kulcsár edina
Még érik a hamvas, lédús gyümölcs a kertekben, rogyásig vannak a standok a piacokon. De miért teszi valaki a mosogatógépbe ezt a kincset? Nagyon egyszerű és praktikus oka van!
Aki tett már el befőttet, tudja, hogy a dunsztolás milyen kényes pontja a folyamatnak. Nem mindegy, hogy száraz vagy nedves dunsztot alkalmazunk-e, és az sem, mennyi ideig, hány fokon csináljuk. A száraz dunszt nem mindenre alkalmas, a nedves pedig nagyon macerás: a forró vízbe és fazékba állított befőttesüvegek forrók, ráadásul a fazékba egyszerre csak kevés fér. Az ideális megoldás a befőzőautomata, de akinek nincs, és történetesen van mosogatógépe, annak nyert ügye van.
Bár sokan alkalmazzák már a mosogatógépet dunsztoláshoz, mégis meglepődtek a háziasszonyok, amikor Boros Vali Facebook csoportjában egy társuk megosztotta, hogy 19 üveg őszibarack befőttet készített el ezzel a módszerrel – méghozzá egyszerre! Nem véletlen, hogy mindenki kíváncsi lett a titokra, hiszen rengeteg időt és energiát lehet megspórolni így.
A dunsztolás roppant egyszerű mosogatógépben: őszibarack befőtthöz például nyersen az üvegekbe kell tenni a gyümölcsöt, hozzáadni a citromsavat, igény szerint a cukrot, fel kell önteni vízzel, majd lezárni – és betenni a gépbe.
Tanácsos az üvegeket fejjel lefelé bepakolni, és az is fontos, hogy szorosan legyenek egymás mellett, hogy, amíg a gép jár, ne tudjanak felborulni. Magas hőfokon, 70-80 fokon, tisztító kocka nélkül kell elindítani a programot. Hagyni kell a befőtteket a gépben kihűlni, vagyis elég csak másnap reggel kivenni őket. És már mehetnek is a kamrapolcra.