tóth gabi
Nemcsak fõzve és sütve remek ez az egyszerû és olcsó zöldség, hanem ecetes savanyúságként is fantasztikus. Mutatunk néhány szuper változatot a keletiestõl az olaszosig.
Keverd össze egy lábasban a vizet, az ecetet, a cukrot és a sót, majd főzd őket össze kis lángon, amíg a só és a cukor teljesen fel nem olvadt a vízben. Ekkor vedd le a tűzről, és hagyd hűlni. Közben mosd meg a karfiolt, és szedd apró rózsákra. Szórd meg két teáskanál sóval, és hagyd állni 30 percig, hogy a só kiszívja belőle a felesleges vizet. Így a zöldség jobban felszívja majd a páclevet. Ha letelt a fél óra, öblítsd le a karfiolról a sót.
Keverd össze a karfiolrózsákat a fűszerekkel, tedd az egészet három sterilizált befőttes üvegbe, és nyomkodd le alaposan. Öntsd le őket a szoba-hőmérsékletű páccal, úgy, hogy elfedje a karfiolt. Az üvegek tetején maradjon körülbelül másfél centi hely.
A befőttes üvegek száját tisztítsd meg egy nedves papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával, tedd rájuk a fedelet, majd pedig rázd meg őket, hogy egyenletesen oszoljon el a tartalmuk. Tedd őket a hűtőbe, és hagyd ott egy hétig, hogy összeérjenek az ízek. Egy hónapig fogyaszthatod el a kész savanyúságot.
Szórd a koriandert, a mustármagot és a római köményt egy kisebb serpenyőbe, és közepes lángon, körülbelül 2 perc alatt pirítsd illatosra a fűszereket, közben néha keverd meg őket. Öntsd hozzá az ecetet és kb. 2,5 dl vizet, add hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a hagymát, a cukrot, a sót, a borsot, a kurkumát és a chilipelyhet. Forrald össze.
A karfiolt, a répát és a paprikát tedd egy nagyobb, fertőtlenített, hőálló befőttesüvegbe, vagy mérőpohárba. Öntsd rá a forró pácot. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd fedd le, és érleld a hűtőben 2-14 napig.
Hozzávalók:
Pirítsd meg a koriandert, az édeskömény- és a mustármagot egy kisebb serpenyőben. Amikor az első mag elkezd pattogni, vedd le a tűzről. A karfiolt szedd rózsáira. A pirított fűszereket, a kakukkfüvet és a chilipaprikát oszd szét négy sterilizált befőttesüvegbe, majd tedd rájuk a karfiolt is. Nyomkodd le alaposan fakanállal. Az ecetet a vízzel és a sóval forrald fel, majd töltsd az üvegekbe. Töröld le az üvegek száját, és szorítsd rájuk a fedelet. Tedd forró vízfürdőbe, és forrald 10 percig (vigyázz, hogy az üvegek alja ne érjen a lábas aljához, tegyél bele gőzölő betétet.10 perc után szedd ki az üvegeket a vízfürdőből, hűtsd le, és várj néhány hetet, míg az ízek összeérnek. Kibontás nélkül egy évig is elállnak.
Forralj vizet egy közepes lábasban. Amikor felforrt, dobd bele a karfiolt, és két perc alatt főzd ressre. Szűrd le, és hűtsd le hideg vizes öblítéssel. Tedd bele a hagymával és a fokhagymával együtt egy nagyobb befőttes üvegbe.
Készítsd el a pácot: keverd össze a kétféle ecetet, 1,8 dl vizet, a cukrot, másfél teáskanál sajtot, a koriandermagot és a citromhéjat egy lábasban, és forrald fel. Ontsd a pácot az üvegbe rakott karfiolra, és hagyd teljesen kihűlni. Ekkor fedd le, és tedd legalább egy éjszakára, de inkább több napra a hűtőbe.