Íme, 3 fantasztikus leves receptje! Nemcsak az a közös bennük, hogy hidegen fogyaszthatók és istenien finomak, hanem az is, hogy mindegyiket garantáltan elkészítheted 20 perc alatt!
Gazpacho
Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom
- ½ liter paradicsomlé
- 1 kígyóuborka
- 1 zöld színű kaliforniai paprika
- 1 db lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 ek olívaolaj
- 1 citrom leve
- borecet
- só, bors
Így készítsd:
- A leforrázott paradicsomok héját húzd le, a magos részt távolítsd el.
- A kígyóuborkát, a kaliforniai paprikát és a hagymát vágd egészen apró kockákra.
- Az előkészített paradicsomokat botmixerrel pépesítsd, öntsd hozzá a paradicsomlevet.
- Keverd az elegybe a finomra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát illetve a zöldségdarabkákat.
- Jöhet az ízesítés: só, bors, citrom, de akár leheletnyi csípős is. Jól behűtve az igazi!
Tipp:
Még karakteresebb íze lesz a gazpachónak, ha egy-két zellerszárat is aprítasz bele!
Kapros-fokhagymás uborkaleves
Hozzávalók / 4 adag
- 2 db kígyóuborka
- 1 l joghurt
- 3 cikk fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Így készítsd
- Az uborkát vágd nagyon apró kockákra, vagy nagylyukú reszelőn reszeld le
- Sózd, borsozd, minimum fél órát hagyd állni
- A joghurtot keverd simára 2 dl vízzel, az olívaolajjal, egy csipet cukorral.
- A kaprot apróra vágva, a fokhagymát összezúzva add a joghurthoz
- Amikor az ubit már jól átjárta a só és levet eresztett, forgasd bele a joghurtos lébe, fogyasztásig tedd a hűtőbe.
Tipp:
Hasonló levest készíthetsz kovászos uborkából is, figyelj csak!
Hideg meggyleves
Hozzávalók:
- 1/2 kg meggy, kimagozva (fagyasztott is tökéletes!)
- 1 l víz
- 2 ek. cukor
- 1 fahéjrúd vagy 1mk őrölt fahéj
- 1 vagy max. 2 db szegfűszeg
- 1 citrom leve és héja
- 1 ek. liszt vagy keményítő
- 4 dl joghurt
Így készítsd:
- 5 percen keresztül forrald a vizet a fűszerekkel és néhány citromhéjdarabbal, majd add hozzá a cukrot és a meggyet.
- 1-2 perc múlva habard be a levest 1 dl vízben elkevert liszttel.
- A citrom héját emeld ki, a citrom levét facsard a levesbe. Ha szükséges, igazíts az ízeken.
- Hagyd kihűlni a levest és néhány órára tedd a hűtőbe. Tálaláskor csorgass rá natúr johurtot, citromlevelekkel díszítheted.
Tipp:
Tálaláskor reszelj rá friss citromhéjat, brutális lesz a hatás!
Ha könnyű, nyári, de egy kicsit különlegesebb levesre vágysz, ezt a receptet épp neked találták ki! De szinttén nagy sláger a nyáron a kuoricaleves, amit tényleg érdemes legalább egyszer kipróbálnod!