tóth gabi
Nagyon kézenfekvõ megoldás, mégis kevesen használják. Mutatjuk az ötletet, amivel sokat spórolhatsz, ha megsütöd az ünnepre ezt a mézes finomságot!
Lassan itt az ideje, hogy elkészítsd az ünnepekre a mézeskalácsot. A háziasszonyok nagy részének a díszítés jelenti a legnagyobb kihívást: hiszen a tésztát pár alkalom után meg lehet tanulni – de a mintákhoz nagy kézügyesség kell. És akkor még nem is beszéltünk a kinyomózsákról, amit szinte aranyárban árulnak. Szerencsére nincs is rá szükség! Ezzel az egyszerű trükkel olcsón megoldhatod a díszítést!
1. Készítsd el a cukormázat! Verj kemény habbá 2-3 tojásfehérjét, keverj hozzá lassan 5-6 kanál porcukrot. Akkor jó a hab, ha sűrű krém állagú, ekkor tudsz vele dekorálni.
2. Hogy a cukormázzal dolgozni tudj, teljesen fölösleges habkinyomót venned, tökéletes megfelel a célnak egy uzsonnás zacskó!
3. A zacskó sarkára vágj egy egészen apró lyukat, kanalazd bele a habot, majd a levegő kiszorítása után köss csomót a végére. Érdemes betölteni rögtön az összes habot akár több zacskóba, mert így nem kap levegőt a máz, és akár 1 óra múlva is remekül használható. Ez azért fontos, mert levegőn hamar megkeményedik a cukormáz teteje és így már nem lehet dolgozni vele.
4. A titok nyitja, hogy minél vékonyabb sugárban jöjjön a máz a zacskóból, hiszen így tudsz igazán pontosan díszíteni vele!
TIPP: Ha kiszakad a zacskó munka közben, akkor ne akard kivarázsolni belőle a cukormázat, inkább tedd a szakadt zacskót egy másikba, így folytasd a díszítést.
5. A többi pedig már csak a fantáziádon és a kézügyességeden múlik... Tehetsz a mázra cukorgyöngyöt, mandulát, diót, mákszemeket, de akár a cukormázat is beszínezheted.
A házilag sütött és díszített mézeskalács nemcsak finom és fantasztikus illatú, de látványa is kedves, igazi hangulatot teremt otthon.
Legyen boldog a karácsony, szép az idei ünnep!