Megoszlanak a vélemények arról, hogy a mézeskalács tésztáját kell-e pihentetni, vagy sem. Van aki azért pihenteti, hogy összeérjenek az ízek, mások a azért, mert hidegen a zsíradék miatt könnyebb nyújtani. Mi a lehető legegyszerűbb, leggyorsabb receptet mutatjuk meg neked.
Fotó: youtube
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg cukor/ barnacukor
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg vaj
3 ek méz
1 db tojás
1 tk mézeskalács fűszer vagy 1 késhegynyi fajéj és szegfűszeg
Így készítsd el:
Egy tálba mérd ki a száraz összetevőket, és keverd össze.
Egy mikrózható tálba öntsd a mézet és a vajat és tedd is be a mikróba, amíg egyneműek nem lesznek. Tedd hozzá a tojást, és azt is keverd el. Majd öntsd az egészet a száraz hozzávalókhoz, amint a tészta elkzd keményedni, kézzel gyúrd tovább.
Tedd a kész tésztát 15 percre a hűtőbe, így könnyebben tudod majd formázni.
Nyújtsd ki a tésztát 2 mm vastagságúra és az előkészített formák segítségével készítsd el a kis karácsonyfákat, szíveket, hópelyheket.
A mézeskalácsokat előmelegített sütöben 180 C fokon nagyjából 8-10 perc alatt süsd meg. Azonnal fohgyaszthatod.
Tipp: Dobozban eltarthatod, de ha lyukakat fúrsz a tészta formába, akkor a karácsonyfára fel is akaszthatod. Ajéndéknak, vagy az asztal díszítésre is szuper ötlet.