Létrehozva: 2021.06.18.

Borzalom, mi derült ki a bacon szalonnáról, szerencsére máris itt a válaszcsapás!

Kevesen tudják, hogy a húsipari termékek jelentős része hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ez alól a bacon, azaz a húsos szalonna sem kivétel...

A húsipari termékek pácolása során márkánként változó mennyiségben némi cukor is felhasználásra kerül. Különösen furcsa ez a gyakorlat, ha bacon szalonnáról van szó.

A bacon szalonna a magyarok körében rendkívül kedvelt. Fotó: Shutterstock

A tudatosan táplálkozóknak viszont jó hír, hogy a magyar piacon is megtalálhatóak „cukormentes” bacon termékek. Ezt a minőségi kategóriát legbiztonságosabban úgy állapíthatjuk meg egy termékről, hogy összetevői között nem csak önmagában a cukor nem szerepel, de a dextróz és a maltodextrin – azaz a hozzáadott cukrok – sem.

Az egészségesebb táplálkozásra való törekvés széles körű elterjedésével egyre többen döntenek úgy, hogy csökkenteni szeretnék cukorbevitelüket. A magas cukortartalmú ételek elkerülése az első lépés, míg a tudatosság egy következő szintje amikor az otthoni főzéshez olyan alapanyagokat választunk, amelyekbe az élelmiszeripari előkészítés során nem került hozzáadott cukor. Ez egyszerűnek hangzik, de a mai világban egyáltalán nem az. Az összetevők és tápértéktáblázatok apró betűs leírásai akár ellentmondásosak is lehetnek, de sokszor olyan élelmiszereknél is találkozhatunk cukorral, ahol ez eszünkbe se jutna. Sokaknak meglepő lehet, de például a boltok polcain található sonkák, kolbászok, virslik, bacon-ök nagy része is tartalmaz kis mennyiségű cukrot, amelyet a pácoláshoz, a sós és savanyú ízek harmonizáláshoz vagy akár a mélyebb, ropogósra sült hatás eléréséhez használnak.

Tudtunk nélkül is eszünk cukrot

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható bacon érlelése során cukrot adnak a páchoz a teljesebb, minden ízcsoportra kiterjedő ízérzet érdekében. Ennek mennyisége márkánként változik, de általában 0,5-1 g között ingadozik 100 g termékben. Ez valójában nem jelentős mennyiség, hiszen pár szelet bacon egy otthon főzött vacsora csak egy eleme. A sok kicsi sokra megy elve alapján azonban egy egészséges, zöldségben és friss húsban gazdag étkezés során akár egy gombóc fagylaltnyi cukorral is növelhetjük kalóriabevitelünket, gyakorlatilag észrevétlenül.

Érdemes kerülni a dextrózt és a maltodextrint

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi alapján ismerhetjük fel, hogy cukor is került egy termékbe. Ha az összetevők között nem szerepel a cukor szó, a címkén akkor is érdemes keresni a dextrózt és a maltodextrint, azaz a hozzáadott cukrokat, illetve fruktózt, melaszt vagy akár mézet is. Ha ezek nem találhatóak rajta, akkor jó eséllyel „cukormentes” terméket tartunk a kezünkben.

Az egyre tudatosabb vásárlási szokásoknak az egészségesebb és cukormentes termékek iránti egyre nagyobb igényt felismerve Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása, a Gierlinger premium bacon márkát is előállító Tamási-Hús Kft. már több mint egy éve száműzte termékeiből a cukrokat. Ennek köszönhetően nem kell kompromisszumot kötni és nem kell lemondani a teltebb, teljesebb ízről a tudatos táplálkozás érdekében.

Baconjeink a feldolgozás során már nem találkoznak fehér vagy barna cukorral vagy mézzel. A tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot. Nincsenek ízfokozók, nem tartalmaz nátrium glutamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők sem. Helyettük tavaly óta bekerült a hozzáadott antioxidáns is az összetevők közé, ami egészségesebbé teszi a Gierlinger Premium Bacon termékcsaládot” – mondta Kovács Péter a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Diétába is illeszthető

Annak ellenére, hogy a bacon feldolgozott hústermék, ezért az egészségtudatos táplálkozás során érdemes mértékkel fogyasztani, zöldségekkel és alacsony zsírtartalmú ételekkel kombinálni, szénhidráttartalma alacsony, így sokfajta közkedvelt diétában szerepet kaphat. A népszerű Keto-, Paleo- és Whole30-étrend követői számára kiemelten fontos, hogy a főzés során használt ételek semmilyen hozzáadott cukrot ne tartalmazzanak és magas fehérjetartalommal rendelkezzenek, illetve sok esetben nagyon szigorúan ízfokozótól és további adalékanyagoktól is mentesnek kell lenniük.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Amerikai hírszerzők szerint Ukrajna összeomlásával lesz vége a háborúnak

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk