RETRO RÁDIÓ

Ez a könnyű mákos gubasüti az újév sztárja lesz!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 12. 10. 21:00

Mákos süti nélkül elképzelhetetlen a karácsony! Hát még az újév! Bejgli és flódni? Ha te is csak félve mersz gondolni a hagyományos mákosokra, ez itt a te recepted! Ettõl a diétás sütitõl nem kell tartanod! Nincs benne cukor, vigyáz az alakodra és isteni finom!

A hagyományosan készített mákos finomságokban túlságosan sok a cukor, így biztosan hizlalnak. De nem kell lemondanod a téli ünnepek alatt a mákosokról! Mutatjuk is a legfinomabb, méghozzá cukor hozzáadása nélkül készült szeletes mákos sütit. Ebből lelkiismeret furdalás nélkül csipegethetsz!

Mákos guba új köntösben!
(kb 16-18 szelethez)


Hozzávalók a tésztához:

  • 35 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g Update master mix
  • 65 g vaj
  • 35 g tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 10g Update zero porrá darálva
  • csipet só
  • Tészta lekenéséhez

  • Néhány ek. cukor nélkül készült piros bogyós dzsem (pl. Update feketeáfonya-alma-bodza dzsem)

  • Mákos részhez:

  • 450g (1,5 db) Update fonott kalács kockázva
  • 200 g darált mák
  • 15 g Update1 Zero, porrá darálva
  • 600 g langyos tej
  • 5 ml Update1 Lovely sweet édesítőszer

  • Vaníliás öntethez:

  • 150 g (1,5cs) Update vaníliás pudingpor
  • 900 g tej

  • Ropogós „habsapkákhoz”:

  • 4 M-es méretű tojásfehérje
  • 30g Update Zero porrá darálva


  • Elkészítés:

    1. A tészta alaphoz morzsold el a lisztben a vajat, majd dolgozd bele a többi hozzávalót. A tésztát fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül pihentesd a hűtőben.

    2. Közben kockázd fel a kalácsot, a darabkákat terítsd el egy tepsiben, majd tedd így 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe: kíméletesen szárítsd ki.

    3. A mákot daráld le az édesítővel - például egy kávédaráló segítségével. 

    4. A pihentetett tésztát nyújtsd vékonyra, majd helyezd téglalap alakú sütőformába (méret: kb. 18 X 28 cm). 150 fokon, mindössze 5 percig süsd elő.

    5. Az elősütött sütialapot kend le a dzsemmel.

    6. Készítsd el a diétás pudingot, előírás szerint.

    7. A kiszárított kalácsdarabokat locsold be az édesített tejjel, majd mákszórással rétegeld a sütialapra a mákos guba darabokat.  

    8. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig süsd légkeverés nélkül.

    9. Közvetlenül a sütési idő lejárta előtt verd fel a tojásfehérjét az édesítővel, a habot töltsd habzsákba. A majdnem kész gubasüti tetejére nyomj cuki habsipkákat, végül szórj rá egy kevés egész mákot.

    10. Tedd vissza a sütit a 140 fokra állított sütőbe, és légkeveréssel szárítsd meg a habot a tetején. Akkor kész, amikor egy kis színt kapnak a sapkák.

    Csak akkor szeleteld fel, amikor már teljesen kihűlt!

     

     





     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.