fotó: Pixabay.com

Bár sokan vélik úgy, hogy a kisebb dinnye édesebb, ez egyáltalán nem így van. Az érett és édes dinnye héja mélyzöld, csíkos fajta esetében pedig a csíkok árnyalata nagyon elüt egymástól. A fényes dinnye azonban éretlen, az igazán finom darabok színe matt, homályos.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.