Akármilyen csábítóak és egészségesek a reformkonyha újításai, azért egy jó kis retró vacsora mindent überel. A régi megszokott ízeknél nem tehet le finomabbat az asztalra a feleség.
Egy jó kis retró vacsora bármikor jöhet! Bár egyre kevésbé divatosak ezek az ételek, sőt, sokan még az orrukat is húzzák rájuk, azért valljuk be, mégiscsak a régi idők könnyű és olcsó ételei melegítenek át a legjobban egy hosszú nap után. Hogyne, hiszen a retró vacsora mellé kellemes emlékek is járnak, így, ha ezeket tálalod a családnak, meghitt, nosztalgiázós beszélgetésre is számíthatsz. Szerencsére ezek a fogások pofonegyszerűek, és rendkívül olcsók is; mutatjuk a legjavát!
Fotó: Pixabay.com
Köményes tojásleves
15 perc alatt elkészül, ecetes, savanykás ízére, no meg a finom pirított zsemlekockákra mindenki emlékszik.
Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál köménymag
1 gerezdfokhagyma
1 babérlevél
ízlés szerint só, bors
6 db tojás
1 evőkanál ecet
Elkészítés:
Hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát. Ha üveges, add hozzá a köménymagot, a pirospaprikát, a babérlevelet és a reszelt fokhagymát. Most sózd és borsozd.
Öntsd fel egy liter hideg vízzel, és míg melegszik, verj fel három tojást. Ha felforrt a víz, vedd közepesre a lángot, és folyamatosan csurgasd hozzá a felvert tojásokat. Ezután óvatosan üsd bele a maradék tojásokat. Figyelem, kevergetni ekkor már tilos, hiszen nem maradnak egyben a tojások! 5-6 percig főzd, majd vedd le a tűzről, és add hozzá az ecetet.
Tökfőzelék kaporral
Fotó: Ripost
A legtöbb gyerek ki nem állhatta; de felnőttként mindenki imádja a klasszikus tökfőzeléket. Tehetsz rá fasírtot, pörköltet, főtt tojást, de feltét nélkül is kiváló vacsora.
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj vagy zsír
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
fél kiló gyalult tök
1 csokor friss kapor
só ízlés szerint
Elkészítés:
Az olajon vagy zsíron pirítsd aranybarnára a lisztet; vigyázz, hogy ne égjen meg! Öntsd hozzá a tejfölt, majd jöhet az apróra vágott kapor és a tök. Annyi vizet önts rá, hogy ellepje; majd ízesítsd sóval, és addig főzd, míg a tök megpuhul.
Tojásos nokedli salátával
Fotó: Ripost
Igazi klasszikus, ami fejes salátával az igazi! Utóbbit már lehet kapni a boltokban és a piacokon, így jöhet a nokedli-szezon!
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
6 db tojás
1 dl víz
ízlés szerint só
Elkészítés:
Készíts nokedlitésztát a lisztből és három tojásból, majd szaggasd forró, sós vízbe. Főzd egy percig az adagokat, majd szedd ki szűrőkanállal. Ha kész a nokedli, verd fel a maradék három tojást. Hevíts egy kevés zsiradékot egy serpenyőben, és ha forró, add hozzá a nokedlit. Alaposan keverd el, várd meg, hogy jól felforrósodjon; aztán keverd hozzá a felvert tojást.
Klasszikus retró-melegszendvics
Fotó: Ripost
Ez a retró vacsora mindenkinek ismerős: a kicsit odakapott, olvadt sajt, a pirult kenyér és az elmaradhatatlan ketchup íze a mai szendvicssütőkkel pótolhatatlan. Készítheted bolti szendvicskrémmel is, de alapvetően májkrémmel az igazi!
Hozzávalók:
1 kis doboz májkrém
néhány szelet párizsi
1 kiskanál mustár
reszelt sajt
ketchup
Elkészítés:
Darabold apróra vagy nyomkodd szét villával a párizsit, és keverd össze a májkrémmel. Keverd hozzá a mustárt, majd kend meg vele a kenyeret, majd szórd rá a reszelt sajtot. A sütő grill funkcióján, kb. 220 fokon pár perc alatt készre sül.
Könnyű tejbegríz
A gyerekek még ma is imádják ezt a finom, meleg finomságot; főleg, ha jól meg van szórva kakaóval. De lekvárral is szuper finom!
Hozzávalók:
fél liter tej
6 evőkanál búzadara
3 evőkanál cukor
kakaópor
Elkészítés:
Forrald fel a tejet, majd add hozzá a búzadarát és a cukrot. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzd addig, míg besűrűsödik. Kakaóporral tálald.
Paprikás krumpli kolbásszal
Fotó: Pixabay
Bográcsban az igazi, de a család nem fog tiltakozni, ha a gázon készíted el. Kovászos uborka és friss kenyér dukál hozzá!
Hozzávalók:
1 kg krumpli
15 dkg füstölt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
4 evőkanál olaj
2 teáskanál őrölt pirospaprika
pici kömény, só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Pirítsd üvegesre az olajon az apró kockákra vágott hagymát. Tedd hozzá a kockákra vágott krumplit, a karikákra vágott kolbászt és a pirospaprikát, majd sózd, borsozd. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzd puhára.
Szilvás gombóc
Fotó: Ripost
Pirított zsemlemorzsával és porcukorral mindenki imádta gyerekként. Bár most szilvát nem lehet kapni, a gyorsfagyasztott gombócot bármikor elkészítheted.
Hozzávalók:
fél kg gyorsfagyasztott szilvásgombóc
25 dkg zsemlemorzsa
1-2 evőkanál olaj
porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Pirítsd aranybarnára az olajon a zsemlemorzsát, és húzd félre. Majd tegyél fel kb. két liter vizet a tűzhelyre, és ha forr, dobd bele a gombócokat. Újraforrástól számított egy-két percig főzd őket; majd ha feljönnek a víz tetejére, szedd ki szűrőkanállal, és dobd a pirított morzsába. Alaposan forgasd át a gombócokat, majd frissen, forrón porcukorral tálald.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.