
5 végzetes hiba, amivel tönkreteheted a tésztát
A tésztában az a legjobb, hogy laktató és pillanatok alatt elkészül. Igen ám, de sokszor ezt a könnyû ételt is el lehet rontani. A tészta maradhat kemény vagy ha biztosra mész, akkor rommá fõzöd és ehetetlen.
A tésztafőzésnek is megvannak a maga titkai, annak ellenére, hogy nagyon egyszerűnek tűnik az elkészítése. Csak felteszed a vizet egy kevés sóval és beledobod a tésztát. Ezután már csak figyelned kell. Ha eddig így zajlott a tésztafőzés, akkor ne csodáld, hogy nem dicsértek meg vacsora után.
![]()
Már a tárolásnál elronthatod
A tészta főzése nem a víz forralásával kezdődik. Már a tárolásra is figyelned kell. Sőt, az sem mindegy, milyet veszel, hisz számtalan fajta közül választhatsz. Létezik penne, rigatoni, könyök, kagyló, spagetti, linguine, makaróni. Ezeket pedig mind mind külön kell tárolnod, hiszen ezek főzési ideje eltérő.
![]()
Ha együtt tárolod őket és keverednek a lábosban, akkor a tányéron csak egy félig kemény, félig túlfőtt egyveleget kapsz majd.
A főzési idő nem szentírás
Mielőtt nekiállsz a tésztát főzni, biztosan elolvasod a csomagoláson az útmutatásokat. Azonban korántsem biztos, hogy ez az idő elég a puhuláshoz. Sokszor kétszer annyi idő kell a tökéletes tészta elkészítéséhez. Első lépésként forrald fel a vizet, majd ebbe tedd a száraz tésztát, úgy, hogy teljesen ellepje a forró víz.

A stoppert pedig ekkor indítsd el. Ha letelik a gyártó által megadott idő, akkor vegyél ki egy tésztaszálat és kóstold meg. Ha neked megfelelő, akkor készen is vagy. Ha azonban nem érzed még elég puhának, akkor hagyd még a forrásban levő vízben. Ezután percenként kóstold meg a tésztát, míg meg nem kapod a tökéletes állagot.
![]()
Sütőben csak al dente
Ha sütőben szeretnéd a tésztát elkészíteni, akkor készülj fel arra, hogy az soha nem lesz vajpuha. 10 perc elteltével ugyanis a sütőben már sülni fog a tészta és nem puhulni. Azonban ez az idő pont elég ahhoz, hogy tökéletes félkemény tésztát kapj.
![]()
Ne ess túlzásba
A leggyakoribb tésztafőzési hiba, hogy nem megfelelően használod a sót. Először csak egy kicsit teszel a vízhez, aztán rájössz még, hogy ez kevés, ezért még egyszer, majd még egyszer teszel hozzá egy kicsit. Ilyenkor már a lábasban levő víz olyan sós, mint az óceán. Te azonban ezt nem veszed észre.
![]()
Mielőtt az egész folyamatot elkezded, találd ki, mekkora mennyiségű tésztát szeretnél megfőzni, és ehhez az adaghoz vegyél elő lábost. Egy teáskanálnyi sót számolj 7-8 liter vízhez. Ha azt szeretnéd, hogy ne ragadjanak össze a szálak, akkor egy kis kanál olajat is löttyinthetsz hozzá.
Használd fel a főzővizet
Miután kész a tésztád, csak utána állj neki a tésztaszósznak. Ezek szinte mindegyikéhez kell víz azért, hogy ne legyen túl száraz. A szószhoz pedig a tészta főzőlevéből adagolj vizet.
![]()
Így már sóznod nem kell, hiszen a főzővíz már eleve sós. Ezzel a módszerrel sokkal selymesebb és harmonikusabb szószt kapsz majd.






