kulcsár edina
Ez a legfinomabb nyári vacsora, vagy hétvégi ebéd! Irtó nagy mennyiséget is készíthetsz belõle: csak egyszer fõzöl és egy hadosztály jóllakik. Ha friss paradicsomból passzírozod a szószt, gyönyörélményben lesz részetek az asztalnál!
Bár az alaprecept adott, de a töltött paprikában mégis az a jó, hogy ezerféleképpen készítheted. Így könnyen megtalálhatod a számodra legfinomabb receptet, hogy igazán színessé varázsold a hétköznapokat egy kis változatossággal. Megmutatjuk a legfinomabb és legkülönlegesebb variációkat!
Hozzávalók:
400 g darált sertéshús
8 db tv paprika
1 közepes fej vöröshagyma
12 dkg rizs
10 dl passzírozott paradicsom
1 kk fekete bors
2 ek olívaolaj
4 ek cukor
2.5 kk só
Így készítsd:
A rizst főzd félkeményre. Kevés olajon dinszteld meg a hagymát. Dolgozd össze a darált húst, a hagymát, a rizst, a tojást, sózd, borsozd ízlés szerint. Csumázd ki a paprikákat, a belső ereket is távolítsd el, majd töltsd meg a húsmasszával. Végül tedd a paprikákat egy nagy lábasba és öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Add hozzá a paradicsompürét, majd kis lángon párold puhára a paprikákat. Legvégül sűrítsd rántással és ízlés szerint ízesítsd cukorral.
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
1/2 pohár barna rizs vagy zabpehely
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint (őrölt)
10 db TV paprika
3 db paradicsom
8 dl paradicsomlé
1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint, xillit vagy stevia)
1 evőkanál zabliszt
1 dl víz (szükség szerint)
2 kg paradicsom, passzírozva
Elkészítés: Keverd össze a darált húst a zabpehellyel, az apróra vágott hagymával, a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel. Csumázd ki a paprikát, majd töltsd meg a töltelékkel. Tedd lábasba őket, majd öntsd fel paradicsomlével.
Főzd addig, míg megpuhul a hús. Szedd ki a paprikákat a léből, majd habard be a levet.
Csak cukorpótlóval ízesítsd, majd tedd vissza a töltelékeket, forrald össze az ételt.
Hozzávalók:
30 dkg tofu (natur)
3 db zöldpaprika
8 dkg köles
1 db tojás
400 g sűrített paradicsom (vagy 2 l frissen passzírozott paradicsom)
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor (vagy édesítőszer ízlés szerint)
bors ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
3 ek napraforgó olaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
Így készítsd:
A tofut törd össze villával, keverd bele a tojást és a kölest. Töltsd meg az előkészített paprikákat. 2 ek olajon futtasd fel a lisztet, vízzel öntsd fel, mehet bele a paradicsompürét. Kedved szerint ízesítsd a szószt, majd tedd bele a paprikákat, hogy mindet ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön főzd puhára. Ötlet: friss paradicsomból készítve még szuperebb!
Hozzávalók:
500 g darált csirke felső comb
1 kisebb karfiol
2 db tojás
7 közepes db TV paprika
2 hagyma
3 ek kókuszzsír
1 dl víz
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
0,5 l passzírozott paradicsom
10 dl 100%-os paradicsomlé
5 db zellerlevél
édesítő, ízlés szerint
só, bors
Így készítsd:
A finomra vágott hagymát pirítsd üvegesre a kókuszzsíron. Vágd aprítógépben rizs méretűre a karfiolt, add hozzá a hagymához, kevés vízben párold meg (1 perc). A karfiolrizst szűrd le, keverd hozzá a darált húst és a tojást. Sózd, borsozd, mehet bele az apróra vágott petrezselyem, fokhagymát és pirospaprikát. majd jól keverd össze a tölteléket.
Az előkészített paprikát töltsd meg, és főzd meg a paradicsomszószban. Sózd, borsozd, édesítsd ízlés szerint. Kb. 40-50 perc alatt isteni lesz!
Forrás: www.nosalty.hu