RETRO RÁDIÓ

Hűvös napokon is készülhet kovászos uborka!- Recept

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 09. 24. 12:48

Nincs is jobb, mint a hûtõbõl elõkapni a friss kovászos uborkát, és elropogtatni a vacsora mellé. Ha viszont hosszú napokig hiányzik a napsütés, oda a finom csemege. Hacsak nem találsz valami megoldást...

A kovászos uborka a közhiedelemmel ellentétben nem a napfénytől, hanem a melegtől kezd erjedni. Az érési folyamat számára a 24-25 fok az ideális. Ilyen körülmények közt akár 3 nap alatt elkészül a finom csemege. Ha viszont hűvösebbre fordul az idő, lelassul, de akár le is állhat az erjedés. Ha éppen előző nap indítottad el a kovászolást, különösen akkor bosszantó a rossz idő. De nem kell pánikolni, erre is van megoldás!

A hőmérséklet fontos!

Ha van a lakásodnak olyan része, ahol a hűvösebb napokon is legalább 24 fokos a hőmérséklet, akkor semmi baj. Helyezd át ide az üveget! Sőt, akár el is kezdheted az uborka kovászolását. Valójában nincs rizikófaktor, hiszen a tökéletes kovászosuborkához nem szükséges sem kánikula, sem tűző nap! Egy kis trükköt azonban érdemes bevetned, ha hűvösebb az idő!

Így kovászolj

Általában ez a bevált módszer: tedd a bevagdalt uborkákat egy nagy üvegbe, tömködj közéjük kaprot, akár megtisztított fokhagymagerezdeket is. Öntsd fel langyos, sós vízzel (1 liter vízhez 1 evőkanál só kell), majd az üveg tetejére tegyél kenyérszeleteket vagy zsemlét. Majd a kenyéren keresztül öntsd tele vízzel az üveget. Fedd le egy kistányérral, és tedd az üveget a lakás egyenletesen meleg pontjára.

 

Most jön a trükk!

Ha az egész lakásban hűvös van, akkor tölts meg egy nagyobb lavórt meleg vízzel, ebbe állítsd az uborkás üveget. Néhány óránként ellenőrizd a víz hőmérsékletét, cseréld le, ha kihűlt. 26-28 fokon akár két nap alatt is kész lehet a kovászos uborka. A tökéletes kovászolódás jelei: az uborkalé opálos, kissé fehér lesz, az uborka színe zöldről sárgásbarnára vált, maga az uborka ropogós marad. Ha elkészült, szűrd le, és mehet is a hűtőbe! Tudtad, hogy akár 5 perc alatt finom, hűsítő levest készíthetsz belőle? Máskülönben a kovászos uborkát ki is dunsztolhatod, s akkor egész télen élvezheted ezt a finom nyári csemegét

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.