tóth gabi
Mákos süti nélkül elképzelhetetlen a karácsony! Hát még az újév! Bejgli és flódni? Ha te is csak félve mersz gondolni a hagyományos mákosokra, ez itt a te recepted! Ettõl a diétás sütitõl nem kell tartanod! Nincs benne cukor, vigyáz az alakodra és isteni finom!
A hagyományosan készített mákos finomságokban túlságosan sok a cukor, így biztosan hizlalnak. De nem kell lemondanod a téli ünnepek alatt a mákosokról! Mutatjuk is a legfinomabb, méghozzá cukor hozzáadása nélkül készült szeletes mákos sütit. Ebből lelkiismeret furdalás nélkül csipegethetsz!
Mákos guba új köntösben!
(kb 16-18 szelethez)
Hozzávalók a tésztához:
Tészta lekenéséhez
Mákos részhez:
Vaníliás öntethez:
Ropogós „habsapkákhoz”:
Elkészítés:
1. A tészta alaphoz morzsold el a lisztben a vajat, majd dolgozd bele a többi hozzávalót. A tésztát fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül pihentesd a hűtőben.
2. Közben kockázd fel a kalácsot, a darabkákat terítsd el egy tepsiben, majd tedd így 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe: kíméletesen szárítsd ki.
3. A mákot daráld le az édesítővel - például egy kávédaráló segítségével.
4. A pihentetett tésztát nyújtsd vékonyra, majd helyezd téglalap alakú sütőformába (méret: kb. 18 X 28 cm). 150 fokon, mindössze 5 percig süsd elő.
5. Az elősütött sütialapot kend le a dzsemmel.
6. Készítsd el a diétás pudingot, előírás szerint.
7. A kiszárított kalácsdarabokat locsold be az édesített tejjel, majd mákszórással rétegeld a sütialapra a mákos guba darabokat.
8. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig süsd légkeverés nélkül.
9. Közvetlenül a sütési idő lejárta előtt verd fel a tojásfehérjét az édesítővel, a habot töltsd habzsákba. A majdnem kész gubasüti tetejére nyomj cuki habsipkákat, végül szórj rá egy kevés egész mákot.
10. Tedd vissza a sütit a 140 fokra állított sütőbe, és légkeveréssel szárítsd meg a habot a tetején. Akkor kész, amikor egy kis színt kapnak a sapkák.
Csak akkor szeleteld fel, amikor már teljesen kihűlt!