1 éve

Borzalom, mi derült ki a bacon szalonnáról, szerencsére máris itt a válaszcsapás!

Kevesen tudják, hogy a húsipari termékek jelentős része hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ez alól a bacon, azaz a húsos szalonna sem kivétel...

A húsipari termékek pácolása során márkánként változó mennyiségben némi cukor is felhasználásra kerül. Különösen furcsa ez a gyakorlat, ha bacon szalonnáról van szó.

A bacon szalonna a magyarok körében rendkívül kedvelt. Fotó: Shutterstock

A tudatosan táplálkozóknak viszont jó hír, hogy a magyar piacon is megtalálhatóak „cukormentes” bacon termékek. Ezt a minőségi kategóriát legbiztonságosabban úgy állapíthatjuk meg egy termékről, hogy összetevői között nem csak önmagában a cukor nem szerepel, de a dextróz és a maltodextrin – azaz a hozzáadott cukrok – sem.

Az egészségesebb táplálkozásra való törekvés széles körű elterjedésével egyre többen döntenek úgy, hogy csökkenteni szeretnék cukorbevitelüket. A magas cukortartalmú ételek elkerülése az első lépés, míg a tudatosság egy következő szintje amikor az otthoni főzéshez olyan alapanyagokat választunk, amelyekbe az élelmiszeripari előkészítés során nem került hozzáadott cukor. Ez egyszerűnek hangzik, de a mai világban egyáltalán nem az. Az összetevők és tápértéktáblázatok apró betűs leírásai akár ellentmondásosak is lehetnek, de sokszor olyan élelmiszereknél is találkozhatunk cukorral, ahol ez eszünkbe se jutna. Sokaknak meglepő lehet, de például a boltok polcain található sonkák, kolbászok, virslik, bacon-ök nagy része is tartalmaz kis mennyiségű cukrot, amelyet a pácoláshoz, a sós és savanyú ízek harmonizáláshoz vagy akár a mélyebb, ropogósra sült hatás eléréséhez használnak.

Tudtunk nélkül is eszünk cukrot

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható bacon érlelése során cukrot adnak a páchoz a teljesebb, minden ízcsoportra kiterjedő ízérzet érdekében. Ennek mennyisége márkánként változik, de általában 0,5-1 g között ingadozik 100 g termékben. Ez valójában nem jelentős mennyiség, hiszen pár szelet bacon egy otthon főzött vacsora csak egy eleme. A sok kicsi sokra megy elve alapján azonban egy egészséges, zöldségben és friss húsban gazdag étkezés során akár egy gombóc fagylaltnyi cukorral is növelhetjük kalóriabevitelünket, gyakorlatilag észrevétlenül.

Érdemes kerülni a dextrózt és a maltodextrint

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi alapján ismerhetjük fel, hogy cukor is került egy termékbe. Ha az összetevők között nem szerepel a cukor szó, a címkén akkor is érdemes keresni a dextrózt és a maltodextrint, azaz a hozzáadott cukrokat, illetve fruktózt, melaszt vagy akár mézet is. Ha ezek nem találhatóak rajta, akkor jó eséllyel „cukormentes” terméket tartunk a kezünkben.

Az egyre tudatosabb vásárlási szokásoknak az egészségesebb és cukormentes termékek iránti egyre nagyobb igényt felismerve Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása, a Gierlinger premium bacon márkát is előállító Tamási-Hús Kft. már több mint egy éve száműzte termékeiből a cukrokat. Ennek köszönhetően nem kell kompromisszumot kötni és nem kell lemondani a teltebb, teljesebb ízről a tudatos táplálkozás érdekében.

Baconjeink a feldolgozás során már nem találkoznak fehér vagy barna cukorral vagy mézzel. A tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot. Nincsenek ízfokozók, nem tartalmaz nátrium glutamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők sem. Helyettük tavaly óta bekerült a hozzáadott antioxidáns is az összetevők közé, ami egészségesebbé teszi a Gierlinger Premium Bacon termékcsaládot” – mondta Kovács Péter a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Diétába is illeszthető

Annak ellenére, hogy a bacon feldolgozott hústermék, ezért az egészségtudatos táplálkozás során érdemes mértékkel fogyasztani, zöldségekkel és alacsony zsírtartalmú ételekkel kombinálni, szénhidráttartalma alacsony, így sokfajta közkedvelt diétában szerepet kaphat. A népszerű Keto-, Paleo- és Whole30-étrend követői számára kiemelten fontos, hogy a főzés során használt ételek semmilyen hozzáadott cukrot ne tartalmazzanak és magas fehérjetartalommal rendelkezzenek, illetve sok esetben nagyon szigorúan ízfokozótól és további adalékanyagoktól is mentesnek kell lenniük.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Repültek a söröskorsók és a székek - itt a videó a meccs előtti verekedésről

origo.hu

Kétségbeesve üzent a megvert Opitz Barbinak az apja

borsonline.hu

A legnagyobb titokban fogott össze Vilmos herceg és Harry: Diana ügyében intézkedtek

mandiner.hu

The Guardian: A szakértők tudni vélik mi okozhatja a sok tragédiát a Mount Everesten

metropol.hu

Videóra vették, ahogy többek szeme láttára erőszakolnak meg egy 17 éves lányt

vg.hu

Meghalt a fronton a Munkácsi Történeti Múzeum volt igazgatója

origo.hu

Borzalmas dolog történt az RTL Klub alkoholista színészének kisfiával

mindmegette.hu

Európa-liga-döntő: ilyen ételeket és italokat fogyaszthatsz a Puskásban

ripost.hu

Kiderítettük: ekkor érkezik júniusban a családi pótlék

ripost.hu

Megtámadták Opitz Barbit az egyik budapesti plázában

mandiner.hu

Itt a Mandiner elképesztő nyári előfizetési akciója!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 trükk a nagyitól: Így lesz isteni az eperlekvár

FAZÉK

Indul a lecsószezon! Mutatjuk a legfinomabb verziót

FAZÉK

Kiderült hány nap alatt lesz tökéletes a kovászos uborka

FAZÉK

Göngyöld fel a cukkinit! Szuper receptet mutatunk

FAZÉK

Íme az olcsó eperlekvár receptje, amit még a nagyi is megirigyelne

FAZÉK

Eldőlt az örök kérdés: benne hagyhatjuk-e a fakanalat az ételben főzés közben?

FAZÉK

Őrület a Balatonon: itt a sajtos-tejfölös lángos ízű fagyi

FAZÉK

Íme a trükk, amitől igazán ropogós lesz a csirkeszárny