Létrehozva: 2015.09.22.

A tökéletes madártej titka: így kell főzni a habgaluskát!

Ha gyors, olcsó, de mégis különleges édességre vágysz, az egyik legjobb választás a madártej. Most eláruljuk a titkot, hogyan készítheted el a legegyszerûbben ezt az isteni desszertet!

Egy jól behűtött madártejjel biztos a siker kicsik és nagyok körében. A selymesen krémes, vaníliában úszó habszigeteknek szinte senki nem tud ellenállni. Már nevének eredete is  arra utal, hogy egy különleges desszerttel van dolgunk. Régen a madártej jelzővel egy  képzeletbeli fogalomra utaltak, a  szinte elérhetetlen finomságokat  illeték ezzel a kifejezéssel.

Ausztriában kanáritejnek hívják, németeknél  hótejnek, a franciák pedig egyszerűen úszó szigetnek nevezik a madártejet.

Az igazán finom, bársonyosan lágy desszerthez nincs szükséged  lisztre!  A  cukorral habosra kevert tojássárgáját, hideg tejbe csurgatva, szép lassan főzve, állandó kevergetés mellett, gyönyörű állagú vanília krémet kapsz! 

A  tökéletes madártej titka a főzési hőmérsékletben rejlik!

Figyelj arra, hogy a készítés során a desszert ne érje el a forráspontot, mert a hab összeesik, a vanília krémed állaga pedig  inkább egy tejben főtt rántottához fog hasonlítani.

Ha tökéletesen kemény habra vágysz főzd ki vízben, vagy tedd mikróba!

Madártej

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 vanília rúd / vagy vaníliás cukor
  • pici só
  • Így készítsd:

  • Válaszd szét a tojásokat és a fehérjét  kis cukorral verd habbá.
  • Gyöngyöző vízbe szaggasd  a habgaluskákat, kb 20 mp -20mp főzd mindkét oldalát, majd szűrő lapát segítségével szűrd le.
  • A tojás sárgákat a cukorral, a kikapart vanília rúddal és a csipetnyi sóval keverd habosra, fehéredésig.
  • Add hozzá a hideg tejhez, majd habverővel még keverd simára .
  • Lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzd, míg szép lassan besűrűsödik.
  • Amikor elérte a kellő állagot, hagyd kihűlni, majd mehet a tetejére a hab.
  • Jól behűtve igazi csúcsgasztronómiai élményben lesz részed!

    Tippek, fortélyok a tökéletesen kemény habhoz:

  • 1 kávéskanál ecet és egy csipet sóval szép fényes, kemény habot készíthetsz!

  • Csak szoba hőmérsékletű tojás fehérjéből lehet tökéletes habot verni!

  • A  tojáshabot a tej / víz  forrás előtti állapotában szaggasd!

  • A habot kifőzheted gyöngyöző vízben is 20-20 másodpercig!

  • Szintén egyszerű habkészítési trükk, ha a felvert fehérjére  lassan forrásban lévő vizet öntesz, majd 10 percig rajta hagyod, hogy szépen megkeményedjen. Ezután kanállal kiszaggathatod.

  • Legegyszerűbben mikróban készítheted a habot. Kb. 600 watt 35-40 másodperc alatt elkészül a tökéletes úszóhab csoda!

  • Sütőben is "megsütheted" a habot. Sütőpapírra halmozd sorban a galuskát, forró sütőben percek alatt elkészül. Még különlegesebb ízre tehetsz szert ha picit hagyd, hogy karamellizálódjon a teteje.

    Ötlet variációk, amivel még különlegesebbé teheted a desszertedet:

  • csorgass a tetejére olvasztott karamellt
  • reszelj a habra narancshéjat
  • szórd meg pirított mandulával
  • felnőtteknek meglocsolhatod tojáslikőrrel, vagy kínálhatod rumba áztatott mazsolával
  • 1/2 citrom levével megbolondíthatod, ha szereted a pikáns ízeket
  • apró csoki darabokkal tovább fokozhatod a hatást
  • + 1 különleges, ellenállhatatlanul finom recept ötlet madártejjel

    "Rakott madártej" babapiskótával

    Tegyél egy üvegtál aljára babapiskótát, majd önts rá vanília szószt, tegyél rá  darabokra vágott habot, végül a gyümölcsöt. Ezt rétegezd  a tál tetejéig, úgy hogy végül a  gyümölcs legyen  a tetején. Tedd a hűtőbe be pár órára, amikor megszívta magát a babapiskóta a vanília krémmel tálalhatod! A legjobb a bogyós gyümölcsök, eper, málna, ribizli, áfonya, de kipróbálhatod ízlésed szerinti gyümölcsökkel is.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek