tóth gabi
Minden háztartásban alapkellék a só, nélküle lehetetlen főzni. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választasz: hiszen az egészségedet is befolyásolhatja. Vajon tényleg a tengeri só a legjobb? Mutatjuk!
Az egészséges táplálkozás jegyében egyre többen fordítanak arra is gondot, hogy a megfelelő sót válasszák ki a konyhájukba. A legtöbb háziasszony arra figyel, hogy tapadásgátló ne legyen a termékben, de van, aki többre vágyik. A határ itt is a csillagos ég…
Valójában tényleg nem mindegy, hogy milyen sót használunk, szakértők szerint jól tesszük, ha odafigyelünk a minőségre. Ennek egyik legbiztosabb jelzője a só ára: míg sima jódozott sót pár száz forintért is kaphatunk, addig például a Jacobsen tengeri só kilója harmincezer forintba kerül.
Nem csupán a bevitt ásványi anyagok miatt fontos a minőség, de azért is, mert egy prémium só sokkal gazdagabb ízvilágot ad az ételeknek, mint a hipermarket alsó polcáról lekapott legolcsóbb darab. Emellett a minőségi sók feldolgozása sokkal körültekintőbben zajlik: a világ egyik legdrágább sója, a Jacobsen esetében akár két és fél hét is lehet, míg a tengervízből kinyerik a sót.
A tengeri só mellett a világ minden táján népszerű a szimpla asztali só, ami semmiféle hozzáadott adalékot, így csomósodásgátlót sem tartalmaz. Azonban a tengeri sóhoz képest igen kevés benne a természetes ásványi anyag; ezeket a feldolgozás során elveszíti. Sokan pedig a tengeri sótól tartanak, hiszen ma már a természetes vizek tele vannak műanyaghulladékkal. Ezért fordulnak sokan a Himalája só felé.
Utóbbit kézzel nyerik ki, és semmiféle ipari kezelésnek nem vetik alá, így természetes formában kerül az asztalra. Magyarországon pedig egyre többen használnak Erdélyből származó, bányászott sót – többnyire a híres parajdi sóbányából származót, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, és minőségben jócskán felér a Himalája sóval, csak éppen meg lehet fizetni, mert sokkal olcsóbb.