Létrehozva: 2015.10.07.

Ronda, de finom! Indul a töpörtyűszezon!

Nem is tudjuk, van-e a világnak még egy pontja, ahol annyira imádják a töpörtyût, mint Magyarországon. Igazi õszi-téli, energiát adó csemege, friss ropogós kenyérrel, savanyúsággal isteni! De van még néhány jó ötletünk!

Pogácsában vagy csak simán kenyérrel szereted? A reggeliző és a vacsoraasztalokon ilyenkor ősszel egyre gyakrabban bukkan fel a sós és ropogós csemege, ami nem más, mint a töpörtyű. Ha egyszer megkóstoltad, nem is tudod letenni, míg van belőle a tányéron! Persze ez az egyszerűségében zseniális étek nem csak magában finom, kivételes ínyencségeket is készíthetsz belőle!

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb töpörtyűs recepteket, hogy a hét minden napján ámulatba ejthesd a családod tagjait.

A hamisítatlan íz forrása

Hazánk legfontosabb zsiradéka mindig is a szalonna volt. Ezért nem meglepő, hogy a töpörtyű is igazi magyar ételkülönlegesség. Hentesnél frissen forrón vásárolva, hú, de finom! Nagy előnye ugyanakkor , hogy otthon is pillanatok alatt elkészítheted. Nincs más dolgod, mint apró kockákra vágni a szalonnát, majd fokozatosan kiolvasztanod zsírját. Sose használj túl erős lángot, mert megkeseredik, ne kapkodj, a jó töpörtyűhöz idő kell!

A kiengedés után pedig már élvezheted is a tökéletes ízharmóniát.

Kend kenyérre!

Gyors vacsorát szeretnél, de nincs éppen felvágott otthon? Egy percre se mondj le az esti falatozásról, jöhet a töpörtyűkrém! A darált tepertőhöz adj kockára vágott főtt tojást és lila hagymát.

A keverékhez tegyél még két kanál mustárt, majd szórd meg borssal. Ha nem érzed elég kenhetőnek a krémet, akár tejfölt is tehetsz bele. Friss kenyérrel mennyei lakoma!

Az igazi pogácsa titka

Egy igazi pogácsának senki nem tud ellenállni, különösen, ha felpörgeted egy kis töpörtyűvel. Az elkészítése ugyan időigényes, de a kezdő háziasszonyok is könnyedén megalkothatják.

Fél kiló lisztet keverj össze borssal, sóval és egy evőkanálnyi margarinnal. Folyasd rá a már korábban felfuttatott élesztőt és egy fél pohár tejfölt. Majd töltsd ki az egész napos dühödet a tésztán a dagasztás során.  Ezután nyújtsd, és kend rá a darált töpörtyűt. Utána az egészet tekerd fel.  

Fél óra pihentetés után ismételd meg a folyamatot még kétszer. Most már csak a szaggatás van hátra. A 2 centi vastagságúra kiterített pogácsatésztát egy kisebb pohárral könnyedén kiszurkálhatod. 30 percig tedd a sütőbe. Még melegen tálald, hisz úgy az igazi.

 Ne csak kenyérre tedd, rakd is bele

Meglepő, de a pörc nemcsak a kenyér tetejére való. Ha már a  legfinomabb tésztákban lapul egy kis töpörtyű, akkor miért ne készíthetnél belőle kenyeret is?

A maradék pogácsa tésztát ne nyújtsd ki, csak tedd a tepsibe, így süsd ki! 20 perc alatt olyan finomságot készíthetsz, amilyet még nem ettél!

Szalonna chips

A legegyszerűbb módja, hogy eredeti tv-s nassolnivalót egyél, ha igazi alapanyagokból készíted. Az otthoni chipshez vegyél egy nagy szelet vékony szalonnát, majd süsd ki a zsírját.

Ha kész, csak tördeld fel vagy vágd csíkokra egy ollóval. Hidd el nem a műsorra fogsz figyelni, ha ezt majszolod közben.

Ezt  receptet biztosan ismered

Ki édesen, ki sósan, de a túrós tésztát szinte mindenki szereti. A népszerű és gyors ebédhez pedig nem kell más, mint a tökéletesre sütött szalonnapörc.

Az elkészült ételre egy kis zsírt is tegyél, úgy lesz hamisítatlan az íze.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek