Létrehozva: 2021.03.02.

Így olvaszd ki a mirelit halat, sokkal jobb lesz az íze!

A mirelit hal az egyik olyan étel, amiből mindig van egy adag a mélyhűtőben. De hogyan kell úgy kiolvasztani, hogy elkészítve hasonló legyen az íze a frissen fogott haléhoz? Megmutatjuk a legjobb trükköket!

Szerző Horváth Gabi

Ha halételekről beszélünk, a legjobb választás természetesen a frissen fogott hal húsa lenne. De sajnos nem túl sokan lakunk hangulatos mediterrán kikötővárosok közelében, ahol hétvégén a reggeli piacon vehetjük meg a hajnalban frissen fogott tengeri herkentyűket. Halat enni viszont egészséges. A táplálkozástudományi szakemberek szerint hetente egyszer jó, ha valamilyen halétel kerül az asztalra, hiszen a halak húsa tele van egészséges zsírsavakkal. A megoldás a mirelit hal, amit egyszerűen megvehetünk a szupermarketben, és hetekig eláll a mélyhűtőben. Már csak a kiolvasztás trükkjeit kell ismerni, hogy olyan finom legyen az étel, mintha frissen fogott halból készülne!

Vajon beteheted a mikróba, hogy kiolvadjon?
Fotó: Pixabay.com

Szabad a mikróban kiolvasztani?

Erről megoszlik az ínyencek véleménye. Van, aki szerint a gyors, mikrós kiolvasztás megváltoztatja a halhús állagát, és ha nagyon vékonyra van szelve, akár elő is főzi kissé a halat. Hogy ez jót tesz-e mirelit hal ízének, azt rád bízzuk: próbáld ki, és szűrd le a megfelelő tapasztalatokat. De ha igazán friss ízű ételt szeretnél, ezt a kiolvasztási eljárást hagyd meg azokra a napokra, amikor végképp nincs időd arra várni, hogy a mirelit hal szépen, kíméletesen kiolvadjon. A halat a kiolvasztás fokozaton tedd be a mikróba, a sütő utasítása szerinti időre. Ha letelt az idő fele, kapcsold ki a mikrót, és fordítsd meg a halszeletet, majd tedd vissza ugyanennyi időre. Azonnal süsd vagy főzd meg, ne hagyd állni. A panírozott hal, például a halrudacska viszont semmilyen kiolvasztást nem igényel, fagyottan tedd a forró olajba vagy a sütőtepsibe.

Ha betartod a szabályokat, nagyon finom lesz az elkészült étel!
Fotó: Pixabay.com

Ilyen a kíméletes kiolvasztás

A mirelit hal legkíméletesebb kiolvasztási módja, ha az eredeti csomagolásával együtt beteszed egy tál vízbe. A víz hőmérséklete a szobahőmérsékletnél alig valamivel legyen melegebb. Az érzékeny halhús nem tűri jól a forró vizes kiolvasztást, sem pedig azt, ha kiolvasztás címén fél napig áll a hűtő alsó polcán. Akkor jó a halszelet, ha már valamennyire hajlékony. Azonnal használd fel, semmiképp ne tárold órákig a konyhapulton, és ne is fagyaszd vissza!

Vigyázz, ezt nem szereti a mirelit hal!

Ha elgondolkodtál azon, hogy levedd-e a mélyhűtős műanyag fóliát a halról, íme a gyors válasz: ne tedd! Ha ugyanis a halat csomagolás nélkül teszed a vízbe, megszívja magát vízzel, amit majd sütés-fűzés közben ereszt ki, egyenesen az ételbe. Az eredmény: állott pocsolyaíz és radírgumi állag. A kiolvasztást tehát mindig légmentesen záró műanyag tasakban, vagy műanyag fóliában végezd, és csak sütés vagy főzés előtt csomagold ki a halat!

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó