kulcsár edina
Jó piskótát sütni nem nagy ördöngösség! Ha szülinapra készülsz vagy vendégeket vársz, netán ki akarsz tenni magadért a hétvégén, nincs is jobb választás!
Egyszerű alapanyagokból, gyorsan elkészíthető, könnyű, puha sütemény. Igazi jolly joker, mely rengeteg variációs lehetőséget kínál! Kenheted lekvárral, krémmel, tehetsz bele gyümölcsöt, csokoládét, pudingot, diót, mogyorót, de csak egyszerűen megporcukrozva is remek desszert.
A hozzáadott víz gőzzé alakul, ez fújja magasra a tésztát, mely így nagyon finom puha lesz!
Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg liszt
20 dkg cukor
1 cs. sütőpor
4 evőkanál víz
Így készítsd:
Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd habbá, közben fokozatosan adagold hozzá a cukrot és a vizet.
A felvert tojásfehérjékbe lassan csurgasd bele a tojás sárgáját, közben a habverő középső fokozatával kevered tovább.
Ebbe az alapba óvatosan forgasd bele a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát öntsd kivajazott és belisztezett formába, 180 fokon süsd készre. Kb. 23-30 perc.
Fontos! A lisztet szitáld át mielőtt a tojásokhoz adod. Ne spórold meg ezt a lépést!
Igazi cukrász recept! Ha így készítheted, biztos lehetsz benne, hogy megtartja a formáját, jól vágható és formázható lesz a piskóta.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg cukor
6 tojás
1 cs. sütőpor
Így készítsd:
Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá, majd lassan adagold hozzá a cukor kb. 2/3-át.
A tojások sárgáját keverd ki a cukor maradékával és a sütőporral. Ebbe az alapba forgasd bele a habot és a lisztet felváltva úgy, hogy közben már csak nagyon óvatosan kevered.
A masszát öntsd kivajazott és belisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába. 160 fokon kb. 45 perc alatt sül készre.
Tudtad? A tökéletes piskóta egyik titka a szoba hőmérsékletű tojás!
Így lehet a tojások szétválasztása nélkül tökéletes piskótát készíteni!
Hozzávalók:
5 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
Így készítsd:
Üsd az egész tojásokat a keverőtálba és habverővel verd 5 percen keresztül.
Add hozzá a cukrot és keverd tovább még 2 percig.
Végül lassan, fakanállal forgatva add hozzá a lisztet.
Mehet a kivajazott lisztezett formába, 180 fokon kb. 30 percig süsd.
Pici titok: Mindig tegyél a piskótához egy csipet sót, jobban kihozza az ízeket!
20 percig ne zavard a piskótát a sütőben! Ha rányitod a sütőt, össze fog esni a tészta!
Ha megsült, ne vedd ki azonnal, de nyisd ki a sütőajtót, hogy azért tudjon hűlni!
Mielőtt megtöltöd, mindig várd meg, hogy teljesen kihűljön!
Ha körben elválik a formától, szinte biztos, hogy átsült, de tűpróbával ellenőrizd!
Csinálhatod kakaós változatban is. Ekkor 3 evőkanál kakaót is keverj a liszthez, viszont a liszt mennyiségét legalább 1 kanállal csökkentsd!