Létrehozva: 2015.07.29.

Így hamisítják a húst! Ismeretlen folyadékkal pumpálják fel a csirkét!

Bizonytalan eredetû folyadékkal, jó esetben vízzel fecskendezik be a csirkéket. Így nagyobb a haszon a húson.

Szerző Lipa Blanka

Kinéztél magadnak egy gyönyörű csirkét a boltban? Naná! Csodásan telt, élénk rózsaszín, friss darab. Ráadásul szép zömök. Jó súlya lehet. Csakhogy könnyen elfordulhat, nem kukoricától kerekedik kívánatosra a csirke! Megsúgjuk: előfordulhat, hogy vizet, vagy ami még rosszabb: ismeretlen eredetű folyadékot fecskendeznek bele.

A húshamisítást megörökítő felvételek az interneten keringenek, ám ezekből nem derül ki, mi lehet a húsba injektált folyadék. Az azonban szinte bizonyos, hogy

a csirke súlyát növelik vele a nagyobb haszonkulcs érdekében.

A folyadék - ha vízről van szó- a sütés során elpárolog. Tehát a szép nagy méretű csirke  összezsugorodik, mire kiveszed a sütőből.

Az egyébként külföldi videón látszik, hogy a csirkéket a folyadékkal való felpumpálás után csomagolják és már viszik is, valószínűleg a boltokba.

Nem kizárt, hogy az ilyen manipulált húsú csirkéket külföldre is szállítják. Kérdés persze, hogy a magyar kereskedelembe bekerülhet-e ilyen húsáru.

A külföldi áruházak képviselői úgy nyilatkoztak, nem tilos a húsáru tömegét vízzel fokozni akkor, ha közlik a vásárlókkal  a pumpálás tényét és természetesen a folyadék összetételét is.  

Mi a helyzet itthon?

"Nincs ok aggodalomra, Magyarországon nem alkalmazzák ezt az eljárást, tilos! Az Európai Unión belül már a baromfihús hűtését sem engedélyezik vízzel, legföljebb permetező hűtéssel dolgozhatnak a vágóhidak" - nyilatkozta a %RIPOST%-nak dr. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója.

A folyadék csirkébe történő injekciózása az illetékes szakember szerint értelmetlen, de nem tartja kizártnak, hogy bizonyos esetekben mégis alkalmazzák. A %RIPOST%-nak elmondta, hogyan lehet észrevenni, ha vízzel hamisítják a csirkehúst. "A csirke szövetei nem tudják a végtelenségig befogadni és raktározni a vizet. A többletet kiengedi magából a hús. Ezt pedig friss terméknél nem lehet eltitkolni.

A csöpögő és lucskos hústerméket semmiképp sem szabad megvásárolni!

- figyelmeztet dr. Csorbai Attila."

Kerüld a külföldit és a fagyasztottat!

"Az azonban bizonyos - hangsúlyozta a szakember -, hogy a Magyarországon is kapható, de máshonnan, például Brazíliából származó csirkehús víztartalma akár 5-6 %-kal is magasabb lehet, mint a hazaié. Ezek a húsáruk jellemzően fagyasztott formában érkeznek Magyarországra, így sokszor csak kiolvasztás után derül ki a turpisság."

Egyet biztosan tehetünk: kerüljük a külföldről ide hordott húsárut, illetve igyekezzünk friss húst vásárolni a fagyasztott helyett.

Szerző Lipa Blanka

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

life.hu

Anyatulajdonságok, amelyek minden munkáltatónak csak hasznára válhatnak

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

vg.hu

Megvan, mit kell venni, ha valaki értékálló autót akar

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál