YESSS

Nyomj ketchupot a serpenyőre, és csodát látsz!

Nem sült krumpli vagy virsli mellé esszük most a ketchupot, hanem bebizonyítjuk, hogy a fűszeres paradicsomszósz az egyik legjobb természetes tisztítószer a konyhában.
  • Szerző: D.K.

Mindenki konyhaszekrényében lapul néhány leharcolt serpenyő, amire hosszú évek óta minden használat során ragad egy kis többletkosz. Épp elég, ha a rántotta készítése után nincs elég idő az alapos mosogatásra, rögtön egy kicsit több barna folt marad a serpenyő oldalán és ez így megy éveken át.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Észre sem vesszük hogyan, de egy idő után csúnya barna lesz minden serpenyő... (Fotó: Ripost)

Aztán eljön az a pillanat, amikor az embernek már nincs kedve az agyonhasznált csúnya serpenyőben elkészíteni azt a bizonyos rántottát, mert annyira visszataszítóan néz ki, hogy az már gusztustalan. Sokan ilyenkor szokták a drága serpenyőt egy laza mozdulattal kidobni a kukába, pedig ez nagy pazarlás! A legtöbb esetben ugyanis a legcsúnyább serpenyő is menthető, ha nyomunk rá egy kis ketchupot!

Ne sajnáljuk a ketchupot, bőven nyomjunk belőle bátran a felületre! (Fotó: Ripost)

Kevesen gondolnák, de kedvenc fűszeres paradicsomszószunk elképesztő hatékonyan tisztítja a fémfelületeket! Ideális összetételben tartalmaz olyan savakat, amik szinte lerobbantják az egyébként levakarhatatlannak tűnő ráégett koszt az edény fémfelületéről. Lássuk, mi a teendő a serpenyőre nyomott ketchuppal!

Kenőkéssel vagy tortakészítéshez használt spatulával oszlassuk el a ketchupot az edény felületén (Fotó: Ripost)

A ketchupot kenjük szét a koszos felületen. Nagy segítség, hogy sűrű állaga miatt a paradicsomszósz még az edény oldalán sem folyik le, így ugyanolyan hatékonyan tudnak dolgozni a benne lévő savak ott is, mint az edény alján. Miután rákentük a ketchupot, hagyjuk a serpenyőt legalább 5 órán át így pihenni. A legjobb azonban, ha egész éjszakára rajta hagyjuk a pakolást! Majd álljunk neki a tisztításnak!

A hatóidő letelte után nedves mosogatószivaccsal töröljük át a felületet (Fotó: Ripost)

Először nedves mosogatószivaccsal töröljük át az érintett felületet. Egészen elképesztő, hogy milyen könnyedén válik le a fémfelületről a korábban eltávolíthatatlannak gondolt, ráégett szennyeződés!

Szükséges lehet bevetni a fémdörzsit is (Fotó: Ripost)

Azokon a részeken azonban, ahol a fémfelületen barázdák, vagy mélyedések találhatók, sokkal makacsabbul ragaszkodik a ráégett kosz. Hasznos lehet bevetni a fémdörzsit! Az eredmény szinte hihetetlen:

Fantasztikus változás! (Fotó: Ripost)

De még nem vagyunk kész! Dörgöljük át szépen a serpenyő oldalát is, hiszen oda sem véletlenül nyomtunk ketchupot! Már csak néhány másodperc és tényleg tökéletes állapotba kerül a régi koszos edény:

Ugye, hogy kár lett volna kidobni?! Máris készülhet benne a finom rántotta!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?