kulcsár edina
Ha gyors, olcsó, de mégis különleges édességre vágysz, az egyik legjobb választás a madártej. Most eláruljuk a titkot, hogyan készítheted el a legegyszerûbben ezt az isteni desszertet!
Egy jól behűtött madártejjel biztos a siker kicsik és nagyok körében. A selymesen krémes, vaníliában úszó habszigeteknek szinte senki nem tud ellenállni. Már nevének eredete is arra utal, hogy egy különleges desszerttel van dolgunk. Régen a madártej jelzővel egy képzeletbeli fogalomra utaltak, a szinte elérhetetlen finomságokat illeték ezzel a kifejezéssel.
Ausztriában kanáritejnek hívják, németeknél hótejnek, a franciák pedig egyszerűen úszó szigetnek nevezik a madártejet.
Az igazán finom, bársonyosan lágy desszerthez nincs szükséged lisztre! A cukorral habosra kevert tojássárgáját, hideg tejbe csurgatva, szép lassan főzve, állandó kevergetés mellett, gyönyörű állagú vanília krémet kapsz!
A tökéletes madártej titka a főzési hőmérsékletben rejlik!
Figyelj arra, hogy a készítés során a desszert ne érje el a forráspontot, mert a hab összeesik, a vanília krémed állaga pedig inkább egy tejben főtt rántottához fog hasonlítani.
Ha tökéletesen kemény habra vágysz főzd ki vízben, vagy tedd mikróba!
Hozzávalók:
Így készítsd:
Jól behűtve igazi csúcsgasztronómiai élményben lesz részed!
1 kávéskanál ecet és egy csipet sóval szép fényes, kemény habot készíthetsz!
Csak szoba hőmérsékletű tojás fehérjéből lehet tökéletes habot verni!
A tojáshabot a tej / víz forrás előtti állapotában szaggasd!
A habot kifőzheted gyöngyöző vízben is 20-20 másodpercig!
Szintén egyszerű habkészítési trükk, ha a felvert fehérjére lassan forrásban lévő vizet öntesz, majd 10 percig rajta hagyod, hogy szépen megkeményedjen. Ezután kanállal kiszaggathatod.
Legegyszerűbben mikróban készítheted a habot. Kb. 600 watt 35-40 másodperc alatt elkészül a tökéletes úszóhab csoda!
Sütőben is "megsütheted" a habot. Sütőpapírra halmozd sorban a galuskát, forró sütőben percek alatt elkészül. Még különlegesebb ízre tehetsz szert ha picit hagyd, hogy karamellizálódjon a teteje.
+ 1 különleges, ellenállhatatlanul finom recept ötlet madártejjel
Tegyél egy üvegtál aljára babapiskótát, majd önts rá vanília szószt, tegyél rá darabokra vágott habot, végül a gyümölcsöt. Ezt rétegezd a tál tetejéig, úgy hogy végül a gyümölcs legyen a tetején. Tedd a hűtőbe be pár órára, amikor megszívta magát a babapiskóta a vanília krémmel tálalhatod! A legjobb a bogyós gyümölcsök, eper, málna, ribizli, áfonya, de kipróbálhatod ízlésed szerinti gyümölcsökkel is.