RETRO RÁDIÓ

Így került be a hungarikumok közé a dobostorta

Így került be a hungarikumok közé a dobostorta
Létrehozva2019. 11. 05. 22:58

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is – tájékoztatta az Agrárminisztérium kedden az MTI-t.

Az összegzés szerint a Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla; a regölés, a magyar cifraszűr és a betyárköltészet.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bár a magyar cukrász szakma sok-sok évvel ezelőtt kezdeményezte a dobostorta hungarikummá nyilvánítását, egészen 2016-ig kellett várni, hogy a világszerte ismert és kedvelt édesség – első lépésként – bekerüljön a Magyar Értéktárba, azaz a hungarikumok előszobájába, most pedig végre elnyerte ezt a megtisztelő címet.

A dobostorta születése

1884-ben a legenda szerint Dobos C. József cukrászmester vajat köpülő inasa véletlenül porított süvegcukrot tett a vajba só helyett, ugyanis a kor szokásai szerint így tartósították a vajat. Dobos ahelyett, hogy kidobta volna az “elrontott” vajat, megkóstolta, és ízletesnek találta. Kísérletezni kezdett vele, majd így megalkotta az akkor újdonságnak számító vajas krémet. Akkoriban csak a főzött krémet ismerték és használták, Dobos mester viszont olyan tortát akart kreálni, ami hűtés nélkül is eláll.

Sissi az elsők között kóstolta meg

1885-ben Budapesten rendezték meg az első Budapesti Országos Általános Kiállítást, ahol Dobosnak saját pavilonja volt. I. Ferenc József és Sissi az elsők között kóstolhatták meg ezt a tortát, amely alapjaiban különbözött a kor más tortáitól.

Titkos recept

A torta hatalmas sikere kapcsán mindenki a receptet akarta megfejteni. Tucatjával vásárolták a dobostortát, hogy kielemezzék és megfejtsék készítésének titkát. Ez egy cukrászmester kivételével senkinek sem sikerült: Reidl József volt az egyetlen, aki megközelítette az eredeti receptet. Dobos alkalmazottait munkatársainak tekintette, és igyekezett beavatni őket a műhelytitkokba is, akik ezzel soha nem éltek vissza. Hiába keresték meg őket más cukrászok, a titkot hűen őrizték.

Dobos nem törődött az elismeréssel

Dobos rengeteget bosszankodott a cukrászok silány utánzatain, végül 1906-ban átadta a fővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének az eredeti dobostorta receptjét. Ezzel feladta üzletét, nem keresett utódot, kiárusította boltját. A mester nem sokat törődött az elismeréssel, csak arra volt büszke, hogy ő a dobostorta első készítője, kitalálója, és saját nevével látta el a tortát. Így halt meg szegénysorban, hátrahagyva azt a tortát, melyet most már a hungarikumok között köszönthetünk..

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.