"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2016.01.01.

Most alapozod meg az éves szerencséd, mutatjuk, mit kell tenned!

Újévi babona szerint, ha lencsét eszel január elsején, az év többi napján csak úgy dõl majd a pénz a házhoz. Egy próbát megér, mutatjuk a legjobb recepteket!

Nemcsak akkor érdemes lencsét enni, ha hiszel a szerencsét hozó babonában. A lencse nagyon egészséges, ráadásul bőrünkre is kifejezetten jó hatással van! Arról nem is beszélve, hogy igazi gasztronómiai élmény lehet, hiszen főzeléken kívül még számtalan formában elkészítheted.

A lencsét előre be kell áztatni! Azonban ha a vízbe egy kis szódabikarbónát teszel, meggyorsítod a folyamatot és egy óra múlva már főzheted is!

Lencseleves füstölthússal

Hozzávalók:

  • 60-80 dkg füstölt hús
  • 25 dkg lencse
  • 2-3 szál sárgarépa, -fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 darabka zeller
  • 2-3 gerezd fokhagyama
  • só, bors, fűszerpaprika, babérlevél, mustár
  • kis tejföl és liszt a sűrítéshez
  • Így készítsd:

  • A füstölt húst félig puhára  főzd meg.
  • Kis zsiradékon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a feldarabolt zöldségeket.
  • Szórd meg  pirospaprikával, majd add a füstölt hús levéhez és fűszerezd meg.
  • Tedd hozzá a lencsét és kb. fél óra alatt főzd puhára.
  • Végül 2-3 evőkanál  tejföllel,  1 kanál liszttel és egy kis mustárral sűrítsd.
  • Friss ropogós kenyérrel tálald!

    Indiai vöröslencse /Dahl

     

    Hozzávalók:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors
  • egy darabka friss gyömbér, vagy 1 teáskanálnyi örölt
  • 2 teáskanál curry
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 2 babérlevél
  • 1 pohár kókusztej, vagy tejszín
  •  

    Így készítsd:

  • Enyhén sós vízben főzd meg a lencsét a babérlevéllel.
  • Pirítsd meg az apróra vágott hagymát az olívaolajon, majd tedd hozzá a fűszereket is és forgasd össze, hogy az aroma felszabadulhasson.
  • A fűszeres hagymás alapot keverd a főtt lencséhez és sűrítsd kókusztejjel, vagy tejszínnel.
  • Chilivel tálald!

    Lencsefasírt

     

    Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 1 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 1 szikkadt zsemle
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • liszt
  • só, bors, pirospaprika
  • zsemlemorzsa, olaj
  • Így készítsd:

  • Főzd puhára a lencsét, majd turmixold össze.
  • A zsemlét áztasd vízbe, majd jól kinyomkodva add a lencséhez.
  • Dinszteld meg az apróra vágott hagymát és keverd a lencséhez.
  • Dolgozd össze a tojással fűszerekkel, annyi liszttel, hogy jól formázható legyen a massza.
  • Formázz kis pogácsákat belőle, forgasd meg a zsemlemorzsában és süsd ki az olajban.
  • Joghurtos, tejfölös mártogatóssal tálald!

    Lencsesaláta

    Főzd puhára a lencsét. Uborkát, lila hagymát, paprikát vágj apróra. Öntsd le ízlésed szerinti saláta öntettel és hűtőben hagyd állni egy egy-két órát, hogy az ízek összeérjenek.

    Zöld fűszerrel, petrezselyem, vagy citrom fűvel nagyon jól harmonizál!

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek