RETRO RÁDIÓ

Most alapozod meg az éves szerencséd, mutatjuk, mit kell tenned!

Most alapozod meg az éves szerencséd, mutatjuk, mit kell tenned!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 01. 01. 15:53

Újévi babona szerint, ha lencsét eszel január elsején, az év többi napján csak úgy dõl majd a pénz a házhoz. Egy próbát megér, mutatjuk a legjobb recepteket!

Nemcsak akkor érdemes lencsét enni, ha hiszel a szerencsét hozó babonában. A lencse nagyon egészséges, ráadásul bőrünkre is kifejezetten jó hatással van! Arról nem is beszélve, hogy igazi gasztronómiai élmény lehet, hiszen főzeléken kívül még számtalan formában elkészítheted.

A lencsét előre be kell áztatni! Azonban ha a vízbe egy kis szódabikarbónát teszel, meggyorsítod a folyamatot és egy óra múlva már főzheted is!

Lencseleves füstölthússal

Hozzávalók:

  • 60-80 dkg füstölt hús
  • 25 dkg lencse
  • 2-3 szál sárgarépa, -fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 darabka zeller
  • 2-3 gerezd fokhagyama
  • só, bors, fűszerpaprika, babérlevél, mustár
  • kis tejföl és liszt a sűrítéshez
  • Így készítsd:

  • A füstölt húst félig puhára  főzd meg.
  • Kis zsiradékon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a feldarabolt zöldségeket.
  • Szórd meg  pirospaprikával, majd add a füstölt hús levéhez és fűszerezd meg.
  • Tedd hozzá a lencsét és kb. fél óra alatt főzd puhára.
  • Végül 2-3 evőkanál  tejföllel,  1 kanál liszttel és egy kis mustárral sűrítsd.
  • Friss ropogós kenyérrel tálald!

    Indiai vöröslencse /Dahl

     

    Hozzávalók:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors
  • egy darabka friss gyömbér, vagy 1 teáskanálnyi örölt
  • 2 teáskanál curry
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 2 babérlevél
  • 1 pohár kókusztej, vagy tejszín
  •  

    Így készítsd:

  • Enyhén sós vízben főzd meg a lencsét a babérlevéllel.
  • Pirítsd meg az apróra vágott hagymát az olívaolajon, majd tedd hozzá a fűszereket is és forgasd össze, hogy az aroma felszabadulhasson.
  • A fűszeres hagymás alapot keverd a főtt lencséhez és sűrítsd kókusztejjel, vagy tejszínnel.
  • Chilivel tálald!

    Lencsefasírt

     

    Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 1 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 1 szikkadt zsemle
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • liszt
  • só, bors, pirospaprika
  • zsemlemorzsa, olaj
  • Így készítsd:

  • Főzd puhára a lencsét, majd turmixold össze.
  • A zsemlét áztasd vízbe, majd jól kinyomkodva add a lencséhez.
  • Dinszteld meg az apróra vágott hagymát és keverd a lencséhez.
  • Dolgozd össze a tojással fűszerekkel, annyi liszttel, hogy jól formázható legyen a massza.
  • Formázz kis pogácsákat belőle, forgasd meg a zsemlemorzsában és süsd ki az olajban.
  • Joghurtos, tejfölös mártogatóssal tálald!

    Lencsesaláta

    Főzd puhára a lencsét. Uborkát, lila hagymát, paprikát vágj apróra. Öntsd le ízlésed szerinti saláta öntettel és hűtőben hagyd állni egy egy-két órát, hogy az ízek összeérjenek.

    Zöld fűszerrel, petrezselyem, vagy citrom fűvel nagyon jól harmonizál!

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.