RETRO RÁDIÓ

A tökéletes madártej titka: így kell főzni a habgaluskát!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 09. 22. 12:30

Ha gyors, olcsó, de mégis különleges édességre vágysz, az egyik legjobb választás a madártej. Most eláruljuk a titkot, hogyan készítheted el a legegyszerûbben ezt az isteni desszertet!

Egy jól behűtött madártejjel biztos a siker kicsik és nagyok körében. A selymesen krémes, vaníliában úszó habszigeteknek szinte senki nem tud ellenállni. Már nevének eredete is  arra utal, hogy egy különleges desszerttel van dolgunk. Régen a madártej jelzővel egy  képzeletbeli fogalomra utaltak, a  szinte elérhetetlen finomságokat  illeték ezzel a kifejezéssel.

Ausztriában kanáritejnek hívják, németeknél  hótejnek, a franciák pedig egyszerűen úszó szigetnek nevezik a madártejet.

Az igazán finom, bársonyosan lágy desszerthez nincs szükséged  lisztre!  A  cukorral habosra kevert tojássárgáját, hideg tejbe csurgatva, szép lassan főzve, állandó kevergetés mellett, gyönyörű állagú vanília krémet kapsz! 

A  tökéletes madártej titka a főzési hőmérsékletben rejlik!

Figyelj arra, hogy a készítés során a desszert ne érje el a forráspontot, mert a hab összeesik, a vanília krémed állaga pedig  inkább egy tejben főtt rántottához fog hasonlítani.

Ha tökéletesen kemény habra vágysz főzd ki vízben, vagy tedd mikróba!

Madártej

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 vanília rúd / vagy vaníliás cukor
  • pici só
  • Így készítsd:

  • Válaszd szét a tojásokat és a fehérjét  kis cukorral verd habbá.
  • Gyöngyöző vízbe szaggasd  a habgaluskákat, kb 20 mp -20mp főzd mindkét oldalát, majd szűrő lapát segítségével szűrd le.
  • A tojás sárgákat a cukorral, a kikapart vanília rúddal és a csipetnyi sóval keverd habosra, fehéredésig.
  • Add hozzá a hideg tejhez, majd habverővel még keverd simára .
  • Lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzd, míg szép lassan besűrűsödik.
  • Amikor elérte a kellő állagot, hagyd kihűlni, majd mehet a tetejére a hab.
  • Jól behűtve igazi csúcsgasztronómiai élményben lesz részed!

    Tippek, fortélyok a tökéletesen kemény habhoz:

  • 1 kávéskanál ecet és egy csipet sóval szép fényes, kemény habot készíthetsz!

  • Csak szoba hőmérsékletű tojás fehérjéből lehet tökéletes habot verni!

  • A  tojáshabot a tej / víz  forrás előtti állapotában szaggasd!

  • A habot kifőzheted gyöngyöző vízben is 20-20 másodpercig!

  • Szintén egyszerű habkészítési trükk, ha a felvert fehérjére  lassan forrásban lévő vizet öntesz, majd 10 percig rajta hagyod, hogy szépen megkeményedjen. Ezután kanállal kiszaggathatod.

  • Legegyszerűbben mikróban készítheted a habot. Kb. 600 watt 35-40 másodperc alatt elkészül a tökéletes úszóhab csoda!

  • Sütőben is "megsütheted" a habot. Sütőpapírra halmozd sorban a galuskát, forró sütőben percek alatt elkészül. Még különlegesebb ízre tehetsz szert ha picit hagyd, hogy karamellizálódjon a teteje.

    Ötlet variációk, amivel még különlegesebbé teheted a desszertedet:

  • csorgass a tetejére olvasztott karamellt
  • reszelj a habra narancshéjat
  • szórd meg pirított mandulával
  • felnőtteknek meglocsolhatod tojáslikőrrel, vagy kínálhatod rumba áztatott mazsolával
  • 1/2 citrom levével megbolondíthatod, ha szereted a pikáns ízeket
  • apró csoki darabokkal tovább fokozhatod a hatást
  • + 1 különleges, ellenállhatatlanul finom recept ötlet madártejjel

    "Rakott madártej" babapiskótával

    Tegyél egy üvegtál aljára babapiskótát, majd önts rá vanília szószt, tegyél rá  darabokra vágott habot, végül a gyümölcsöt. Ezt rétegezd  a tál tetejéig, úgy hogy végül a  gyümölcs legyen  a tetején. Tedd a hűtőbe be pár órára, amikor megszívta magát a babapiskóta a vanília krémmel tálalhatod! A legjobb a bogyós gyümölcsök, eper, málna, ribizli, áfonya, de kipróbálhatod ízlésed szerinti gyümölcsökkel is.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.