tóth gabi
Zseniális újítás, erre biztosan nem gondoltál eddig! Elõ a palackkal és a zöldségekkel! Készüljön a legfinomabb téli savanyúság!
A megoldás elsőre talán kissé szokatlan, de páratlanul egyszerű, és a végeredmény magáért beszél!
Szuper savanyúság tartósítószer nélkül télire! Semmi nem kell hozzá, csak zöldség, víz, némi só és a palack. Hihetetlen egyszerű a módszer, a megoldás pedig tökéletes - erre pedig Boros Vali személye garancia, tőle származik ez a recept. Valika fantasztikus háziasszony, minden új ötletét hosszas kísérletezéssel fejleszti tökélyre, és csak ez után mutatja meg másoknak!
Az elkészült savanyúság íze leginkább a kovászolt finomságokhoz fog hasonlítani. Nem kell megijedni, hogy nincs benne se ecet, se egyéb tartósítószer! A hónapokig pihenő palackban a kovászoláshoz hasonlítható lassú erjedési folyamat indul, s mivel plusz oxigénhez nem jut a rendszer, romlás gyakorlatilag nem fordulhat elő. A lassú erjedés során egyébként annyi savasság jön létre a palackon belül, ami épp kellemessé teszi ennek az egyszerű savanyúságnak a harmóniáját.
Ehhez a finomsághoz azonban türelmesnek kell lenned! Mivel nem tartalmaz kenyeret, vagy lisztet, az érési folyamat tényleg hosszabb lesz a megszokottnál. Viszont mire kifogynál a finom, friss idényzöldségekből, pont kéznél lesz ez a nagyszerű újdonság!
Hozzávalók:
Így készül:
1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.
2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.
3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóra akna is ideális hely! Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.
4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!
Tipp:
Ha nincsen kéznél 5 literes flakon, megteszi más, szélesebb szájú kiürült palack is.
Használj tormát is, mert isteni az íze és segíti a tartósítást!
(Forrás: Boros Valéria, Facebook)