tóth gabi
A zamatos, aranyszínű körtedzsemmel valódi őszi ízvilágot csempészhetsz kedvenc főételeidbe, desszertjeidet pedig igazán feldobja ez a nem mindennapi csemege.
A körte gazdag ízvilágáról, finom, édes ízéről sok embernek az ősz jut az eszébe. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni ebből a vitaminokkal teli, tápláló és lédús gyümölcsből, akkor készíts belőle körtedzsemet.
A körtelekvár tökéletes a reggeli pirítóshoz, de akár főételek mellé is tálalhatod szószként, vagy sütemények töltelékeként is felhasználhatod.
Íme, egy alaprecept:
Hozzávalók:
• 2 kg körte
• 40 dkg barnacukor
• 2 citrom
• 1,5 teáskanál őrölt fahéj
• 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
1. A körtéket pucold meg, majd vágd őket négy felé.
2. Távolítsd el a magházat és kockázd fel apróra a gyümölcs húsát. Az is megoldás, ha nem hámozod meg a körtét, ebben az esetben csak az lesz a különbség, hogy a dzsem a körte héja miatt zöldes színű lesz.
3. Ezt követően forró vízben alaposan mosd meg a citromokat, majd reszeld le a héjukat és tedd félre.
4. A citrom levét facsard ki és öntsd a körtére, majd add hozzá a cukrot a balzsamecettel és a reszelt citromhéjjal együtt és jól keverd össze.
5. A balzsamecetes, cukros, citromos körtét hagyd állni pár órán át, ez alatt levet enged.
6. Utána öntsd egy nagyobb lábasba és folyamatos kevergetés mellett főzd 40 percen át.
7. Ha már elérte a dzsem állagot, akkor zárd el a tüzet.
8. Még forrón öntsd át előtte lobogó vízben kifertőtlenített tiszta befőttesüvegekbe, feszíts celofánt az üveg szájára (ezt akár ki is hagyhatod), majd a tetőt szorosan csavard rá és fordítsd fejjel lefelé az üvegcséket.
9. Ha ezzel megvagy, akkor tedd egy pokrócokkal kibélelt fonott kosárkába, takard le őket és várd meg, hogy teljesen kihűljenek.
A körték annyira illatosak és zamatosak, hogy önmagukban is mennyei az ízük, de ha igazán pikáns és különleges dzsemet szeretnél, akkor a recepthez hozzáadhatsz még olyan kiegészítőket, mint a vaníliarúd kikapart magja, szegfűszeg, citromlé, reszelt gyömbér vagy a kardamom. Ha még több ízt szeretnél, akkor a főzés utolsó 10-15 percében hozzáönthetsz 1 dl vörösbort, vagy akár fél deci körtepálinkát is. A lehetőségek tárháza határtalan, légy kreatív és kísérletezz bátran, a szabályok nincsenek kőbe vésve!