Nemcsak akkor érdemes lencsét enni, ha hiszel a szerencsét hozó babonában. A lencse nagyon egészséges, ráadásul bőrünkre is kifejezetten jó hatással van! Arról nem is beszélve, hogy igazi gasztronómiai élmény lehet, hiszen főzeléken kívül még számtalan formában elkészítheted.
A lencsét előre be kell áztatni! Azonban ha a vízbe egy kis szódabikarbónát teszel, meggyorsítod a folyamatot és egy óra múlva már főzheted is!
Lencseleves füstölthússal
Hozzávalók:
60-80 dkg füstölt hús
25 dkg lencse
2-3 szál sárgarépa, -fehérrépa
1 vöröshagyma
1 darabka zeller
2-3 gerezd fokhagyama
só, bors, fűszerpaprika, babérlevél, mustár
kis tejföl és liszt a sűrítéshez
Így készítsd:
A füstölt húst félig puhára főzd meg.
Kis zsiradékon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a feldarabolt zöldségeket.
Szórd meg pirospaprikával, majd add a füstölt hús levéhez és fűszerezd meg.
Tedd hozzá a lencsét és kb. fél óra alatt főzd puhára.
Végül 2-3 evőkanál tejföllel, 1 kanál liszttel és egy kis mustárral sűrítsd.
Friss ropogós kenyérrel tálald!
Indiai vöröslencse /Dahl
Hozzávalók:
25 dkg vöröslencse
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
só, bors
egy darabka friss gyömbér, vagy 1 teáskanálnyi örölt
2 teáskanál curry
2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál római kömény
2 babérlevél
1 pohár kókusztej, vagy tejszín
Így készítsd:
Enyhén sós vízben főzd meg a lencsét a babérlevéllel.
Pirítsd meg az apróra vágott hagymát az olívaolajon, majd tedd hozzá a fűszereket is és forgasd össze, hogy az aroma felszabadulhasson.
A fűszeres hagymás alapot keverd a főtt lencséhez és sűrítsd kókusztejjel, vagy tejszínnel.
Chilivel tálald!
Lencsefasírt
Hozzávalók:
30 dkg lencse
1 tojás
1 vöröshagyma
1 szikkadt zsemle
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
liszt
só, bors, pirospaprika
zsemlemorzsa, olaj
Így készítsd:
Főzd puhára a lencsét, majd turmixold össze.
A zsemlét áztasd vízbe, majd jól kinyomkodva add a lencséhez.
Dinszteld meg az apróra vágott hagymát és keverd a lencséhez.
Dolgozd össze a tojással fűszerekkel, annyi liszttel, hogy jól formázható legyen a massza.
Formázz kis pogácsákat belőle, forgasd meg a zsemlemorzsában és süsd ki az olajban.
Joghurtos, tejfölös mártogatóssal tálald!
Lencsesaláta
Főzd puhára a lencsét. Uborkát, lila hagymát, paprikát vágj apróra. Öntsd le ízlésed szerinti saláta öntettel és hűtőben hagyd állni egy egy-két órát, hogy az ízek összeérjenek.
Zöld fűszerrel, petrezselyem, vagy citrom fűvel nagyon jól harmonizál!