kulcsár edina
Nem csak íze miatt imádjuk a mákot. Számos jótékony hatása miatt is nagyon kedveli mindenki.
A mák az olajos magvak családjába tartozik, a dió, a mandula és a mogyoró kistestvérének is nevezhetnénk, hisz ugyan olyan gazdag olajokban, mint ezek a különleges csonthéjasok. Zsírsavai azért különlegesek, mert rendkívül sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Rendkívül gazdag káliumban, és a vitaminok közül értékes B-vitamin-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet és vasat.
Pár évvel ezelőtt Szlovákiában feltártak egy ősrégi temetőt, melyben, a hagyományosan máktermesztést folytató és mákot hetente többször fogyasztó emberek csontjait tökéletesen ép állapotban találták meg!
A felejtés és álom, de a boszorkányság és termékenység szimbóluma is.
A gyermekáldás érdekében tradíció volt egyes vidékeken mákszemekkel megszórni az ifjú párt.
Segít beállítani a koleszterin szintet
A mák rendszeres fogyasztásával csökken a vér lipid szintje, azaz kedvezően szabályozza a koleszterin szintet.
Nyugtat és altat
A mákolaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást. Még a neve is erről árulkodik, a latin nevében szereplő „somniferum” szó ugyanis „álmot hozó”-t jelent.
Igyál tejet, de mákkal! Azt már biztos hallottad, hogy a tej, joghurt és a sajt egészséges és ízletes kalciumforrás. A kutatók azonban csak nemrégen jöttek rá, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma segíti a kalcium felszívódását, és a csontokba való beépülését is. Egyél tehát egy héten legalább egyszer mákos ételt, vagy használj bioboltokban kapható mákolajat.
Tisztítja a bélrendszert
Jelentős béltisztító hatása van. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, közben azonban fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.
Lelassítja az öregedést
A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavkat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását pedig többek között abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni őket. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását. Segít megszüntetni a lábgörcsöket, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására, és afrodiziákumként is számon tartják.
Persze nem úgy kell elképzelni, mint egy csodaszert, amiből, ha egyszer fogyasztunk, azonnal kifejti a varázserejét, de ha beépítjük az étrendünkbe, néhány hónap elteltével érezni fogjuk a jótékony hatásait.
Hogyan használjuk fel?
A mákból sokféle ételt készíthetünk, például mákos tésztát, mákos gubát, mákkal töltött péksüteményeket, sütiket. Fogyaszthatjuk egyfajta étrend kiegészítőként is, ehhez vásároljunk bioboltban mákolajat.