tóth gabi
Nem is tudjuk, van-e a világnak még egy pontja, ahol annyira imádják a töpörtyût, mint Magyarországon. Igazi õszi-téli, energiát adó csemege, friss ropogós kenyérrel, savanyúsággal isteni! De van még néhány jó ötletünk!
Pogácsában vagy csak simán kenyérrel szereted? A reggeliző és a vacsoraasztalokon ilyenkor ősszel egyre gyakrabban bukkan fel a sós és ropogós csemege, ami nem más, mint a töpörtyű. Ha egyszer megkóstoltad, nem is tudod letenni, míg van belőle a tányéron! Persze ez az egyszerűségében zseniális étek nem csak magában finom, kivételes ínyencségeket is készíthetsz belőle!
Összegyűjtöttük a legnépszerűbb töpörtyűs recepteket, hogy a hét minden napján ámulatba ejthesd a családod tagjait.
Hazánk legfontosabb zsiradéka mindig is a szalonna volt. Ezért nem meglepő, hogy a töpörtyű is igazi magyar ételkülönlegesség. Hentesnél frissen forrón vásárolva, hú, de finom! Nagy előnye ugyanakkor , hogy otthon is pillanatok alatt elkészítheted. Nincs más dolgod, mint apró kockákra vágni a szalonnát, majd fokozatosan kiolvasztanod zsírját. Sose használj túl erős lángot, mert megkeseredik, ne kapkodj, a jó töpörtyűhöz idő kell!
A kiengedés után pedig már élvezheted is a tökéletes ízharmóniát.
Gyors vacsorát szeretnél, de nincs éppen felvágott otthon? Egy percre se mondj le az esti falatozásról, jöhet a töpörtyűkrém! A darált tepertőhöz adj kockára vágott főtt tojást és lila hagymát.
A keverékhez tegyél még két kanál mustárt, majd szórd meg borssal. Ha nem érzed elég kenhetőnek a krémet, akár tejfölt is tehetsz bele. Friss kenyérrel mennyei lakoma!
Egy igazi pogácsának senki nem tud ellenállni, különösen, ha felpörgeted egy kis töpörtyűvel. Az elkészítése ugyan időigényes, de a kezdő háziasszonyok is könnyedén megalkothatják.
Fél kiló lisztet keverj össze borssal, sóval és egy evőkanálnyi margarinnal. Folyasd rá a már korábban felfuttatott élesztőt és egy fél pohár tejfölt. Majd töltsd ki az egész napos dühödet a tésztán a dagasztás során. Ezután nyújtsd, és kend rá a darált töpörtyűt. Utána az egészet tekerd fel.
Fél óra pihentetés után ismételd meg a folyamatot még kétszer. Most már csak a szaggatás van hátra. A 2 centi vastagságúra kiterített pogácsatésztát egy kisebb pohárral könnyedén kiszurkálhatod. 30 percig tedd a sütőbe. Még melegen tálald, hisz úgy az igazi.
Meglepő, de a pörc nemcsak a kenyér tetejére való. Ha már a legfinomabb tésztákban lapul egy kis töpörtyű, akkor miért ne készíthetnél belőle kenyeret is?
A maradék pogácsa tésztát ne nyújtsd ki, csak tedd a tepsibe, így süsd ki! 20 perc alatt olyan finomságot készíthetsz, amilyet még nem ettél!
A legegyszerűbb módja, hogy eredeti tv-s nassolnivalót egyél, ha igazi alapanyagokból készíted. Az otthoni chipshez vegyél egy nagy szelet vékony szalonnát, majd süsd ki a zsírját.
Ha kész, csak tördeld fel vagy vágd csíkokra egy ollóval. Hidd el nem a műsorra fogsz figyelni, ha ezt majszolod közben.
Ki édesen, ki sósan, de a túrós tésztát szinte mindenki szereti. A népszerű és gyors ebédhez pedig nem kell más, mint a tökéletesre sütött szalonnapörc.
Az elkészült ételre egy kis zsírt is tegyél, úgy lesz hamisítatlan az íze.