kulcsár edina
A mézeskalács a karácsonyi ünnepek jolly jokere! Illatos finomság, amit remekül használhatsz díszítésre is! Ráadásul elõre elkészítheted!
A karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a mézeskalács sütés. A készülődés izgalma és a finom fűszeres illat kellemesen ráhangol a karácsonyra, ráadásul a család apraját-nagyját is bevonhatod. Érdemes többet sütnöd, hiszen karácsonyi dekorációnak is szuper jó. Gyönyörű karácsonyfadíszként, adventi koszorúra, de az ajándékok csomagolását is különlegessé teheted vele!
Ajándéknak is kitűnő ötlet, örömet szerezni ezzel a finomsággal!
Hozzávalók:
Így készítsd:
Magokkal összesütve nagyon finom!
Színes cukorkákkal is díszítheted. Sütés előtt ezeket nyomogasd a tésztába!
A boltban kapható mézeskalácsfűszert te is elkészítheted, illetve ízlésed szerinti összetételben és mennyiségben használhatod!
Hozzávalók:
Mézeskalács praktikák
Díszítés:
1. Verj 2-3 tojásfehérjét kemény habbá, keverj hozzá apránként legalább 5-6 kanál porcukrot. Minden egyes kanál cukorral szép simára dolgozd el a mázat.
Nem maradhat csomó benne, ez nagyon fontos!
2. Egy tiszta nejlonzacskó (legjobb az uzsonnás zacskó, mert az kicsi) egyik sarkát vágd le. De csak picit, hogy minél kisebb legyen a lyuk!
3. A masszív, sűrű cukros habot kanalazd a zacskóba, és a masszát próbáld a lyukas sarok felé terelni. Legjobb, ha körbecsavarod a zacskót, így használat közben nem fog visszafelé folyni a hab. Le is csipeszelheted.
FIGYELEM! Ha cukorcsomók maradtak a habban, nagyon hamar eltömítődik a lyuk és nem fogsz tudni dolgozni a zacskóval!
4. Használd úgy a zacskóba zárt habot, mint egy tollat. Ha óvatosan nyomod, éppen olyan tempóban jön majd a cukros habkrém, hogy szépen díszíthetsz vele. De ha nincs különösebb kézügyességed, bevonhatod az egész mézeskalácsot tojáshabbal, ettől szép csillogó lesz a külseje!
Vigyázz, hogy a frissen díszített mézeskalácsok ne érjenek egymáshoz, mert tönkremegy a díszítés!
Egy nap száradás kell a tojáshabnak!