Létrehozva: 2018.09.11.

Ettől lesz egész télen isteni finom a pörkölt, a gulyás és a káposzta

A magyar konyha a XIX. század vége óta használja a paprikát nem csak õrlemény, de sóval eltéve darálmány formájában is. Ezt a hagyományt sokan a mai napig õrzik. Íme, egy tökéletes recept Boros Valitól.

A Piros Arany néhány éve még minden magyar háziasszony konyhájában ott lapult, elképzelhetetlen volt a főzés nélküle. Ez adta a színét és az ízét a gulyásnak és a pörköltnek, de ha egy nagy karéj zsíros kenyeret ettünk vacsorára, akkor ennek is csodás ízt és színt adott ez az egyszerű krém. A Piros Aranyat, amelyet nyers fűszer- és pritaminpaprikából és sóból készítenek, 1963 óta találjuk meg a boltok polcain, csemege és csípős változatban népszerűsége azóta is töretlen.

Ezúttal Boros Valit, a háziasszonyok gyöngyét kérdeztük meg arról, ő hogy készíti el otthon ezt a finomságot.

Boros Vali: „Szerettem mindig a Piros Arany krémet, de a boltiban egyáltalán nem bízom meg, muszáj volt kikísérleteznem ezt is, mert ebbe én nem rakok semmilyen adalékanyagot. Ebben pontosan tudom, mi van, és a legfontosabb, hogy ezeket az alapanyagokat én termesztettem meg magamnak. Ez a zöldség soha nem volt permetezve, csak locsolni szoktam a kertben és szerves trágyát használok. Így aztán az én paprikakrémem már majdnem bio.”

Hozzávalók:

 

  • 2 kg húsos kápia paprika
  • 1-3 db pici csípős paprika (de csak, ha csípősre készíted, felnőtteknek)
  • 4 fej hagyma
  • 5 db friss, érett paradicsom
  • 1 1/2 dl olaj
  • 1 ek durva só
  • Elkészítés:

    1. Tisztítsd meg a paprikát, csumázd ki, darabold durvára. Tedd egy nagy lábasba. Szórd rá a sót, öntsd hozzá az olajat. A hagymát és a paradicsomot is tisztítsd meg, és darabold össze. Add a paprikához.

    2. Lassú tűzön, fedő nélkül, alaposan főzd szét.

    3. Botmixerrel pépesítsd krémesre, majd takard le fedővel, és tedd vissza főni. Időnként kevergesd meg.

    4. Ha le is passzírozod, még szebb lesz az állaga.

    5. Na, ilyen, amikor már tökéletesen kész

    6. Csírátlanított, forró, pici üvegekbe szedd azon forrón.

    Zárd le, és fejjel lefelé fordítva tedd a száraz dunsztba. Lehűlésig maradjon ott.

    Nem kell bele tartósító. Felbontás után tárold hűtőben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

    origo.hu

    Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

    borsonline.hu

    Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

    vg.hu

    Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

    vg.hu

    Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

    origo.hu

    Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

    mindmegette.hu

    Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

    ripost.hu

    A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet