kulcsár edina
Törd meg a hagyományt, és készítsd el az idei év legfantasztikusabb karácsonyi sütijét. Biztos lehetsz benne, hogy ezzel a desszerttel te leszel az ünnep sztárja. Gyönyörû, finom és mindenképpen rendhagyó.
Biztosan nem fogsz melléfogni ezzel a süteménnyel, mind a gyerekek, mind a felnőttek kedvence lesz. Egy igazán hagyományos recept, egy különleges, új formában.
Csináld meg mihamarabb, és teszteld le előre. Ne várj karácsonyig, hisz olyan egyszerű és olyan különleges, hogy ünnepvárónak is tökéletes.
Kenheted nutellával, csokiszósszal, mákkal, dióval, gesztenyével, de tényleg szinte bármivel, amiből valaha kalácsot készítettél már.
2 evőkanál tej
Díszítésnek pedig szinte bármi, ami neked tetszik: cukorgyöngy, hópihe, de akár színes csillámok is lehetnek.
1.5 dl víz
3 teáskanál cukor
Keverd el a lisztet a cukorral és az élesztővel egy tálban. Készíts kis lyukat a közepén, és ebbe töltsd a felolvasztott vajat, a tejet és a felvert tojásokat.
Dolgozd jól össze az egészet. Hagyd kelni meleg helyen, egészen addig míg nem nő a duplájára. Ha megkelt, oszd 4 egyenlő részre, és nyújtsd ki.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakd az első kinyújtott tésztádat, és kend meg. Helyezd rá a második lapot, azt is kend meg a töltelékkel, majd a harmadikat, és végül tedd rá a negyedik lapot, amire értelemszerűen már ne kenj tölteléket.
Keress egy tényleg nagyon éles kést! Ez nagyon fontos, különben nagyon megszenvedsz a formára vágással. A képek alapján formázd meg a fenyőfát.
Így pihentesd még vagy fél órát jó meleg helyen.
Melegítsd fel a sütőt 180°C fokra. Amíg melegszik, kend át a kalács tetejét tejjel, és díszítsd az általad kiválasztott cukorkákkal.
180°C fokos sütőben körülbelül 20-25 percig süsd.
Készítsd el vízből és cukorból a szirupot. Amikor megsült, és kivetted a sütőből a kalácsot, ezzel kend át. Akár többször is megismételheted, hogy igazán szép fénye legyen.
Sós, pestós változatot is elkészítheted, akár leveles tésztából is:
Le sapin feuilleté au pesto !Le sapin feuilleté au pesto !
Szerző: Demotivateur Food, 2015. december 16.