RETRO RÁDIÓ

A lengyel kovászos uborka meghökkentő titka

Zuti Bea
Szerző
Zuti Bea
Létrehozva2015. 08. 13. 01:05

Imádjuk a magyar kovászos uborkát, ezt gyorsan szögezzük le! De a lengyelek olyan rafináltságot találtak ki koviubi ügyben, amit érdemes ellesni tõlük!

A kovászos uborkának a lengyeleknél is nagy tradíciója van, igaz, náluk egy kicsit máshogy készül  a hűsítő csemege, mint amit megszoktunk. A lengyelek az eleve tartós változatban hisznek, így télen is vidáman fogyasztják a nyáron megkovászolt ubit, sőt finom ételeket is készítenek belőle.

Nincs benne kenyér, egy morzsa se!

Míg nekünk természetes, hogy a kovászos uborka kenyérrel készül, addig náluk ez a hozzávaló teljes mértékben hiányzik a receptúrából. Hogy akkor mitől lesz finom?

A titok a fűszerekben rejlik!

A lengyel koviubiban elsősorban a fokhagyma dominál a kapor mellett, de tormát és mustátmagot is használnak hozzá.

Tulajdonképpen ezekkel a fűszerekkel érik el azt a jellegzetes ízt, a pici csípősséget,

amit mi magyarok csak akkor tudunk felmutatni, ha hagyjuk kicsit túlérni a kovászos uborkát.

Íme, a lengyel recept:

- uborka, amennyi belefér az üvegbe

- 3-4 cikk fokhagyma

- tisztított torma

- felvirágzott kapor, szárával együtt

- szemes, fekete bors

- szegfűbors

- mustármag

- babérlevél

Plusz egy apró titok:

ahhoz, hogy ropogós maradjon az uborka, tenned kell az üvegbe egy meggy- vagy tölgylevelet is.

Így készítsd!

Minden üveg aljába tegyél kaprot. Majd állítsd bele szorosan az uborkákat úgy, hogy közpén maradjon egy lyuk. Ide szórd bele a fűszereket, a hasábokra vágott tormát és a fokhagyma gerezdeket. Majd a lyukba is tegyél egy uborkát.

Ezután forrald fel a lét! 4 l vízhez adj 250-270 gr sót és egy csapott evőkanál cukrot. Hűtsd langyosra, majd öntsd az üvegekbe úgy, hogy teljesen ellepje az uborkát. Tekerd rá az üvegekre a tetőt, majd fordítsd őket fejjel lefelé. Hagyd, hogy így hűljenek ki. Ha felállításkor valamelyik üveg sziszeg, az nem jó, mivel a hang azt jelzi, hogy a tető nem zár tökéletesen.

Tudtad? A magyar kovászos uborkát is tartósíthatod egy ügyes módszerrel, nézd csak!

 

 

 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.