kulcsár edina
A magyar konyháról úgy tartják, hogy a hideg vizet is képes rántott étellé varázsolni. De ezeket az első hallásra kicsit szokatlan rántott ételeket vajon próbáltad már? Érdemes adnod nekik egy esélyt!
Rántott hús, rántott hal, rántott sajt, rántott gomba, rántott karfiol… és még sorolhatnánk a magyar konyha rántott specialitásait. Ám vannak a panírozott ételeknek olyan variáció, amelyekről még a tapasztalt háziasszonyok sem igen hallottak kipróbálod őket?
A karfiol, a gomba és a cukkini mellett a sütőtök is kiválóan alkalmas bundázásra. A lisztet ízesítsd sóval, borssal, paprikával, esetleg chilivel. A sütőtököt vágd vékony szeletekre vagy karikákra, távolítsd el a héját, majd a szokásos módon előbb a lisztbe, majd a tojásba, végül a morzsába forgatva panírozd, és forró olajban süsd ki. A morzsába keverhetsz szezámmagot is, úgy még finomabb. Tejfölös, majonézes, fokhagymás-citromos ízesítésű mártással a legfinomabb.
A sütőtökhöz hasonlóan a sárgarépa is finom, édeskés, laktató étel lesz panírozva. A megtisztított sárgarépákat vágd félbe hosszában, Főzd félpuhára, majd a szokott módon panírozd és süsd ki.
A rizst főzd kissé ragacsosra, majd formázz belőle kisebb-nagyobb gombócokat, miközben a közepükbe nyomj bele egy kis darab sajtot. Panírozd és süsd ki őket a szokott módon.
Az Egyesült Államokból indult hódító útjára ez a finomság, amelyhez kovászos, ecetes, de nyers uborkát is felhasználhatsz. A lényeg csak annyi, hogy töröld alaposan szárazra a hosszában félbe vagy negyedbe vágott uborkákat, mert így tapad meg rajtuk rendesen a panír. Különböző mártásokkal tlálhatod.
Ez az étel is amerikai kedvenc, a vidámparkok népszerű street foodja. Kukorica– és búzalisztből, kukoricadarából, tojásból, tejből, szódabikarbónából és vízből keverj sűrű, sóval, borssal ízesített palacsintatésztát, és ebbe forgasd bele a virsliket. Amikor a tészta alaposan belepte minden oldalukat, forró olajban süsd ki őket.
Eredetileg Skóciából származik az ötlet, de szintén Amerikában lett nagyon népszerű. Itt sima csokikockákkal, és ízesített csokiszeletekkel is készítik A corn doghoz hasonlóan palacsintatésztából lesz a bunda, de itt a tészta búzalisztből készül, és nincs sózva-borsozva, inkább édes. A legjobb, ha az olaj nagyon forró, hogy az olvadékony csoki ne töltsön benne túl sok időt. A legjobb, ha a csokit előzőleg a hűtőben tároljuk, vagy pár órára betesszük a mélyhűtőbe.