
Sok kávéimádó számára az instant kávé inkább valamiféle pótlék, mint rendes ital. Pedig ha pár apróságra odafigyelsz, olyan reggeli forró italt készíthetsz, amely ízben és aromában simán felér a frissen főzött kávéval.
Az instant kávé elkészítése első látásra nem nagy tudomány: kávé, forró víz, cukor, tej, és kész is. Ha azonban igazán finom kávét akarsz készíteni, akkor nem árt néhány dologra odafigyelni. Ha így készíted a kávédat, akkor többé senki sem mondhatja majd, hogy az instant kávé nem az igazi, és hogy sokkal unalmasabb, laposabb az íze, mint a friss presszókávéé – a te italod az ínyencek szerint is felér majd a frissen főzött kávéval! Lássuk, mire érdemes ügyelned!

Fotó: Unsplash.com
Nem mindegy az instant kávé minősége
Ez a legelső alapszabály, hiszen vacak alapanyagból semmilyen trükkel nem lesz jó kávé. Szinte minden instant kávénak más az íze: van, amelyik savasabb, van, amelyik lágyabb, de léteznek erősebb, sőt, ízesített változatok is. A választék óriási, minden ízvilág kedvelője megtalálhatja a neki való kávét. Nem feltétlenül az ár a lényeg, inkább az ízlésed: az olcsóbb termékek között is van jó instant kávé, de a kísérletezést nem úszod meg, mert csak így bukkanhatsz rá arra, amelyik pontosan megfelel az ízlésednek.
A víz is lényeges!
A csapvíz az csapvíz – gondolhatod joggal, pedig ez sem olyan egyszerű, amilyennek elsőre látszik. A víz keménysége például erősen befolyásolja a kávéd ízét. Ha olyan helyen élsz, ahol kemény a víz, érdemes beszerezned egy vízszűrő kancsót. Ha szűrt vizet használsz, a háztartási gépeid sem vízkövesednek majd annyira, és a kávé íze is finomabb lesz.
Az sem mindegy, hogyan forralod fel a vizet az instant kávé készítéséhez. Ha reggel teletöltöd a vízforralót, majd újra és újra felforralod ugyanazt a vizet, állott íze lesz az italodnak. Csak annyit tölts a kancsóba, amennyi épp szüksége, és még azelőtt kapcsold le vagy vedd le a tűzről, hogy elkezdene lobogva forrni.

Fotó: Unsplash.com
Mennyi instant kávé kerüljön a csészébe?
Ez megint kísérletezés kérdése, hiszen nem mindegy, milyen erősen szereted. Próbáld ki kisebb és nagyobb mennyiségekkel, kevesebb és több vízzel, míg meg nem találod az ideális arányt.
És most jön a trükk!
Az instant kávé elkészítésénél ne a forró víz legyen az első lépés! Tedd a kávét a csészébe, és oldd fel egy kevés hideg vízben, Így ugyanis az aromaanyagai jobban kioldódnak, mintha közvetlenül a forró vízben oldanád fel. Keverd addig, amíg a hideg víz és a kávé egyneművé nem válik, és csak ezután add hozzá a forró vizet. Végül jöhet a cukor, az ízesítők, a tej, és kész a tökéletes, forró, élénkítő ital.







