RETRO RÁDIÓ

Még mindig szorgosan főznek a háziasszonyok, ez a lekvár az ősz kedvence

Létrehozva2019. 10. 23. 07:53

A zamatos, aranyszínű körtedzsemmel valódi őszi ízvilágot csempészhetsz kedvenc főételeidbe, desszertjeidet pedig igazán feldobja ez a nem mindennapi csemege.

A körte gazdag ízvilágáról, finom, édes ízéről sok embernek az ősz jut az eszébe. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni ebből a vitaminokkal teli, tápláló és lédús gyümölcsből, akkor készíts belőle körtedzsemet.

A körtelekvár tökéletes a reggeli pirítóshoz, de akár főételek mellé is tálalhatod szószként, vagy sütemények töltelékeként is felhasználhatod.

Íme, egy alaprecept:

Hozzávalók:

• 2 kg körte

• 40 dkg barnacukor

• 2 citrom

• 1,5 teáskanál őrölt fahéj

• 1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

1. A körtéket pucold meg, majd vágd őket négy felé.

2. Távolítsd el a magházat és kockázd fel apróra a gyümölcs húsát. Az is megoldás, ha nem hámozod meg a körtét, ebben az esetben csak az lesz a különbség, hogy a dzsem a körte héja miatt zöldes színű lesz.

3. Ezt követően forró vízben alaposan mosd meg a citromokat, majd reszeld le a héjukat és tedd félre.

4. A citrom levét facsard ki és öntsd a körtére, majd add hozzá a cukrot a balzsamecettel és a reszelt citromhéjjal együtt és jól keverd össze.

5. A balzsamecetes, cukros, citromos körtét hagyd állni pár órán át, ez alatt levet enged.

6. Utána öntsd egy nagyobb lábasba és folyamatos kevergetés mellett főzd 40 percen át.

7. Ha már elérte a dzsem állagot, akkor zárd el a tüzet.

8. Még forrón öntsd át előtte lobogó vízben kifertőtlenített tiszta befőttesüvegekbe, feszíts celofánt az üveg szájára (ezt akár ki is hagyhatod), majd a tetőt szorosan csavard rá és fordítsd fejjel lefelé az üvegcséket.

9. Ha ezzel megvagy, akkor tedd egy pokrócokkal kibélelt fonott kosárkába, takard le őket és várd meg, hogy teljesen kihűljenek.

A körték annyira illatosak és zamatosak, hogy önmagukban is mennyei az ízük, de ha igazán pikáns és különleges dzsemet szeretnél, akkor a recepthez hozzáadhatsz még olyan kiegészítőket, mint a vaníliarúd kikapart magja, szegfűszeg, citromlé, reszelt gyömbér vagy a kardamom. Ha még több ízt szeretnél, akkor a főzés utolsó 10-15 percében hozzáönthetsz 1 dl vörösbort, vagy akár fél deci körtepálinkát is. A lehetőségek tárháza határtalan, légy kreatív és kísérletezz bátran, a szabályok nincsenek kőbe vésve!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.