RETRO RÁDIÓ

Sok a szilvád? Nem csak lekvárt főzhetsz belőle!

Sok a szilvád? Nem csak lekvárt főzhetsz belőle!
Molnár Hédi
Szerző
Molnár Hédi
Létrehozva2017. 09. 05. 14:45

Itt a szilvaszezon, hihetetlen, mennyi mindenre tudod még használni ezt a vitaminbombát!

A szilvaszezon közepén rengeteg lehetőség van arra, hogy beiktasd a mindennapi étkezésedbe ezt az egyszerűségében nagyszerű gyümölcsöt, vagy akár később élvezd jótékony hatását.

A szilva gazdag vitaminforrás, nyomelemek közül elsősorban cinkben bővelkedik - ami nagyon jó hatással van a hormonháztartásodra, valamint széppé teszi a bőröd. Rengeteg benne a kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium is.  De a szilva elsősorban emésztésserkentő hatásáról ismert, de emellett kiváló vízhajtó is.

A gyümölcs mind oldható, mind nem oldható rostban bővelkedik. A benne található rostok növelik a telítettség érzését is, ezért nagyon hatékony bármelyik diétában. Süteményekhez isteni, de nemcsak desszert vagy gombóc készülhet belőle.

Szilvabor

Hozzávalók:

  • 3 kg érett szilva
  • 1 l víz
  • szükség szerint citromsav
  • szükség szerint kristálycukor
  • Így készítsd:

    1. A megmosott gyümölcsöt magozd ki és botmixerrel törd össze. A súlya egyharmadával egyenlő mennyiségű vizet adj hozzá. Másfél napig erjeszd, majd préseld ki, azaz szűrd át szitán.

    2. A léhez literenként adj 5 g citromsavat és 25 dkg cukrot, amit azonnal keverj el benne. Töltsd egy nagyobb üvegbe és ne zárd le teljesen, hogy a gázok tudjanak belőle távozni és hűvösebb helyen, lassan erjeszd.

    3. Fogyasztás előtt 2-3 alkalommal fejtsd le, hogy szép tiszta legyen a szilvabor.

     

    Szilvaleves

    Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
  • kb.1 dl tejszín
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 2 evőkanál eritrit vagy más édesítő
  • Így készítsd:

    1. A szilvákat kimagozd ki, és tedd fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Õrölt fahéjjal, szegfűszeggel és édesítővel ízesítsd.

    2. Ha felforrt, a tűzről levéve botmixerrel pépesítsd.

    3. A tejszínt kevered össze néhány kanálnyi lével és öntsd a leveshez. Forrald fel újra, és ha szükséges, ízesítsd még.

    TIPP:

    Érdemes előre elkészíteni, mert a szilvaleves hidegen finom. Étkezés előtt hűtsd be!

    Fokhagymával töltött savanyú szilva

    Hozzávalók:

  • 50 dkg nem éretlen szilva
  • 1-2 fej fokhagyma
  • A felöntőléhez:

  • 1/2 liter víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl ecet (20%-os)
  • 5 dkg só
  • Így készítsd:

    1. A fokhagymát szedd gerezdekre, pucold meg.

    2. A szilvát kés segítségével magozd ki, hogy szépen egyben maradjanak a szemek. 

    3. A magok helyére egy-egy fokhagymagerezdet tegyél, és máris mehet előre sterilizált üvegbe a szilva. Így haladj tovább, töltsd meg szilvaszemekkel az üvegeidet.

    4. A felöntőlé hozzávalóit keverd össze, forrald fel, majd öntsd a tiszta üvegbe rakott szilvára. Kicsit mozgasd meg az üveget, hogy ne maradjanak benne buborékok, majd jól zárd le. Hűvös helyen, kamrában hónapokig finom, friss marad ez a pikáns csemege.

    Szilvás zabpehelysüti

    Hozzávalók:

  • 30 dkg zabpehely
  • 60 dkg szilva
  • 5 db tojás
  • 2 tk. Lovely Sweet édesítő
  • 0,5 dl olaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • Így készítsd:

    1. A  megmosott szilvát vágd félbe és magozd ki. A sütőt kapcsold be 160 fokra.

    2. A tojásokat válaszd szét, a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá.

    3. A sárgákat az édesítővel és a fahéjjal jól keverd ki, majd következik az olaj, a citromhéj, a zabpehely (tégy félre 3-4 evőkanállal) és a sütőpor. A legvégén keverd a masszához a tojáshabot.

    4. Egy közepes méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral,majd öntsd bele a tésztát. A tetejét rakd ki a szilvákkal.  A tetejére szórj zabpelyhet. Kb. 55 percig süsd, akkor jó, ha felül világosbarnára sül.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.