Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2021.06.18.

Borzalom, mi derült ki a bacon szalonnáról, szerencsére máris itt a válaszcsapás!

Kevesen tudják, hogy a húsipari termékek jelentős része hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ez alól a bacon, azaz a húsos szalonna sem kivétel...

A húsipari termékek pácolása során márkánként változó mennyiségben némi cukor is felhasználásra kerül. Különösen furcsa ez a gyakorlat, ha bacon szalonnáról van szó.

A bacon szalonna a magyarok körében rendkívül kedvelt. Fotó: Shutterstock

A tudatosan táplálkozóknak viszont jó hír, hogy a magyar piacon is megtalálhatóak „cukormentes” bacon termékek. Ezt a minőségi kategóriát legbiztonságosabban úgy állapíthatjuk meg egy termékről, hogy összetevői között nem csak önmagában a cukor nem szerepel, de a dextróz és a maltodextrin – azaz a hozzáadott cukrok – sem.

Az egészségesebb táplálkozásra való törekvés széles körű elterjedésével egyre többen döntenek úgy, hogy csökkenteni szeretnék cukorbevitelüket. A magas cukortartalmú ételek elkerülése az első lépés, míg a tudatosság egy következő szintje amikor az otthoni főzéshez olyan alapanyagokat választunk, amelyekbe az élelmiszeripari előkészítés során nem került hozzáadott cukor. Ez egyszerűnek hangzik, de a mai világban egyáltalán nem az. Az összetevők és tápértéktáblázatok apró betűs leírásai akár ellentmondásosak is lehetnek, de sokszor olyan élelmiszereknél is találkozhatunk cukorral, ahol ez eszünkbe se jutna. Sokaknak meglepő lehet, de például a boltok polcain található sonkák, kolbászok, virslik, bacon-ök nagy része is tartalmaz kis mennyiségű cukrot, amelyet a pácoláshoz, a sós és savanyú ízek harmonizáláshoz vagy akár a mélyebb, ropogósra sült hatás eléréséhez használnak.

Tudtunk nélkül is eszünk cukrot

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható bacon érlelése során cukrot adnak a páchoz a teljesebb, minden ízcsoportra kiterjedő ízérzet érdekében. Ennek mennyisége márkánként változik, de általában 0,5-1 g között ingadozik 100 g termékben. Ez valójában nem jelentős mennyiség, hiszen pár szelet bacon egy otthon főzött vacsora csak egy eleme. A sok kicsi sokra megy elve alapján azonban egy egészséges, zöldségben és friss húsban gazdag étkezés során akár egy gombóc fagylaltnyi cukorral is növelhetjük kalóriabevitelünket, gyakorlatilag észrevétlenül.

Érdemes kerülni a dextrózt és a maltodextrint

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi alapján ismerhetjük fel, hogy cukor is került egy termékbe. Ha az összetevők között nem szerepel a cukor szó, a címkén akkor is érdemes keresni a dextrózt és a maltodextrint, azaz a hozzáadott cukrokat, illetve fruktózt, melaszt vagy akár mézet is. Ha ezek nem találhatóak rajta, akkor jó eséllyel „cukormentes” terméket tartunk a kezünkben.

Az egyre tudatosabb vásárlási szokásoknak az egészségesebb és cukormentes termékek iránti egyre nagyobb igényt felismerve Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása, a Gierlinger premium bacon márkát is előállító Tamási-Hús Kft. már több mint egy éve száműzte termékeiből a cukrokat. Ennek köszönhetően nem kell kompromisszumot kötni és nem kell lemondani a teltebb, teljesebb ízről a tudatos táplálkozás érdekében.

Baconjeink a feldolgozás során már nem találkoznak fehér vagy barna cukorral vagy mézzel. A tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot. Nincsenek ízfokozók, nem tartalmaz nátrium glutamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők sem. Helyettük tavaly óta bekerült a hozzáadott antioxidáns is az összetevők közé, ami egészségesebbé teszi a Gierlinger Premium Bacon termékcsaládot” – mondta Kovács Péter a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Diétába is illeszthető

Annak ellenére, hogy a bacon feldolgozott hústermék, ezért az egészségtudatos táplálkozás során érdemes mértékkel fogyasztani, zöldségekkel és alacsony zsírtartalmú ételekkel kombinálni, szénhidráttartalma alacsony, így sokfajta közkedvelt diétában szerepet kaphat. A népszerű Keto-, Paleo- és Whole30-étrend követői számára kiemelten fontos, hogy a főzés során használt ételek semmilyen hozzáadott cukrot ne tartalmazzanak és magas fehérjetartalommal rendelkezzenek, illetve sok esetben nagyon szigorúan ízfokozótól és további adalékanyagoktól is mentesnek kell lenniük.

origo.hu

Szívrohamot kapott az olimpiai bajnok magyar tornász, Ónodi Henrietta

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

metropol.hu

Rajokban állnak a mentők a Balatonon: rettenetes, ami ott történt

mandiner.hu

Felelőtlenség volt vagy egyedi ötlet a Szajna-parti megnyitó a franciáktól?

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

mindmegette.hu

Mit főzöl hétvégén? Ezekkel a receptekkel fuss neki a vasárnapi ebédnek, és a neved is imába foglalják

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Cukkini fordítva: próbáld ki ezt az isteni sajtkrémes pitét

FAZÉK

Így készül a török lecsó, kóstold meg te is

FAZÉK

Tedd az uborkát a mosogatógépbe és nem bánod meg

FAZÉK

Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!

FAZÉK

Ne dobd ki a dinnyehéjat, eszméletlen, mire jó

FAZÉK

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

FAZÉK

Olcsó vacsora: Villámgyorsan elkészül az isteni krumpligombóc

FAZÉK

Megégett a pirospaprika a bográcsban? Így mentsd meg a pörköltet