tóth gabi
Savanyú, mint a vesztés és vizespohárból isszák büdös kocsmák mélyén? Ugyan már! A nyár slágere egyértelmûen a fröccs! Ha jól csinálják...
Persze nagyon nem mindegy, hogy miből csinálod: rossz borból csak rossz fröccs lesz, az biztos.
A szörppel édesített, hidegrázósan rossz borokból készült recepteket most hagyjuk is: az a lényeg, hogy élvezd, amit iszol, nem az, hogy valahogy le tudd szuszakolni a torkodon az alkohol kedvéért.
Hogy a fröccs nyári ital, azt nem is kell sokat ragozni: sok benne a víz, így tényleg oltja a szomjad bulizás közben, és sokkal kevesebb kalória van benne, mint egy sörben vagy pláne egy röviditalt tartalmazó koktélban.
Az igazi fröccsfanok a friss szódára esküsznek: annak ugyanis mindig magasabb a szénsavtartalma, mint egy buborékos ásványvíznek. És mivel csapvízből készül, (alapesetben) nincs mellékíze, mint az ásványvizeknek. Egy magas ásványi anyag-tartalmú víz sokszor lehet sós vagy akár kesernyés ízű, ami önmagában lehet finom, de a bor ízét nagyon félreviszi.
A bor része:
Olyan bor legyen, amit önmagában is szívesen meginnál! Persze nem kell túlzásokba esni és a legdrágább, féltett borodat elfröccsözni egy hétvégi sütögetésen – annak nem is állna jól.
Friss fehérbor legyen vagy rozé, de maximum siller. A savtartalma pedig legyen magasabb: ha egy lágyabb bort, mondjuk egy félédes muskotályt húzol fel szódával, az nem lesz olyan frissítő, mint egy limonádé. A hordózott, barrikolt boroknak szintén nem áll jól a higítás: a finom illatból és testességből rossz esetben csak valami fura szag marad. Ezért nem jó vörösborból fröccsöt készíteni: a tanninokat, ami a vörösbor egyik lényegét adja, szétcsapja a szénsav.
Ugyanezért ne nyúlj a legalsó polcra: a másfél literes, műanyag palackban árult gyanús dolgokból biztosan a legrosszabbat hozza ki a higítás, ráadásul egy kiadós fejfájással is számolhatsz másnap. De a nagyobb borászatok bag-in-box, azaz 3 vagy 5 literes „dobozos” boraiban nyugodtan megbízhatsz: ezek általában tisztességes, jól elkészített borok, amik a csomagolásnak köszönhetően akár több hétig is elállnak azután, hogy megkezdted őket, ráadásul éppen beférnek a hűtő polcára. Nem mellesleg még mindig bőven 1000 Ft alatt van az áruk, ha literre átszámolod őket.
kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
nagyfröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
Persze van még tovább is, de ezek inkább már csak városi legendák: mi még soha senkit nem láttunk például Krúdy-fröccsöt inni.