Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2015.06.27.

Ilyen a tökéletes fröccs!

Savanyú, mint a vesztés és vizespohárból isszák büdös kocsmák mélyén? Ugyan már! A nyár slágere egyértelmûen a fröccs! Ha jól csinálják...

Szerző Ripost

Persze nagyon nem mindegy, hogy miből csinálod: rossz borból csak rossz fröccs lesz, az biztos. 
A szörppel édesített, hidegrázósan rossz borokból készült recepteket most hagyjuk is: az a lényeg, hogy élvezd, amit iszol, nem az, hogy valahogy le tudd szuszakolni a torkodon az alkohol kedvéért. 

Hogy a fröccs nyári ital, azt nem is kell sokat ragozni: sok benne a víz, így tényleg oltja a szomjad bulizás közben, és sokkal kevesebb kalória van benne, mint egy sörben vagy pláne egy röviditalt tartalmazó koktélban.

A víz része: 

Az igazi fröccsfanok a friss szódára esküsznek: annak ugyanis mindig magasabb a szénsavtartalma, mint egy buborékos ásványvíznek. És mivel csapvízből készül, (alapesetben) nincs mellékíze, mint az ásványvizeknek. Egy magas ásványi anyag-tartalmú víz sokszor lehet sós vagy akár kesernyés ízű, ami önmagában lehet finom, de a bor ízét nagyon félreviszi. 


A bor része: 

Olyan bor legyen, amit önmagában is szívesen meginnál! Persze nem kell túlzásokba esni és a legdrágább, féltett borodat elfröccsözni egy hétvégi sütögetésen – annak nem is állna jól. 

Friss fehérbor legyen vagy rozé, de maximum siller. A savtartalma pedig legyen magasabb: ha egy lágyabb bort, mondjuk egy félédes muskotályt húzol fel szódával, az nem lesz olyan frissítő, mint egy limonádé. A hordózott, barrikolt boroknak szintén nem áll jól a higítás: a finom illatból és testességből rossz esetben csak valami fura szag marad. Ezért nem jó vörösborból fröccsöt készíteni:  a tanninokat, ami a vörösbor egyik lényegét adja, szétcsapja a szénsav. 

Legyen olcsó, de ne nagyon

Ugyanezért ne nyúlj a legalsó polcra: a másfél literes, műanyag palackban árult gyanús dolgokból biztosan a legrosszabbat hozza ki a higítás, ráadásul egy kiadós fejfájással is számolhatsz másnap. De a nagyobb borászatok bag-in-box, azaz 3 vagy 5 literes „dobozos” boraiban nyugodtan megbízhatsz: ezek általában tisztességes, jól elkészített borok, amik a csomagolásnak köszönhetően akár több hétig is elállnak azután, hogy megkezdted őket, ráadásul éppen beférnek a hűtő polcára. Nem mellesleg még mindig bőven 1000 Ft alatt van az áruk, ha literre átszámolod őket. 

Fröccs-szótár: 


 

kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
nagyfröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
Persze van még tovább is, de ezek inkább már csak városi legendák: mi még soha senkit nem láttunk például Krúdy-fröccsöt inni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek