Létrehozva: 2018.03.29.

Íme a nagy húsvétisonka-trükk, ilyen finomat még nem ettél

A füstölt-fõtt sonka nem maradhat el a húsvéti asztalról, de sok család finoman szólva is ráunt már. Pedig nem csak fõzés közben alakíthatod az ízeket, a hús porhanyósságát, hanem utána is. Rengeteg trükk van, amikrõl még biztos nem hallottál. Ezekbõl hoztunk egy válogatást!

A gusztusosan szeletelt, füstölt húst tálalhatjuk főtt tojással és uborkával, tormával, zöldhagymával, kaláccsal, fehér vagy teljes kiőrlésű kenyérrel. Ha a családnak a könyökén jön ki a hagyományos recept, itt van néhány tipp, hogyan bolondítsd meg egy kicsit az idei sonkát!

Nem csak egyféleképpen főhet a sonka!

1. Ha maradsz a hagyományoknál, akkor sem mindegy, hogyan főzöd!

Azt biztosan tudtad, hogy érdemes előző éjszakára beáztatni a sonkát: így kiázik a felesleges só, és a rostok rengeteg nedvességet vesznek fel. Annyi vízben főzd, amennyi ellepi, és annyi ideig, ahány kiló a sonka. A lassú forralás az omlós hús titka: soha ne lobogjon a víz, inkább csak gyöngyözzön. Hagyd kihűlni a főzőlében; ha idő előtt kiveszed, kiszárad. Csak akkor szeleteld, amikor már egészen hideg. Hetekig is eláll, de a zamatát csak akkor őrzi meg, ha nem zárt edényben tartod.

2. Haladóknak: kólában főzés, tejben áztatás

Sokkal zamatosabb és finomabb lesz a sonka, ha előző éjszaka nem vízben, hanem tejben áztatod. Porhanyósabb lesz, ha kólában főzöd: egy másfél kilós sonkához két literre lesz szükséged. Az ízén nem fogod érezni, de sokkal puhábbak lesznek a rostok, mintha vízben főzted volna.

3. Sonkafőzés a sütőben?

Senki nem fogja megmondani, hogy nem főzted, hanem sütőben készítetted el, viszont mindenki csodálkozni fog, milyen finom és puha lett. Csomagold be zsírpapírba a sonkát, és kötözd össze. Keverj össze vizet liszttel úgy, hogy galuskatészta állaga legyen. A tészta felét tedd egy mély tepsi vagy sütőtál aljába, jöhet rá a sonka, majd a tetejére a tészta másik fele. Tedd a sütőbe, és közepes hőfokon addig süsd, míg fekete nem lesz a tészta. Ha kihűlt, kalapáccsal verd le a sonkáról a tésztát, és már szeletelheted is!

4. Zöldségek, fűszerek, pikáns megoldások a főzővízben

Nem csak tiszta vízben lehet főzni, ízlés szerint megbolondíthatod zöldségekkel is. Vigyázz: csak akkor add hozzá a répát, petrezselymet, zellert, ha már félig megfőtt a sonka, különben a zöldségek szétfőnek! Fűszerezheted fokhagymával, vöröshagymával, egész borssal, borókabogyóval, babérlevéllel. Ha azt akarod, hogy igazán pikáns legyen, tehetsz a főzővízbe csilit, fehérbort vagy ecetet, de akár almát, szilvát, csillagánizst vagy egész fahéjat is!

5. Főzd meg, és aztán fűszerezd!

Sokkal erősebben érvényesülnek a fűszerek, ha tiszta vízben főzöd a sonkát, majd külön elkészített fűszeres lében hagyod kihűlni. Ebbe a második lébe is ízlés szerint bármit tehetsz: fehérbort, zöldségeket, fűszereket – a lényeg, hogy forrald meg a vizet a fűszerekkel, majd ha kilencven fokosra visszahűlt, tedd bele a főtt sonkát, és várd meg, míg kihűl.

6. Dugd be egy picit a sütőbe, nem fogod megbánni!

Ha valami nagyon különlegeset szeretnél idén készíteni, akkor érdemes bevetned néhány főzés utáni, sütős trükköt. Mindegyik titka abban van, hogy a már megfőtt sonkára pikáns fűszeres krémet kensz, és tizenöt percre a sütőbe teszed. Így készíthetsz barnacukros-mézes kéreggel bevont sonkát, mézes-mustárost, vagy meggylekváros-csilis bevonatú sonkát - a lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó