kulcsár edina
Kerülhet üvegbe szõlõ úgy is, hogy nem bor, hanem isteni szõlõlekvár készül belõle. Próbáld ki, mert nagyon finom!
Szőlőlekvár készítéséhez mindenképpen illatos fajtát válassz, telitalálatos például az egészen sötétbordó, majdnem kék árnyalatú Izabella. Kérésünkre Boros Vali, az interneten egyik legnépszerűbb háziasszonya mutatja be, hogy készül ez a különleges, majdnem elfeledett csemege - tartósítószer nélkül!
Hozzávalók:
3 kg Izabella szőlő
Így készítsd:
1. Szemezd le a szőlőt, tedd lábosba, majd kezdd el lassan főzni. Közben krumplinyomóval törd át, mert csak így engedi ki a színét.
2. Kb. 40 perc után add hozzá a mentát, és még 5 percig főzd így.
3. Passzírozd át szűrőn a lekváralapot, így az összes héjtól és magtól elválasztod a hasznos részt.
4. Forrald fel újra a tiszta szőlőlekvárt, literenként 2 evőkanál cukrot adhatsz hozzá, ha nem találod elég édesnek. Többet semmiképpen ne, mert elnyomja a szőlő csodálatos ízét.
5. Kis lángon főzd tovább félig letakarva, vigyázz, mert nagyon fröcsköl!
Amikor kellőképpen sűrűnek találod, mehet a lekvár az előre sterilizált üvegekbe. Szorítsd rá erősen az üveg fedelét, majd a lekvárt száraz dunsztban hagyd kihűlni.