RETRO RÁDIÓ

Tökéletes reggeli, ilyen palacsintát még nem ettél

Palacsinta
Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2021. 05. 24. 06:51

Palacsintából soha nem elég! Ezt a finomságot neked is meg kell kostólnod! Reggelire lepd meg a gyerekeket is!

Tökéletes reggeli, ez a szuper egyszerű és nem mindennapi palacsinta. Nem kell gondolkodnod azon, mit tegyél az asztalra, ennek a finomságnak tuti a gyerekek is nagyon fognak örülni. Ez a tökéletes reggeli.

Palacsinta
Fotó: youtube.com

Hozzávalók:

  • 150g liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 70g cukor
  • 1 db tojás
  • 80 ml állati vagy növényi tej
  • 20 g olaj
  • 5 kk. lekvár
  • porcukor
  • palacsinta szirup
  • Így készítsd el:

  • Egy tálba szórd bele a lisztet, add hozzá a cukrot, a sütőport, egy tojást, a tejet, valamint az olajat. Habverővel keverd össze.
  • Olajozd ki a serpenyőt, simíts bele egy köralakú sütőpapírt. Öntsd bele a tésztát úgy, hogy egyenletes legyen.
  • Körbe 5 kiskanál lekvárt rakj a palacsintára, és egy kiskanál végével, körkörösen rajzold őket össze, tetszés szerint.
  • Alacsony lángon 10 percen keresztül süsd. Egy másik serpenyővel fedd le és fordítsd át a tésztát. (Ha nincs még egy serpenyőd, akkor egy nagyobb lapostányér is megteszi, de akkor a tésztát meg kell fordítani, és a serpenyőben tovább sütni. Két percig süsd a másik felét.
  • Tedd egy tányérra, porcukorral hintsd a tetejét. Ízlés szerint palacsinta szirupot is tehetsz rá.
  • Jó étvágyat!

    Te tudtad?

    A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát ünneplő nap is született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.