5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Mit főzzünk, ha valaki beteg a családban?

Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2019. 12. 01. 09:45

Leterítettek a vírusok? Ezeket az ételeket érdemes az asztalra tenned! És vajon igaz az a régi mondás, hogy a mama húslevese mindent meggyógyít?

A forró levesek gyógyító hatását több kutatás is igazolta – egy új vizsgálat szerint még malária esetén is segíthetik a beteg gyógyulását. Egy korábbi, 2000-ben elvégzett vizsgálat szerint pedig a hagyományos húsleves gátolta a neutrofil sejtek vándorlását – ezek a fertőzés ellen küzdő fehérvérsejtek felelősek azért, hogy náthásan folyik az orrunk. A kutatók azonban nem találtak magyarázatot ennek a jelenségnek az okára.

Fotó: Pixabay.com

A tudósok szerint a gyógyító táplálékok között a húslevesen kívül ott a fokhagyma és az édeskömény is. Ha mindezeket összefőzöd, remek krémlevest készíthetsz belőle, és így mindhárom étel gyógyhatását maximálisan kiaknázhatod. A fokhagyma ismert gyulladáscsökkentő, és egyes vizsgálatok szerint jót tehet ízületi gyulladások, köszvény, sőt, akár depresszió esetén is. A húsleves pedig fehérjetartalmával is támogatja a gyógyulást: nem csak a sportolók regenerálódását segíti, hanem akkor is jó hatású, ha egy betegség miatt kell regenerálódnunk.

Fotó: Pixabay.com

Ha viszont a beteg nem szereti a levest, ugyanezt a célt érhetjük el a zabkásával is – különösen akkor, ha a beteg túl gyenge ahhoz, hogy megrágjon más, fehérjedús ételeket, például a húst. A halban levő omega-3 zsírsavak szintén gyulladáscsökkentő hatásúak, így ez is jó vacsora-ajánlat, ha valaki beteg a családban. A tejes édességek is rengeteg fehérjével segítik a gyógyulást – nem véletlenül lett a madártej is a lábadozóknak főzött egyik kedvenc fogás.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.