RETRO RÁDIÓ

Ilyen a tökéletes fröccs!

Ilyen a tökéletes fröccs!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 06. 27. 12:15

Savanyú, mint a vesztés és vizespohárból isszák büdös kocsmák mélyén? Ugyan már! A nyár slágere egyértelmûen a fröccs! Ha jól csinálják...

Persze nagyon nem mindegy, hogy miből csinálod: rossz borból csak rossz fröccs lesz, az biztos. 
A szörppel édesített, hidegrázósan rossz borokból készült recepteket most hagyjuk is: az a lényeg, hogy élvezd, amit iszol, nem az, hogy valahogy le tudd szuszakolni a torkodon az alkohol kedvéért. 

Hogy a fröccs nyári ital, azt nem is kell sokat ragozni: sok benne a víz, így tényleg oltja a szomjad bulizás közben, és sokkal kevesebb kalória van benne, mint egy sörben vagy pláne egy röviditalt tartalmazó koktélban.

A víz része: 

Az igazi fröccsfanok a friss szódára esküsznek: annak ugyanis mindig magasabb a szénsavtartalma, mint egy buborékos ásványvíznek. És mivel csapvízből készül, (alapesetben) nincs mellékíze, mint az ásványvizeknek. Egy magas ásványi anyag-tartalmú víz sokszor lehet sós vagy akár kesernyés ízű, ami önmagában lehet finom, de a bor ízét nagyon félreviszi. 


A bor része: 

Olyan bor legyen, amit önmagában is szívesen meginnál! Persze nem kell túlzásokba esni és a legdrágább, féltett borodat elfröccsözni egy hétvégi sütögetésen – annak nem is állna jól. 

Friss fehérbor legyen vagy rozé, de maximum siller. A savtartalma pedig legyen magasabb: ha egy lágyabb bort, mondjuk egy félédes muskotályt húzol fel szódával, az nem lesz olyan frissítő, mint egy limonádé. A hordózott, barrikolt boroknak szintén nem áll jól a higítás: a finom illatból és testességből rossz esetben csak valami fura szag marad. Ezért nem jó vörösborból fröccsöt készíteni:  a tanninokat, ami a vörösbor egyik lényegét adja, szétcsapja a szénsav. 

Legyen olcsó, de ne nagyon

Ugyanezért ne nyúlj a legalsó polcra: a másfél literes, műanyag palackban árult gyanús dolgokból biztosan a legrosszabbat hozza ki a higítás, ráadásul egy kiadós fejfájással is számolhatsz másnap. De a nagyobb borászatok bag-in-box, azaz 3 vagy 5 literes „dobozos” boraiban nyugodtan megbízhatsz: ezek általában tisztességes, jól elkészített borok, amik a csomagolásnak köszönhetően akár több hétig is elállnak azután, hogy megkezdted őket, ráadásul éppen beférnek a hűtő polcára. Nem mellesleg még mindig bőven 1000 Ft alatt van az áruk, ha literre átszámolod őket. 

Fröccs-szótár: 


 

kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
nagyfröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
Persze van még tovább is, de ezek inkább már csak városi legendák: mi még soha senkit nem láttunk például Krúdy-fröccsöt inni.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.