kulcsár edina
A legtöbb magyar étel alapja nem más, mint a vöröshagyma. Ám ez az egyszerû zöldség fõszerepet ritkán kap. Mi viszont igenis megadjuk a tiszteletet neki, nálunk a hagyma a király! Bombasztikus recepteket mutatunk!
Nemcsak azt kell a hagymáról tudni, hogy hámozáskor csípi a szemet! Sok változata ismert, így elkészíteni is sokféleképpen lehet. Ízvilága rengeteg titkot tartogat. Bombasztikus receptlista következik!
Már megjelenése is sokat ígér, de csak kóstoláskor derül ki, mennyire finom ez az egyszerű, mégis különleges hagymaétel. Önálló fogásként, köretként, akár uzsonnaként is megállja a helyét! Joghurtos mártogatóval isteni!
Így készítsd:
Legjobb, ha diónyi méretű apró hagymából készíted. Négy főre biztosan kell legalább egy kiló. A hagymafejeket pucold meg. A hagyma tönkjénél, azaz a gyökerénél csak a legszükségesebb részeket vágd le, ez a rész tartja egyben a sütés közben kissé szétnyíló hagymafejet. A gumó hajtás felőli végét viszont vágd le bátran: három mély vágással irdald be a hagymát. Forró olajban hirtelen süsd ki. Sózd kedved szerint és ropogtasd! Ha sütés előtt lisztben is meghempergeted, még ropogósabb lesz.
Imádni való finom leves, amit igazán gyorsan el tudsz készíteni. Tökéletes franciás harmónia, amivel elvarázsolhatod családodat az asztalnál!
Hozzávalók
Így készítsd
A hagymát vágd félbe, szeleteld fel, fonnyaszd meg a vajon. Fedő alatt alacsony lángon hagyd párolódni. Időnként kavard meg, majd erősebb lángon pirítsd le. Add hozzá a lisztet, öntsd fel az alaplével, közepes tűzön még negyedórát főzd, sózd és borsozd ízlés szerint. Közben a sütőben pirítsd meg a reszelt sajttal megszórt bagett szeleteket, szépen ráolvad a sajt. Tálaláskor ültesd a forró levesre a kenyérszeleteket. Egy másik módszer szerint, amikor kész a leves, közvetlenül a fazékba teszed a sajttal a pirítóst, majd így teszed be az edényt a sütőbe. Döntsd el, melyik tetszik jobban!
És íme, egy másik variáció, mely bizonyítja, hogy a hagymalevesnek is többféle arca van!
Készítsd hasonlóképpen, mint a nagy klasszikust, de a végén tejszínnel sűrítsd. Jól áll hozzá a majoránna. Ha tartalmasra vágysz, akár krumplit is tehetsz bele.
Ezt a hagymából készült finomságot szinte kivétel nélkül mindenki szereti. Egyetlen baj mégiscsak van vele:
ha elkezded enni, nem tudod abbahagyni!
Ha éppenséggel nem szeretsz panírozni, próbáld ki ezt a tuti módszert!
Így készítsd:
Vágj vastag szeletekre 2 hagymát, akkor jársz jól, ha nagyobb fejeket választasz. A hagymaszeleteket óvatosan szedd szét karikára, majd a szokásos módon (liszt-tojás-morzsa) vagy sűrű palacsintatésztába forgatva bundázd be. Forró olajban süsd ki és azon frissen, ropogósan eheted is! Csiliszósszal és majonézzel is nagyot üt. Meccs mellé szuper!
Hát, ez tényleg csúcs! És amilyen egyszerű, olyan finom!
Így készítsd:
Legjobb, ha a fehér héjú édes hagymát választod ehhez a fogáshoz, de hagyományos vöröshagymából is készítheted. A lényeg, hogy hatalmas fejű hagymákat szerezz, így lesz igazán kívánatos az étel. Vajazd ki a sütőedényt, fektesd rá a jó 1 cm vastagra vágott hagymaszeleteket. Sózd és borsozd meg, majd öntsd rá a következő keveréket: 1 dl tejszín, 1 tojás, 10 dkg reszelt trappista sajt. Ha van egy kis parmezánod, a tetejére szórj egy kicsit. Mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe!
Kb. 20 perc múlva kész! Kell ennél jobb?
Sült húsok mellé a legjobb! Ha nincs otthon más, csak hagyma meg hús, ezzel a remek ötlettel simán megoldod a köretet!
Így készítsd:
Akkor lesz finom, ropogós a szalmahagyma, ha a hagymát felszeletelés után besózod, és tiszta konyharuhára terítve hagyod egy kicsit szikkadni. Bő olajban (3-4 dl biztos kell!) süsd, lehetőleg erős lángon.
Téli vacsorák, tartalmas ebédek elengedhetetlen kiegészítője. Az a legjobb benne, hogy a finom lében a hagyma édeskésen ropogós lesz, kellemetlen szaga pedig eltűnik!
3-4 nagy fej lila hagymát karikázz fel. Besózhatod előre, de nem szükséges. Készíts salátalét (2 dl víz, 2 ek cukor, 1 mk só és 2 ek ecet), öntsd nyakon vele a hagymát, egy napra tedd hűtőbe. Egyszerű vöröshagymából is készítheted, de akkor a csodaszép színről le kell mondanod.
A joghurtos és túrós alapú mártogatósok után kóstold meg ezt! Egészen újszerű és iszonyúan finom!
Így készítsd:
Vágj negyedekbe 2-3 fej nagyobb hagymát, sorakoztasd a cikkeket tepsire, mehet is a sütőbe. 170 fokon süsd kb. 15-20 percig. Hagyd kihűlni, majd botmixerrel pépesítsd. Ízesítsd: só, bors, mustár, 1-2 evőkanál majonéz illik bele. Tálaláskor ropogósra sütött hagymakockákkal is megszórhatod. Hasábra vágott uborkával, répával, akár sült krumplival kínáld. De például pitába is töltheted!
Naná, hogy a végére hagytuk az atombombát! Ezzel a partikajával lenyűgözöd a vendégeidet. Ha nincs időd semmire, és pénzed sincs sok, ezzel nyerő lehetsz!
Így készítsd:
Néhány hatalmas fej hagymára lesz szükséged. Hasonlóképpen kell eljárnod, mint az összeállítás elején szereplő hagymaroppancs esetében. Csakhogy itt sokkal több bevágással kell kialakítanod a cikkeket. A hagymafejeket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire, sózd meg, spricceld be olajjal és told a 180 fokra előmelegített sütőbe. Szépen kinyílik mint a rózsa!