Létrehozva: 2015.12.10.

Ez a könnyű mákos gubasüti az újév sztárja lesz!

Mákos süti nélkül elképzelhetetlen a karácsony! Hát még az újév! Bejgli és flódni? Ha te is csak félve mersz gondolni a hagyományos mákosokra, ez itt a te recepted! Ettõl a diétás sütitõl nem kell tartanod! Nincs benne cukor, vigyáz az alakodra és isteni finom!

A hagyományosan készített mákos finomságokban túlságosan sok a cukor, így biztosan hizlalnak. De nem kell lemondanod a téli ünnepek alatt a mákosokról! Mutatjuk is a legfinomabb, méghozzá cukor hozzáadása nélkül készült szeletes mákos sütit. Ebből lelkiismeret furdalás nélkül csipegethetsz!

Mákos guba új köntösben!
(kb 16-18 szelethez)


Hozzávalók a tésztához:

  • 35 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g Update master mix
  • 65 g vaj
  • 35 g tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 10g Update zero porrá darálva
  • csipet só
  • Tészta lekenéséhez

  • Néhány ek. cukor nélkül készült piros bogyós dzsem (pl. Update feketeáfonya-alma-bodza dzsem)

  • Mákos részhez:

  • 450g (1,5 db) Update fonott kalács kockázva
  • 200 g darált mák
  • 15 g Update1 Zero, porrá darálva
  • 600 g langyos tej
  • 5 ml Update1 Lovely sweet édesítőszer

  • Vaníliás öntethez:

  • 150 g (1,5cs) Update vaníliás pudingpor
  • 900 g tej

  • Ropogós „habsapkákhoz”:

  • 4 M-es méretű tojásfehérje
  • 30g Update Zero porrá darálva


  • Elkészítés:

    1. A tészta alaphoz morzsold el a lisztben a vajat, majd dolgozd bele a többi hozzávalót. A tésztát fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül pihentesd a hűtőben.

    2. Közben kockázd fel a kalácsot, a darabkákat terítsd el egy tepsiben, majd tedd így 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe: kíméletesen szárítsd ki.

    3. A mákot daráld le az édesítővel - például egy kávédaráló segítségével. 

    4. A pihentetett tésztát nyújtsd vékonyra, majd helyezd téglalap alakú sütőformába (méret: kb. 18 X 28 cm). 150 fokon, mindössze 5 percig süsd elő.

    5. Az elősütött sütialapot kend le a dzsemmel.

    6. Készítsd el a diétás pudingot, előírás szerint.

    7. A kiszárított kalácsdarabokat locsold be az édesített tejjel, majd mákszórással rétegeld a sütialapra a mákos guba darabokat.  

    8. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig süsd légkeverés nélkül.

    9. Közvetlenül a sütési idő lejárta előtt verd fel a tojásfehérjét az édesítővel, a habot töltsd habzsákba. A majdnem kész gubasüti tetejére nyomj cuki habsipkákat, végül szórj rá egy kevés egész mákot.

    10. Tedd vissza a sütit a 140 fokra állított sütőbe, és légkeveréssel szárítsd meg a habot a tetején. Akkor kész, amikor egy kis színt kapnak a sapkák.

    Csak akkor szeleteld fel, amikor már teljesen kihűlt!

     

     





     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek