tóth gabi
Sokan a fülükre hagyatkoznak, amikor ki akarják választani a legédesebb dinnyét a piacon, de azt kevesen tudják, hogy a kopogtatással csak azt tudjuk kideríteni, túlérett-e a gyümölcs. Vagyis hiába szép a hangja, attól még lehet vízízű.
Ha nyár, akkor dinnyevásárlás: ilyenkor útszéli árusoknál, piacokon, zöldségeseknél hegyekben állnak a hatalmas, zöld gyümölcsök. Nem csupán jó szomjoltó és édes, de nagyon egészséges is, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Emellett nagyon alacsony a kalóriatartalma, így diéta alatt is minden további nélkül fogyasztható. Megéri tehát hazacipelni – csakhogy nagyon nem mindegy, milyet választunk, egy tökízű dinnyére napokig rá se néz a család, és mehet a komposztra. Érdemes alaposan szemügyre venni a dinnyéket, a külsejük ugyanis mindent elárul az ízükről!
Bátran menjünk az orrunk után!
Dinnyevásárlás alkalmával kicsit vigyük távolabb a többi gyümölcstől a kiszemelt példányt, és erősen szimatoljuk meg. Ha érett, akkor enyhén édes illata van, ami hasonlít a dinnye ízére. Viszont, ha túl intenzív az illat, akkor akár túlérett is lehet.
Nézzük meg a hasát!
Minden dinnyén van egy hatalmas, sárgás folt, ami nem azt mutatja, hogy éretlen, hanem azt, hogy ezen a felületen érintkezett a földdel, így itt nem kapott napfényt. Minél sötétebb a folt, annál jobb a dinnye: ugyanis ez azt jelenti, hogy a gyümölcs elegendő időt volt a napon, azaz nem szedték le idejekorán.
Vizsgáljuk meg a szárát is
A kiszáradt szárú dinnye nedvdús és érett. Ugyanis a termelők számára a szár állapota mutatja, hogy beérett-e a termés; sokszor azonban idő előtt leszedik, csavarással. Ha zöld vagy csavart a szár, akkor azt a dinnyét inkább nem vegyük meg.
Egyáltalán nem számít a méret
Bár sokan vélik úgy, hogy a kisebb dinnye édesebb, ez egyáltalán nem így van. Az érett és édes dinnye héja mélyzöld, csíkos fajta esetében pedig a csíkok árnyalata nagyon elüt egymástól. A fényes dinnye azonban éretlen, az igazán finom darabok színe matt, homályos.