RETRO RÁDIÓ

Zseniális újítás: Karamellkupola került a desszertekre!

Zseniális újítás: Karamellkupola került a desszertekre!
Boros Jutka
Szerző
Boros Jutka
Létrehozva2017. 01. 14. 13:00

Varázslatos díszítések pillanatok alatt! Egyszerûbb, mint gondolnád. Vágj bele, megéri!


Cukrászmestereket megszégyenítő csodákat varázsolhatsz a tányérokra pillanatok alatt! A legegyszerűbb desszertek is új értelmet nyernek a karamellhálós díszítéssel.


Ráadásul semmilyen különösebb felszerelésre vagy alapanyagra nem lesz hozzá szükséged. A titok nyitja a gyorsaság és az előkészület.
Mielőtt hozzálátsz, tegyél a kezed ügyébe mindent, amire szükséged lesz!


Hozzávalók:

  • cukor ( 5dkg cukorból  két kupolát tudsz elkészíteni)
  • ecet
  • vaj
  • Eszközök:

  • sütőpapír
  • fémnyelű kanál
  • habverő
  • kiskanál

  • Így készítsd a karamellt:
    Érdemes kis adagokkal dolgozni, és szükség esetén újat készíteni. Ilyenkor az edényt nem szükséges elmosnod a két karamellizálás között!

     

  • Egy száraz, zsírmentes edényben tedd fel a tűzre a cukrot, és állandó kevergetés közben olvaszd fel.
  • Az edény falára tapadt cukorszemcséket forgasd vissza az olvadó cukorba, hogy elkerüld a kristályosodást!
  • Fontos, hogy csak a teljes felolvadásig keverd, utána már ne, így a légbuborékok is elkerülhetőek!
  • Ebben a fázisban adj hozzá pár csepp ecetet!
  • Ha elérte a szép barna színt, húzd félre a tűzről, mert hamar megéghet és kezdj el vele dolgozni.
  • Ha keményedni kezdene, alacsony hőfokon tartsd melegen.

  •  

    Tipp: Mivel magas hőfokú anyaggal dolgozol, nem árt, ha hőálló kesztyűben végzed a tevékenységet.


    Így készülnek a díszek


    Kupola


    Fogj egy merőkanalat és kend be vajjal. Az karamellt egy kiskanál segítségével csorgasd végig rajta. Tedd félre és ha teljesen megkeményedett, egy csavarintó mozdulattal le is tudod szedni!


    Háló


    Bármilyen alakzatot készíthetsz egy vajas sütőpapírra is. Jó magasról csorgasd a karamellt, ha vékony hálót szeretnél kapni!


    Spirál


    Szintén vajazás után spirál alakban csorgasd az olvadt karamellt egy fémnyelű kanálra. Ha megkötött, óvatosan húzd ki belőle a nyelet.


    Ha a készítés közben véletlenül összetörnének, megsérülnének a díszeid, ne csüggedj, mert használhatod dekorációként úgy is.



     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.