RETRO RÁDIÓ

Így hamisítják a húst! Ismeretlen folyadékkal pumpálják fel a csirkét!

Így hamisítják a húst! Ismeretlen folyadékkal pumpálják fel a csirkét!
Lipa Blanka
Szerző
Lipa Blanka
Létrehozva2015. 07. 29. 18:10

Bizonytalan eredetû folyadékkal, jó esetben vízzel fecskendezik be a csirkéket. Így nagyobb a haszon a húson.

Kinéztél magadnak egy gyönyörű csirkét a boltban? Naná! Csodásan telt, élénk rózsaszín, friss darab. Ráadásul szép zömök. Jó súlya lehet. Csakhogy könnyen elfordulhat, nem kukoricától kerekedik kívánatosra a csirke! Megsúgjuk: előfordulhat, hogy vizet, vagy ami még rosszabb: ismeretlen eredetű folyadékot fecskendeznek bele.

A húshamisítást megörökítő felvételek az interneten keringenek, ám ezekből nem derül ki, mi lehet a húsba injektált folyadék. Az azonban szinte bizonyos, hogy

a csirke súlyát növelik vele a nagyobb haszonkulcs érdekében.

A folyadék - ha vízről van szó- a sütés során elpárolog. Tehát a szép nagy méretű csirke  összezsugorodik, mire kiveszed a sütőből.

Az egyébként külföldi videón látszik, hogy a csirkéket a folyadékkal való felpumpálás után csomagolják és már viszik is, valószínűleg a boltokba.

Nem kizárt, hogy az ilyen manipulált húsú csirkéket külföldre is szállítják. Kérdés persze, hogy a magyar kereskedelembe bekerülhet-e ilyen húsáru.

A külföldi áruházak képviselői úgy nyilatkoztak, nem tilos a húsáru tömegét vízzel fokozni akkor, ha közlik a vásárlókkal  a pumpálás tényét és természetesen a folyadék összetételét is.  

Mi a helyzet itthon?

"Nincs ok aggodalomra, Magyarországon nem alkalmazzák ezt az eljárást, tilos! Az Európai Unión belül már a baromfihús hűtését sem engedélyezik vízzel, legföljebb permetező hűtéssel dolgozhatnak a vágóhidak" - nyilatkozta a %RIPOST%-nak dr. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója.

A folyadék csirkébe történő injekciózása az illetékes szakember szerint értelmetlen, de nem tartja kizártnak, hogy bizonyos esetekben mégis alkalmazzák. A %RIPOST%-nak elmondta, hogyan lehet észrevenni, ha vízzel hamisítják a csirkehúst. "A csirke szövetei nem tudják a végtelenségig befogadni és raktározni a vizet. A többletet kiengedi magából a hús. Ezt pedig friss terméknél nem lehet eltitkolni.

A csöpögő és lucskos hústerméket semmiképp sem szabad megvásárolni!

- figyelmeztet dr. Csorbai Attila."

Kerüld a külföldit és a fagyasztottat!

"Az azonban bizonyos - hangsúlyozta a szakember -, hogy a Magyarországon is kapható, de máshonnan, például Brazíliából származó csirkehús víztartalma akár 5-6 %-kal is magasabb lehet, mint a hazaié. Ezek a húsáruk jellemzően fagyasztott formában érkeznek Magyarországra, így sokszor csak kiolvasztás után derül ki a turpisság."

Egyet biztosan tehetünk: kerüljük a külföldről ide hordott húsárut, illetve igyekezzünk friss húst vásárolni a fagyasztott helyett.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.