RETRO RÁDIÓ

Már most elkészítheted a legfinomabb karácsonyi süteményt!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 12. 08. 08:15

Egy háziasszony életében az egyik legnagyobb kihívás a karácsony. Érdemes már most elkezdeni a konyhában a készülõdést! Legyen ez a süti az elsõ!

A  hagyományos német karácsonyi süteményt, a stollent érdemes kipróbálnod, mert

nagyon finom, és hetekkel az ünnepek előtt elkészítheted!

Nálunk a beigli, a németeknél a stollen a karácsonyi menü elmaradhatatlan része. Számtalan formában létezik, készítik mákkal, marcipánnal, túróval is. Azonban ennek a finom kelt tésztának  elengedhetetlen részei a kandírozott rumban áztatott aszalt gyümölcsök, a dió, a mandula és a tetején a jó adag olvasztott vaj, valamint a  porcukor.

A stollen titka, amitől nem fog kiszáradni, hogy még forrón, több rétegben olvasztott vajjal kell megkenni, és minden vajas réteget vastagon megporcukrozni!

Míg kel a tészta, egy jó karácsonyi filmmel és egy pohár forralt borral hangolódj az ünnepi  hangulatra!

Stollen

Hozzávalók:

  • 30 dkg mazsola
  • 5 evőkanál rum
  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 vanília rúd és 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • 10 dkg apróra vágott  mandula
  • 1-1 narancs és citrom reszelt héja
  • 1-1 teáskanál kardamomot és fahéj
  • Tetejére:
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  •  

    Így készítsd:

  • Áztasd rumba a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt, tegyed hozzá a vaillia rúd kikapart belsejét.
  • Futasd fel az élesztőt a tejjel és a cukorral.
  • Add a liszthez a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, tojást, fűszereket és a reszelt narancs és citrom héját.
  • Dagaszd a tésztát , majd tedd hozzá a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát is. Gyúrd  át ismét.
  • Meleg helyen keleszd a kétszeresére.
  • Ha megkelt a tészta  gyúrd meg kissé, majd formázd meg egy sodrófa segítségével "stollen alakra". Nyújtsd téglalap formára, a  hajtsd félbe, a másik oldaláról  tekerd fel  a tésztát.
  • Tedd kivajazott  tepsibe, csavard konyharuhába és tedd hűtőszekrénybe 12 órára.
  • Másnap mehet a sütőbe 170 fokon sülni.
  • Ha megsült a tészta, még forrón kend meg olvasztott vajjal és szórd meg porcukorral. Egymás után addig ismételd a folyamatot, míg el nem fogy a vaj és a cukor.
  • Ha kihűlt, csomagold alufóliába, és legalább 2 hétre helyezd biztonságos helyre  a lelkes sütikóstoló ellenőrök  árgus szemei elől! 2 hét múlva az ízek tökéletesre összeérnek.

     

     

     

     

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.