Marics Peti
Itt a szilvaszezon, hihetetlen, mennyi mindenre tudod még használni ezt a vitaminbombát!
A szilvaszezon közepén rengeteg lehetőség van arra, hogy beiktasd a mindennapi étkezésedbe ezt az egyszerűségében nagyszerű gyümölcsöt, vagy akár később élvezd jótékony hatását.
A szilva gazdag vitaminforrás, nyomelemek közül elsősorban cinkben bővelkedik - ami nagyon jó hatással van a hormonháztartásodra, valamint széppé teszi a bőröd. Rengeteg benne a kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium is. De a szilva elsősorban emésztésserkentő hatásáról ismert, de emellett kiváló vízhajtó is.
A gyümölcs mind oldható, mind nem oldható rostban bővelkedik. A benne található rostok növelik a telítettség érzését is, ezért nagyon hatékony bármelyik diétában. Süteményekhez isteni, de nemcsak desszert vagy gombóc készülhet belőle.
Hozzávalók:
Így készítsd:
1. A megmosott gyümölcsöt magozd ki és botmixerrel törd össze. A súlya egyharmadával egyenlő mennyiségű vizet adj hozzá. Másfél napig erjeszd, majd préseld ki, azaz szűrd át szitán.
2. A léhez literenként adj 5 g citromsavat és 25 dkg cukrot, amit azonnal keverj el benne. Töltsd egy nagyobb üvegbe és ne zárd le teljesen, hogy a gázok tudjanak belőle távozni és hűvösebb helyen, lassan erjeszd.
3. Fogyasztás előtt 2-3 alkalommal fejtsd le, hogy szép tiszta legyen a szilvabor.
Hozzávalók:
Így készítsd:
1. A szilvákat kimagozd ki, és tedd fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Õrölt fahéjjal, szegfűszeggel és édesítővel ízesítsd.
2. Ha felforrt, a tűzről levéve botmixerrel pépesítsd.
3. A tejszínt kevered össze néhány kanálnyi lével és öntsd a leveshez. Forrald fel újra, és ha szükséges, ízesítsd még.
TIPP:
Érdemes előre elkészíteni, mert a szilvaleves hidegen finom. Étkezés előtt hűtsd be!
Hozzávalók:
A felöntőléhez:
Így készítsd:
1. A fokhagymát szedd gerezdekre, pucold meg.
2. A szilvát kés segítségével magozd ki, hogy szépen egyben maradjanak a szemek.
3. A magok helyére egy-egy fokhagymagerezdet tegyél, és máris mehet előre sterilizált üvegbe a szilva. Így haladj tovább, töltsd meg szilvaszemekkel az üvegeidet.
4. A felöntőlé hozzávalóit keverd össze, forrald fel, majd öntsd a tiszta üvegbe rakott szilvára. Kicsit mozgasd meg az üveget, hogy ne maradjanak benne buborékok, majd jól zárd le. Hűvös helyen, kamrában hónapokig finom, friss marad ez a pikáns csemege.
Hozzávalók:
Így készítsd:
1. A megmosott szilvát vágd félbe és magozd ki. A sütőt kapcsold be 160 fokra.
2. A tojásokat válaszd szét, a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá.
3. A sárgákat az édesítővel és a fahéjjal jól keverd ki, majd következik az olaj, a citromhéj, a zabpehely (tégy félre 3-4 evőkanállal) és a sütőpor. A legvégén keverd a masszához a tojáshabot.
4. Egy közepes méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral,majd öntsd bele a tésztát. A tetejét rakd ki a szilvákkal. A tetejére szórj zabpelyhet. Kb. 55 percig süsd, akkor jó, ha felül világosbarnára sül.