Fantasztikus nyári ételek receptjeit ismerheted meg, melyek mind a petrezselyem hozzáadásával készülnek. Készítsd el őket, nem bánod meg!
Megosztás
A petrezselyem isteni finom és szuper nyári ételeket készíthetsz belőle. A magyar fogások egyik domináns fűszere, de nem csak ízesítésre használhatod. Íme négy recept, amit nyáron érdemes megkostólnod.
1. Petrezselyem pesto
Hozzávalók:
200 g petrezselyem apróra vágva
2 marék dióbél
1 marák reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
só, bors
Így készítsd el:
Mosd meg a petrezselymet és vágf fel apróra, majd rakd a turmixgépbe. Adj hozzá pirított dióbelet, pucolt fohagymát, és a reszelt parmezánt. Pépesítsd az egészet.
Csorgasd hozzá az olívaolajat, végül sózd, borsozd.
Kis üvegekbe töltsd, és fedő alatt fóliával zárd le. Ha megbontod az üveget, természetesen utána már hűtőszekrényben kell tárolni.
Tésztához isteni!
Jó étvágyat!
2. Petrezselyemkrémleves
Hozzávalók:
1fejvöröshagyma
4evőkanálolaj
3szálfehérrépa
só és bors ízlés szerint
2gerezdfokhagyma
2csokorpetrezselyem
1deciliterfőzőtejszín
1.2litervíz
kenyér néhány szelet
Így készítsd el:
Vágd fel a hagymát apróra, majd olajon dinszteld meg, majd add hozzá a kockára vágott fehérrépát, és dinszteld tovább. Öntsd fel 1,2 l vízzel. Fűszerezd sóval, borssal, és zúzott fokhagymával. Addíg főzd, amíg a répa megpuhul.
Vágd fel a petrezselymet finomra, és tegyél egy keveset belőle félre, a többit add a leveshez. Keverd el benne, majd turmixold össze. Forrald össze tejszínnel és kész is a leves. Tálald úgy, hogy a tetejére szórod a maradék petrezselymet és esetleg egy kis krutont.
3. Petrezselyem roquefortkrém
Hozzávalók:
10 dkg márványsajt
10 dkg vaj
5 dkg dió ledarálva
10-12 szál petrezselyem apróra vágva
Így készítsd el:
Alaposan keverd ki a márványsajtot és a kenhető vajat.
Add hozzá a darált diót, és a megmosott, felaprított petrezselymet.
Alufóliába tekert hengert formálj a krémből és tedd be a hűtőbe egy kis idejig. Tálalás előtt szeleteld fel, és pirítóssal kínáld. Szórj rá még egy kis apróra vágott petrezselymet, koktélparadicsommal együtt tálalhatod is.
4. Petrezselyemmártás grillezett húsokhoz
Hozzávalók:
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 ek. liszt
2 csokor petrezselyem
só
pár csepp citromlé
Így készítsd el:
Süss egy csokor apróra vágott petrezselymet vajon 1-2 percig.
Kevés vízzel engedd fel, sóval, citromlével ízesítsd.
Tejfölt és lisztet keverd össze és sűsítsd be vele.
Közvetlenül a tálalás előtt keverd hozzá a másik csokor felaprított petrezselymet, de ne főzdd vele tovább.