kulcsár edina
Bizonytalan eredetû folyadékkal, jó esetben vízzel fecskendezik be a csirkéket. Így nagyobb a haszon a húson.
Kinéztél magadnak egy gyönyörű csirkét a boltban? Naná! Csodásan telt, élénk rózsaszín, friss darab. Ráadásul szép zömök. Jó súlya lehet. Csakhogy könnyen elfordulhat, nem kukoricától kerekedik kívánatosra a csirke! Megsúgjuk: előfordulhat, hogy vizet, vagy ami még rosszabb: ismeretlen eredetű folyadékot fecskendeznek bele.
A húshamisítást megörökítő felvételek az interneten keringenek, ám ezekből nem derül ki, mi lehet a húsba injektált folyadék. Az azonban szinte bizonyos, hogy
a csirke súlyát növelik vele a nagyobb haszonkulcs érdekében.
A folyadék - ha vízről van szó- a sütés során elpárolog. Tehát a szép nagy méretű csirke összezsugorodik, mire kiveszed a sütőből.
Az egyébként külföldi videón látszik, hogy a csirkéket a folyadékkal való felpumpálás után csomagolják és már viszik is, valószínűleg a boltokba.
Nem kizárt, hogy az ilyen manipulált húsú csirkéket külföldre is szállítják. Kérdés persze, hogy a magyar kereskedelembe bekerülhet-e ilyen húsáru.
A külföldi áruházak képviselői úgy nyilatkoztak, nem tilos a húsáru tömegét vízzel fokozni akkor, ha közlik a vásárlókkal a pumpálás tényét és természetesen a folyadék összetételét is.
"Nincs ok aggodalomra, Magyarországon nem alkalmazzák ezt az eljárást, tilos! Az Európai Unión belül már a baromfihús hűtését sem engedélyezik vízzel, legföljebb permetező hűtéssel dolgozhatnak a vágóhidak" - nyilatkozta a %RIPOST%-nak dr. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója.
A folyadék csirkébe történő injekciózása az illetékes szakember szerint értelmetlen, de nem tartja kizártnak, hogy bizonyos esetekben mégis alkalmazzák. A %RIPOST%-nak elmondta, hogyan lehet észrevenni, ha vízzel hamisítják a csirkehúst. "A csirke szövetei nem tudják a végtelenségig befogadni és raktározni a vizet. A többletet kiengedi magából a hús. Ezt pedig friss terméknél nem lehet eltitkolni.
A csöpögő és lucskos hústerméket semmiképp sem szabad megvásárolni!
- figyelmeztet dr. Csorbai Attila."
"Az azonban bizonyos - hangsúlyozta a szakember -, hogy a Magyarországon is kapható, de máshonnan, például Brazíliából származó csirkehús víztartalma akár 5-6 %-kal is magasabb lehet, mint a hazaié. Ezek a húsáruk jellemzően fagyasztott formában érkeznek Magyarországra, így sokszor csak kiolvasztás után derül ki a turpisság."
Egyet biztosan tehetünk: kerüljük a külföldről ide hordott húsárut, illetve igyekezzünk friss húst vásárolni a fagyasztott helyett.